Prijava na e-nasvete

Spolno prenosljive bolezni

Če imate težjo obliko spolno prenosljive bolezni lahko dolgoročno vplivajo na telo, na plodnost ali povzročijo celo smrt, tiste spolne okužbe, ki so bolj mile pa so samo neprijetne. Vsekakor pa je pri eni in drugih boljša preventiva kot kurativa.

Spolno prenosljive bolezni

1. Sifilis

Prenaša se s spolnimi stiki. Če smo se z njim okužili, se na izpostavljenem mestu pojavi majhna, rdeča, trda, neboleča razjeda (trdi čankar). Kasneje v poteku bolezni se pojavijo nesrbeči izpuščaji po koži, lisaste spremembe, izpadanje las, sifilitične razjede in sifilitično vnetje aorte ter centralnega živčnega sistema. Inkubacija traja približno 3 tedne. Sifilis potrdijo s preiskavami krvi, bolezen pa zdravijo z antibiotiki. Če ga ne zdravimo, lahko povzroči resne poškodbe glavnih človeških organov.

2. Gonoreja

Ženske bolezen težje odkrijejo, saj izcedek iz nožnice, bolečine v spodnjem delu trebuha in pekoča bolečina pri uriniranju niso vedno prisotni. Simptomi pri gonoreji se pri okuženem moškem pojavijo nekaj dni po spolnem odnosu kot gost temno rumen izcedek iz sečnice, ki ga spremlja srbenje in pekoča bolečina. Trajna posledica je neplodnost, ki pa se ji lahko izognemo ob pravočasnem zdravljenju. Diagnozo postavijo na osnovi pregleda in mikrobiološke preiskave brisov materničnega vratu in sečnice. Gonorejo zdravijo z antibiotiki.

3. Genitalni herpes

Opazimo ga v 4-10 dneh po spolnem odnosu z okuženo osebo. Prvi znaki okužbe so pogosto zelo boleči izpuščaji, v obliki mehurčkov, ki se spremenijo v manjše ranice in razjede. Lahko se pojavi izcedek iz nožnice. Diagnozo postavi zdravnik na osnovi značilnih mehurčkov, redkeje se uporabljajo zahtevni mikrobiološki testi. Ranice se zacelijo same od sebe, a virus ostane trajno in se aktivira pod vplivom različnih dejavnikov (npr. ob stresu, padcu splošne odpornosti, ob prevelikem sončenju itd.). Zdravila za genitalni herpes ni, za lajšanje hudih težav se predpišejo določena protivirusna zdravila.

4. Klamidijsko vnetje

Povzroča okužbe pri moških in ženskah. Tveganje za okužbo je večje pri tistih, ki imajo več spolnih partnerjev. Najbolj ranljiva skupina so mladi med 18 in 25 letom starosti. Klamidija se prenaša z nezaščitenim spolnim stikom z okuženo osebo, okužba pa pogosto poteka brez vidnih znakov (težave se pojavijo kasneje v rodni dobi kot neplodnost, izvenmaternična nosečnost, vnetje v mali medenici). Doba inkubacije v primeru simptomatske okužbe je v povprečju od enega do treh tednov po spolnem odnosu. Pri ženskah se pojavi izcedek iz nožnice, izvenciklične krvavitve, pekoče uriniranje, bolečine v trebuhu. Pri moških pride do vnetja sečnice (uretritis); uriniranje je pekoče, pojavi se prozoren izcedek iz sečnice. Diagnozo potrdijo z mikrobiološkim pregledom brisa materničnega vratu pri ženskah, brisa sečnice pri moških oziroma preiskavo urina. Klamidijsko okužbo zdravijo z antibiotiki.

5. Genitalne bradavice

Se pojavijo okrog spolovila ali zadnjične odprtine in če se vnamejo, bolijo. Čeprav lahko izginejo, virus ostane v telesu in zdravljenje je nujno. Nekateri povzročitelji virusa so povezani z razvojem raka na materničnem vratu, nožnici ali zunanjem spolovilu. Povzroča jih človeški virusi papiloma (krajšano kot HPV, po angleškem izrazu human papilloma virus). Nastanek genitalnih bradavic je vedno povezan z okužbo z virusom, s HPV pa se okužite s tesnim stikom (med spolnim odnosom). Zdravljenje genitalnih bradavic je simptomatsko, največkrat z laserjem ali operativno, pogoste so ponovitve. Uporaba kondoma okužbe ne prepreči, vseeno pa zmanjša verjetnost okužbe. In še zanimivost, po določenih podatkih ocenjujejo, da se z virusom HPV okuži 70 % ljudi, telo pa virus lahko premaga v dveh letih.

6. Trihomoniaza

Pri moških se pojavi pekoča bolečina ob uriniranju, izcedek iz sečnice in vnetje ustja sečnice. Moški so prenašalci, okužene ženske pa imajo različne težave (smrdeč rumeno zelenkast izcedek iz nožnice, pekoče uriniranje, srbeče spolovilo, bolečine pri spolnem odnosu, neprijetno tiščanje v spodnjem delu trebuha). Diagnozo postavi ginekolog na osnovi vaginalnega pregleda in laboratorijske preiskave, okužbo zdravijo z ustreznimi lokalnimi ali sistemskimi zdravili. Če se bolezen ne zdravi, se lahko pri moških razširi na vnetje sečnice, mehurja in prostate, pri ženskah pa v vnetje rodil, kar lahko povzroči izvenmaterično nosečnost in neplodnost.

7. Kandidiaza

Pri ženskah povzroča srbež okoli pordele nožnice ter bel, sirast izcedek iz nje. Moški večinoma nimajo vidnih znakov okužbe, v redkih primerih se pojavijo rdeči, srbeči izpuščaji na penisu. Potrebno je zdravljenje in dobra osebna higiena, brez uporabe mil in drugih sredstev, ki spremenijo naravno (kislo) stanje nožnice.

8. Sramne uši

Se, poleg prenosa s spolnimi odnosi, prenašajo še z uporabo okuženega perila ali posteljnine, obstaja pa tudi možnost okužbe preko straniščne deske. Na sramnih dlakah se pojavijo uši in drobne, bele gnide. Za odstranjevanje uši se uporablja posebno sredstvo za razuševanje, potrebno pa je še dobro oprati in prekuhati posteljnino in ostala oblačila.

9. Hepatitis B

Se prenaša s spolnimi odnosi, okuženo krvjo, iglami, tetovažnimi napravami. Virus je v krvi, spermi, slini, seču, vaginalnih izločkih in materinem mleku. Čeprav je možno bolezen preboleti, so simptomi zlatenica, slabost in izguba apetita. Hepatitis lahko pusti hude posledice: kronični hepatitis, ciroza (in rak) jeter, vnetje ledvic. Proti hepatitisu se lahko preventivno cepimo.

10. HIV

(sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti): iz virusa se razvije bolezen AIDS. Prenaša se s krvjo, spermo in materinim mlekom. Inkubacijska doba je v povprečju deset let. Preden se AIDS razvije, gre virus skozi tri dobe. V prvih 6 tednih se pojavijo zvišana telesna temperatura, utrujenost, izguba apetita, driska, povečajo se bezgavke, vranica in jetra. Nato virus nekaj časa miruje (lahko več let) in spet izbruhne. V zadnji fazi je za posameznika lahko usoden že prehlad ali pljučnica. Za AIDS še vedno ni zdravila, lahko pa obolelim življenje podaljša medicina z zdravljenjem.

Pri spolnih odnosih uporabljajte kondom, če niste prepričani v partnerjevo zvestobo, tudi če vi oziroma partner jemlje kontracepcijske tabletke. Kondom varuje ne samo pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO). V primeru, da ima kateri od partnerjev SPO, se zdravijo vsi spolni partnerji okuženega.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ