Prijava na e-nasvete

Poznate razhudnike?

Alkaloidi, naravne spojine, prisotne v različnih vrstah razhudnikov. Med razhudnike spadata tudi paradižnik in krompir, ki igrajo ključno vlogo pri varnosti naše prehrane. Čeprav se v majhnih količinah ti rastlinski alkaloidi zdijo neškodljivi, lahko nepravilno skladiščenje in uživanje nezrelih ali napačno pripravljenih plodov povzroči resne zdravstvene težave. Od blažjih simptomov, kot so glavobol in slabost, do hujših reakcij, ki vključujejo motnje srčnega ritma in krče, je poznavanje teh spojin in njihovih učinkov bistvenega pomena.

Spojine v razhudnikih:

  • soladulcidin,
  • tomatidin,
  • solanin.

Kemijsko razlago alkaloidov si lahko preberete na spletni strani: www2.arnes.si/%7Esspzkola/alkaloidi.htm.

Kaj dela razhudnike tako strupene

Vsebnost strupenih snovi se med rastjo in dozorevanjem spreminja. Nezreli plodovi paradižnika in nekuhani gomolji krompirja so tako neužitni, v zrelih pa je količina alkaloidov znatno manjša. Zdravju najbolj škodljivi pa so predvsem kaleči gomolji.

  • Vsebnost alkaloida solanina je različna tudi v posameznih delih krompirja. Največ ga vsebujejo kali (200–1700 mg/100 g), cvetovi (220–570 mg/100 g), v plodovih in zelenih delih ga je do 100 mg/100 g, tudi v gomoljih ga je lahko med 1 in 15 mg/100g. Če so gomolji nepravilno skladiščeni in izpostavljeni svetlobi, se lahko vsebnost solanina poveča do strupenega odmerka (okoli 35 mg/100g), saj v kalečih gomoljih pride do močne proizvodnje solanina. Nekateri avtorji navajajo, da je za akutno zastrupitev pri odraslemu človeku dovolj že 20–25 mg solanina/100g.
  • Sezonsko uživanje razhudnikov je sprejemljivo v majhnih količinah, redno uživanje vse leto pa je nevarno zaradi kopičenja solanina. Nalaganje te snovi v majhnih odmerkih pripomore k toksičnim dogodkom v našem telesu in sčasoma k trajni okvari jeter. Kopičenje solanina je še toliko bolj nevarno za ljudi, ki se jim kri hitreje strjuje, in za tiste, ki imajo že tako preobremenjena jetra. Znaki zastrupitve z razhudniki: pekoč občutek v žrelu, glavobol, utrujenost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, močna driska, povišana temperatura in motnje krvnega obtoka.

Znaki zastrupitve z razhudniki

Pekoč občutek v žrelu, glavobol, utrujenost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, močna driska, povišana temperatura in motnje krvnega obtoka.

Simptomi se pojavijo 4 do 19 ur po zaužitju rastline z alkaloidi

Pri hujših zastrupitvah lahko draženje na bruhanje in driska trajata od 3 do 6 dni, spremljajo pa ju tudi znaki omotice, občutek strahu, težave z dihanjem, motnje srčnega ritma, motnje vida in krči. Smrtni primeri zaradi zastrupitve s solaninskimi alkaloidi so zelo redki.

Kako prepoznati razhudnike?

Gomolji krompirja z večjo vsebnostjo solanina imajo lahko grenak okus, vendar ne vedno. Manj škodljivi so olupljeni in kuhani, saj z lupljenjem in odlivanjem vode, v kateri smo jih kuhali, odstranimo večino alkaloidov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ