Prijava na e-nasvete

Kako si izberem osebnega zdravnika?

Osebnega zdravnika si zavarovane osebe izberemo med vsemi zdravniki, ki opravljajo zdravstveno dejavnost na primarni ravni. To je med zdravniki v zdravstvenem domu ali zdravniki zasebniki s koncesijo – ponavadi pri prvem obisku. Izjemoma si lahko izberemo osebnega ginekologa tudi med zdravniki v bolnišnici ali kliniki.

Kaj je z zavarovanimi osebami do dopolnjenega 19. leta starosti?

Zavarovane osebe do dopolnjenega 19. leta starosti si izberemo splošnega osebnega zdravnika med zdravniki, ki so specialisti pediatrije ali specialisti šolske medicine, izjemoma med zdravniki, ki so specialisti splošne oziroma družinske medicine ali zdravniki splošne medicine s podiplomskim študijem iz zdravstvenega varstva žensk, otrok in mladine.

Osebnega zobozdravnika pa izberemo med zobozdravniki, ki so usposobljeni za zobozdravstveno varstvo otrok in mladine oziroma med zobozdravniki, ki so specialisti pedontologije. V krajih, kjer tako usposobljenega zobozdravnika ni, pa lahko tudi med drugimi zobozdravniki. Osebnega ginekologa si izberemo med zdravniki, ki so specialisti ginekologije s porodništvom. Osebnega zdravnika za zavarovano osebo, mlajšo od 15 let starosti, izberejo njeni straši ali skrbnik.

Kaj pa zavarovane osebe po dopolnjenem 19. letu starosti?

Zavarovane osebe po dopolnjenem 19. letu starosti si izberemo splošnega osebnega zdravnika med zdravniki, ki so specialisti splošne oziroma družinske medicine ali specialisti medicine dela, prometa in športa, izjemoma med zdravniki splošne medicine s podiplomskim študijem socialne medicine. Osebnega zobozdravnika pa med splošnimi zobozdravniki ali zobozdravniki specialisti, ki lahko zagotovi vse storitve s področja zdravljenja zob in ustne votline ter zobne protetike. Osebnega zdravnika si izberemo s podpisom listine Izjava o izbiri osebnega zdravnika, ki jo dobimo pri izbranem zdravniku.

Dodatne informacije

Osebnega zdravnika si lahko izberemo med zdravniki, ki so najlažje dosegljivi, praviloma v kraju stalnega ali začasnega prebivališča. Sicer pa imamo pravico do proste izbire osebnega zdravnika in si ga lahko torej izberemo kjerkoli v Sloveniji.

Zdravnik nas lahko tudi odkloni, in sicer v naslednjih primerih: če pri njem evidentirano število zavarovanih oseb že presega število, ki ga določi ZZZS; si ga želimo izbrati v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja; če nam zaradi oddaljenosti ne bi mogel nuditi oziroma zagotoviti vseh storitev, za katere je pooblaščen.

Kako je z zamenjavo osebnega zdravnika?

V skladu s predpisi, si izberemo osebnega zdravnika najmanj za dobo enega leta in lahko zamenjavo opravimo praviloma šele po poteku te dobe. Zamenjavo lahko opravimo prej le izjemoma, če pride do nesporazumov, zaradi katerih smo izgubili zaupanje v zdravnika, predlaga zamenjavo zdravnik, se za stalno ali za daljšo dobo preselimo v drug kraj ali pa če zdravniška zbornica ali Ministrstvo za zdravje na našo zahtevo, naših svojcev ali delodajalca, ugotovi, da postopki diagnostike, zdravljenja oziroma rehabilitacije niso bili v skladu z doktrinarnimi strokovnimi usmeritvami in je to razlog za naše nezaupanje do zdravnika.

Zamenjava osebnega zdravnika se opravi s podpisom listine Izjava o izbiri osebnega zdravnika, ki jo dobimo pri novem izbranem zdravniku, pri čemer moramo v primeru, da je do zamenjave prejšnjega osebnega zdravnika prišlo prej kot v enem letu, na listini navesti tudi razlog za zamenjavo. Če zamenjavo oziroma prekinitev izbire predlaga osebni zdravnik, se zamenjava oziroma prekinitev lahko opravi le z našim soglasjem.

Osebni zdravnik – pediater ali specialist šolske medicine vam lahko predlaga prekinitev izbire, ko presežemo starostno mejo, specifično za dejavnost predšolske ali šolske medicine. Če želimo le prekiniti izbiro osebnega zdravnika brez takojšnje nove izbire, lahko prekinitev opravimo pri območni enoti ZZZS-ja. Pri zamenjavi osebnega zdravnika pridobi novi osebni zdravnik našo medicinsko dokumentacijo neposredno od prejšnjega osebnega zdravnika, in sicer po pošti.

Zasedenost zdravnikov, zobozdravnikov in ginekologov pa si lahko ogledate tu >>

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

SourceE-uprava

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ