Prijava na e-nasvete

Pravična čokolada

Ugoden vpliv na počutje

Čokoholiki in tisti, ki čokolado uživate v manjših količinah, ste verjetno že opazili, da ugodno vpliva na počutje. Vsebuje namreč sestavine, ki so kemijsko in farmakološko sorodne z možganskimi endomorfini, zato nas po zaužitju čokolade prevzame občutek zadovoljstva in prijetnosti, zmanjšana pa je tudi občutljivost za bolečino. Čokolada vsebuje teobromin, ki ima vzpodbujevalni učinek na centralni živčni sistem, deluje kot naraven šibek stimulant in po zaužitju čokolade smo bolj budni. Vsi smo radi srečni, in zakaj se ob čokoladi počutimo srečne. V čokoladi je triptofan, ki je potreben za sintezo hormona sreče, serotonina. Torej več čokolade, več serotonina, več sreče, pojasnjuje Lidija Kaučevič Pohar dr. med., spec. int. med, DC Bled.

Vpliv čokolade na telesno težo

Uživanje temne čokolade lahko celo pomaga pri uravnavanju telesne teže, saj ima kakav lastnost, da zavira delovanje encimov fosfolipaze A2 in lipaze, ki sta zadolžena za vsrkavanje maščob iz prebavnega trakta. Torej če bomo pojedli enako kalorično vrednost čokolade ali krompirja, se bomo pri čokoladi manj zredili. Priporočena dnevna doza je od 50 do 100 g.

Brez slabe vesti lahko torej posežete po temni čokoladi (delež kakavovih delcev naj bo čim višji, vsaj 70 %), ki vam bo dala občutek zadovoljstva, sreče in vas bo v dolgih nočeh za knjigami ohranila budne.

Od kakavovca do tablice čokolade

Kakavovec raste v tropskem podnebju v senci višjih dreves. Plodovi, v katerih so kakavova zrna, zorijo vse leto in rastejo neposredno  iz debla. Od kakavovega zrna do nastanka čokolade je dolga pot. Vse od obiranja, fermentacije, sušenja, praženja, luščenja, mletja, conchinga (kakavovo maso in kakaovovo maslo ponovno zdrużijo, tu se zmes zdrobi v majhne delčke, da čokolada v ustih ne daje občutka zrnatosti), temperiranja (topljenja) in končno vlivanja čokoladne mase v modele. Da bo okus čokolade slasten in zares dober, je odvisno prav od vsake stopnje v tem procesu, najbolj pa je pomembna fermentacija, saj je od tega procesa odvisen osnovni okus čokolade. Pot čokoladne ploščice od kakavovca do nas je dolga, zato je pomembno tudi, da veste, v kakšnih pogojih je nastala.

Čokoladni piškoti

Čokolada in pravična trgovina (fair trade)

Ivana Florencia Oven, organizatorka Čokoljane, navaja, da je čokolada postala zelo dostopna zaradi nizke cene. V resnici pa je čokolada še vedno luksuzna dobrina, zato priporoča, da tudi študentje raje kupite eno čokolado višje kakovosti, pravičnega porekla, namesto več slabših in cenejših tablic čokolade. Z nakupom nekvalitetne čokolade ne ogrožate le svojega zdravja, temveč podpirate otroško delo na plantažah in onesnažujete okolje. Čokolade iz pravične trgovine so višje kakovosti, prepoznamo pa jih po različnih kriterijih. Pri nakupu kvalitetne in pravične čokolade:

  • bodite pozorni na certifikate Fairtrade (npr. FLO, Fair+). Pri FLO certificiranih izdelkih proizvajalec navede 13 mestno številko, s katero se lahko na spleti strani poiščete natančne podatke o poreklu surovin;
  • preverite, koliko informacij o izdelku najdete (velja pravilo, da je pri več podatkih večja verjetnost, da je čokolada pravičnega/kvalitetnega porekla);
  • pomnite, da vedno govorimo o poreklu surovin, ne samega izdelka. Poreklo čokolade Belgija, Nizozemska ali Slovenija nam ne nudi dovolj informacij, saj niti kakav niti sladkor nista proizvedena v teh državah;
  • pri poreklu iščite tudi regijo, mesto, kooperativo, ki proizvaja surovine in ne samo države;
  • praviloma se izogibajte kakavu iz Gane in Slonokoščene obale, od koder prihaja 90 % kakava v Evropo. V teh državah je namreč kontrola nad plantažami vprašljiva, znano je tudi, da uporabljajo otroško delovno silo (na plantažah naj bi delalo več kot 2.120.000 otrok).

V Sloveniji lahko kvalitetno čokolado poskusite na nekaterih čokoladnih sejmih: Čokoljana v Ljubljani (festival čokolade, ki ga prostovoljno organizirajo študenti), Festival vina in čokolade v Podčetrtku (prvi festival, ki združuje čokoladne mojstrovine in vrhunska vina) in Festival čokolade v Radovljici (predstavljajo se proizvajalci čokolade iz vse Slovenije in drugi ponudniki čokoladnih sladic ter jedi) …

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ