Prijava na e-nasvete

Prehrana za rekreativce

Izhodišče za doseganje vadbenih uspehov je po mnenju profesorja športne vzgoje in trenerja fitnesa, Blaža Jeklina, zdravo prehranjevanje (5–6 obrokov dnevno) in redna ter pravilno odmerjena vadba. Tomaž Kucler, trener FZS, za vadbene uspehe svetuje izogibanje težko prebavljivi (mastni) hrani in namesto tega priporoča obrok z zmerno dodanimi kompleksnimi OH (ogljikovi hidrati) z nizkim glikemičnim indeksom (GI) skupaj s primerno količino B (beljakovin) in M (maščob). Marko Mrak, kondicijski in fitnes trener pa pravi, da so B potrebne za zaščito mišic, ki poskrbijo za visoko porabo kalorij in višjo termičnost telesa, hranila kot so npr. vitamini, minerali in antioksidanti, pa bodo preprečili poškodbe celičnih membran, zaželene pa so tudi nenasičene M (rastlinskega izvora).

PREHRANA IN INTENZITETA VADBE

Zdrava prehrana je ključ do uspešnih športnih rezultatov, ne glede na izbor in zahtevnost vadbe, meni Mrak. Blaž Jeklin dodaja, da je uspeh vadbe odvisen tudi od zmerne in organizirane vadbe, ki je prilagojena posamezniku, Tomaž Kucler pa opozarja, da je treba med vadbo paziti na hidratacijo telesa ter na nevarnost izpraznitve energetskih rezerv, ki vodijo do vrtoglavice in slabosti.

PRIMERI ŽIVIL

Živila sama ne bodo pripomogla k izgorevanju maščob, saj je poraba maščob naloga telesa, nanjo pa vplivajo tako vrsta kot način, intenzivnost in dolžina vadbe, pravi Jeklin. Kucler zato pred vadbo svetuje uživanje živil z nizkim GI, saj se počasneje absorbirajo v krvni obtok, torej zelenjavo in hranila z B – npr. pusto belo meso, jajčni beljak, nemastne ribe. Mrak svetuje, da se živilom z višjim GI, npr. sladkarije, bel kruh in krompir, izogibajte, če je vaša vadba intenzivna, pa lahko posežete po izotoničnih napitkih. Obstaja več vrst prehranskih dopolnil, npr. dopolnila na osnovi l-karnitina, kofeina in zelenega čaja (Kucler) ter maščobe omega-3 in beljakovinski napitki (Jeklin), ki pripomorejo k hitrejšemu izgorevanju maščob. Dodatki pa so zgolj češnja na vrhu torte in delujejo le, če so prehranske navade optimalne.

PRIMER JEDILNIKA

  1. »Pred vadbo: grahamove testenine s pelati in tuno, po zmerni vadbi pa pusti zrezek na žaru skupaj z zelenjavo. Po bolj intenzivni vadbi poleg omenjenega zaužijte še banano,« svetuje Tomaž Kucler.
  2. »Pred vadbo: 150 g belega mesa z žara, 35 g riža/testenin ter pol krožnika neškrobnih živil (npr. brokoli, cvetača). Po vadbi pa si privoščite beljakovinski šejk, oslajen z 10 g sladkorja,« svetuje Marko Mrak.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ