Prijava na e-nasvete

Darila v zadnjem trenutku: vodnik nakupovanja za zamudnike

December je mesec, ki je najhitreje okoli in v vrvežu praznovanj ter zadnjih testov ali izpitov, je mesec naokoli in pred vrati so obdarovanja. S tem malo časa, da si zamislite ideje in začnete nakupovati darilca, za starše, brate in sestre ali prijatelje.

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, nikar ne zaženite panike, veliko nas je, ki pustimo, da se nam obdarovanja nevarno približajo, mi pa še vedno nimamo organiziranega seznama obdarovanj. Zato smo pripravili osem namigov, s katerimi boste lahko pripravili in kupili ter pravočasno zavili darila za vse.

Zadnji čas je, da se lotimo strateškega nakupovanja.

1. Spletni nakupi: Še vedno je čas vendar pohitite!

Spletni nakupi so super! Ne le priročni in enostavni, ampak izognete se tudi neverjetni gneči in vrvežu v nakupovalnih centrih. Spletne trgovine, prav tako kot nakupovalni centri, decembra ponujajo najrazličnejše akcije od popustov do brezplačne dostave. Zato se vam tudi ni potrebno bati, da bi zamudili neverjetne akcije, ki jih ponujajo nakupovalni centri.

V Sloveniji so dostavni roki slovenskih spletnih trgovin zelo kratki 1-2 dneva, vendar tudi tu pred božičem ter obdarovanji zavlada panika in se dostavni roki lahko spremenijo v 3-5 dni. Preverite na svojih najljubših slovenskih spletnih trgovinah, kakšne dostavne roke so napovedali za december.

2. Virtualna darila.

Če ste resnično čakali do zadnje minute, tudi za vas so trgovci našli rešitev – virtualna darila! Nekateri trgovci ponujajo tudi možnost virtualnega darila. Tehnologija podjetja omogoča kupcem izbiro izdelka, ki se pošlje kot elektronsko darilo. Ko prejemnik prejme e-pošto od trgovca, ki jih obvesti o prejemu darila, lahko prejemnik izberejo želeno velikost in barvo ali jo zamenjajo za nekaj drugega.

3. Preskočite dostavo in dvignite paket v trgovini.

Ampak, če je časovni pritisk prevelik, ali ste zaskrbljeni, se lahko vaša dostava zamuja, poskusite kupiti v spletu in pobirati v trgovini. Privoščite si nakupovanje v prostem času, medtem ko preskočite večino kaosa in upajmo, da v nekaj minutah vstopite in izstopite iz trgovine.

Za dvigovanje naročil v trgovini je potreben prevoz do trgovine, zato pri nakupu preverite, kje se trgovina nahaja. Da v primeru, da nimate lastnega prevoza ali javnega prevoza, ne boste ostali brez nakupa ali se morali ponj odpraviti izven vašega kraja (v kolikor si tega ne želite).

4. Pogumno se podajte v trgovine, vendar zgodaj zjutraj!

Izjemno dolge vrste na blagajnah in množica kupcev, sta dve največji obremenitvi nakupovanja v trgovini. Toda številne trgovine so odprte zgodaj in tudi pozneje, kot ponavadi. Za izogibanje množici »navdušenih« vrvežev nakupovalcev, se zgodaj ali pozno odpravite v nakupovalne centre, ko so trgovine še prazne ali se že praznijo.

Če lahko, se odločite za zgodnjo uro. Osebje trgovine police čez noč ponovno napolni in pospravi, zaradi česar vam bo veliko lažje najti, za kaj ste. Do poznih večernih urah bodo številni predmeti pobrali in police bi lahko bile neredne, zaradi česar je težje najti to posebno nekaj.

5. Kar resnično želite podariti kupite zadaj! Drugače raje počakajte na popuste.

Kot božič in obdarovanja približujejo, si trgovci zamislijo vse mogoče popuste, da bi počistili zaloge. Vendar, ko cene padejo, tudi ljudje kupijo tisto, kar lahko. Zato se tudi razpoložljivost izdelkov lahko zmanjša, ali pa velikosti in barv.

Včasih morate nakupovati tudi malo strateško. Kupite izdelke s seznama, ki so specifični in trenutno na voljo, saj mogoče kasneje ne bodo več na razpolago (na primer: super superge za brata, številka 43). Vendar z nakupi za mlajšo sestrico, ki ji kupite plišasto igračo, razmislite in počakajte bližje k času božiča in obdarovanj, ko bodo cene najverjetneje še padle.

6. Primerjajte ponudbe vsak dan.

Najverjetneje vaš budget za nakupe ni brez dna, saj ste vendarle študent. Zato če le imate 10 minut časa vsak dan (Kdo pa nima?), primerjajte ponudbe in konkurence ter izkoristite prednosti. Če želite to storiti učinkovito, dnevno preverite spletne strani. Kot smo navedli, nakupovati moramo strateško.

7. Zgrabite nekaj darilnih kartic.

Vendar, če je artikel že razprodan ali ste spoznali, da ne boste našli popolnega darila. Takrat je modra čas za darilno kartico. Seveda, to ni najbolj osebno darilo, vendar prejemniku ponuja priložnost, da kupi tisto, kar si res želi. Z darilnimi karticami se lahko tudi izognete težavam vračanja ali zamenjave daril, saj so prejemniki daril včasih zelo naporni in jim darilo lahko tudi ne pristaja.

8. Če imate premalo idej, podarite izkušnje.

Vsi iščejo darila, ki jih lahko zavijejo in položijo pod novoletno jelko, vendar to niso vedno najboljša darila. Raziskave kažejo, da poraba denarja za izkušnje namesto stvari pogosto prinaša večje zadovoljstvo. Na primer, dobite občutek skupnosti iz skupnega potovanja in pri tem je prijetno tudi pričakovanje.

Če niste prepričani, kaj želite podariti, pomislite na izkušnjo, ki jo lahko tudi izkusite s prejemnikom darila. Lahko bi vključevala nakup vstopnic za gledališko predstavo v februarju ali rezervacijo skupnega vikend potovanja v marcu, ali escape room…

Nekaj zaključnih točk, ki jih je smiselno upoštevati

 

Mesečne naročnine: vse bolj popularno darilo so tudi mesečne naročnine na različne izdelke ali ponudbe, na primer revije, knjige (book of the month club), hrano in obroke (za zdravo pripravo jedi), vina in druge naročniške škatle.

Vina in žgane pijače, se vam lahko zdijo kot varna darila, vendar so bila uvrščena med manj zaželjenaa darila.

Knjige so sicer lepo in že tradicionalno darilo ter tudi poceni, vendar jih je težko podariti, če ne poznate okusa prejemnika. Morda razmislite, da ko podarjate knjigo, jo kupite ali si jo sposodite v knjižnici, da jo s prejemnikom darila bereta skupaj in ustvarita prijetno izkušnjo.

Nazadnje je oblačila tudi zelo težko kupiti, zato so ena od najbolj vrnjenih daril. Ni težko kupiti pravilno velikost luksuznih udobnih volnenih nogavic, rokavic, šalov in modnih dodatkov, ki so prav tako odlično darilo.

Zakaj ne bi darilo naredili kar sami? Če potrebujete idejo za doma narejeno darilo, si preberite članek na: DijaskiSvet.si

Preden se odpravite po nakupih si pripravite seznam in se ga držite! Impulzivni nakupi se lahko močno kaznujejo v suhem januarju.

Ne brez prigrizkov! Če ste se že odločili, da se spopadete z množicami nakupovalcev, ne pozabite poskrbeti zase – poskrbite, da boste jedli, preden boste odšli ali spravite prigrizek in steklenico vode v torbo ali žep. Nakupovanje, medtem ko ste lačni ali žejni, lahko privede do nižje obrambe pred prekomerno izčrpanostjo in bodimo pošteni, ko smo lačni ali žejni, postanemo slabe volje ali smo pošteno nerodni. To res ni najboljši način za navigacijo dolgih vrst in množice!

Dobra volja: Vroče in hrupno je v nakupovalnih centrih. Ampak mnogim ljudem se zdi praznično nakupovanje zabavno – množice, glasba, praznično vzdušje – so del njihovih prazničnih tradicij. Drugi ostanejo zunaj, ker še niso našli časa in razpoloženja. Ne glede na to, v kateri kamp sodite, poskusite ostati nasmejani in ne bodite Grinch. Ne pozabite, kaj je na prvem mestu. Da kupite darila, ki bodo vaše ljubljene nasmehnile!

Prirejeno po:
https://qz.com/866731/8-best-tips-for-last-minute-shopping-before-christmas/
https://www.cnbc.com/2016/12/22/a-procrastinators-guide-to-last-minute-holiday-shopping.html
http://sarahfit.com/my-guide-to-last-minute-gift-shopping/
https://www.feedthepig.org/toolbox/tips/holiday-helpers/last-minute-shopping-tips#.Wijzw0ria70

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ