Prijava na e-nasvete

Power reading

Metoda power reading sodi v sklop tehnik pospešenega branja, ki za osvojitev in rokovanje zahteva nekaj časa, predvsem pa ustrezno vodenje. Četudi na to temo obstaja kar nekaj strokovne literature, se je omenjene metode po besedah Sonje Peklenik, direktorice strokovnih programov Kratos, najlažje naučiti s prakso. Z metodo se tako lahko seznanite ob udeležbi na seminarju, kjer vam bo strokovno vodstvo natančneje predstavilo omenjeno tehniko in vam razložilo, kako lahko metoda vpliva na vašo sposobnost branja besedil. Peklenikova svetuje, da tudi po končanem seminarju nadaljujete z uporabo in učenjem metode power reading, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo vaše osvojeno znanje izginilo. Z osvojitvijo metode boste imeli sposobnost hitrejšega branja in razumevanja besedil, izostrili boste spomin, povečali zbranost ter se posledično lahko učinkovito in v krajšem času pripravili na izpit.

ZAKAJ JE METODA POWER READING PRIMERNA TUDI ZA ŠTUDENTE?

Metoda power reading je primerna za vse, ki se rokujejo s strokovno literaturo, ker predstavlja osnovo za pospešeno učenje. Zaradi svojih prednosti, kot sta izboljšana koncentracija in motivacija za obdelavo študijskega gradiva, pa je primerna tudi za študente. Prav tako nam besedilo omogoča pregledati in prebrati v nekajkrat krajšem času, kot ga lahko dosežemo s klasičnim branjem, kar pride zelo prav tistim študentom, ki se branja gradiva vedno lotevajo (pre)pozno. Power reading in ostale tehnike hitrega branja so globalno prepoznane metode in pogosto služijo kot del izobraževanja na akademijah in univerzah. Peklenikova za primer izpostavi Veliko Britanijo, kjer fakultete svoje študente pred začetkom študijskega leta, pošljejo na tečaj hitrega branja, kjer se študentje med drugim seznanijo tudi z metodo power reading.

KAKO METODA VPLIVA NA UČENJE?

Del pospešenega učenja predstavlja pospešeno branje. Kot smo že omenili,  metoda omogoča, da z boljšo koncentracijo in motivacij, pregledamo in preberemo izbrano besedilo v krajšem času. Metoda nam pomaga na lažji način izluščiti bistvo besedila in tako pripomore k oblikovanju celotne slike, ki posledično omogoča lažje pomnjenje prebranih podatkov, kar pride prav ravno študentom, ki se pripravljajo na izpite. Peklenikova meni, da je pogost razlog za težje razumevanje posameznega gradiva pomanjkanje koncentracije, ki je posledica pomanjkanja motivacije oziroma zanimanja za določeno gradivo. V študijskem obdobju se veliko študentov sooči s podobno težavo – manjkom koncentracije in motivacije, kar vodi v neopravljene obveznosti, vendar se temu lahko izognemo tudi s pomočjo predstavljene metode.

METODA POWER READING V PRAKSI

Priprava na pospešeno branje zadeva le nekaj korakov, s katerimi se spodbudita motivacija in koncentracija. Metoda na neobremenjen način pomaga pridobiti ne le zadostno, pač pa čim večjo mero informacij o posameznem gradivu in te informacije tudi vključi v smiselno celoto. Peklenikova pravi, da to v praksi pomeni, da v postopku priprave spoznamo konstrukt snovi, ki ga zatem med branjem samo dopolnjujemo. V kolikor se metode lotimo utrujeni oziroma čutimo pomanjkanje motivacije, bomo imeli z njeno osvojitvijo težave. Metodo power reading lahko posredno uporabimo tudi pri izdelavi zapiskov, saj nas nauči izpisovanja zgolj ključnih pojmov oziroma spominskih ključev, s katerimi bomo kasneje v spomin priklicali samo pomembne informacije. Ker lahko z izpisovanjem zapiskov ter barvanjem odstavkov in celih poglavij izgubite precej dragocenega časa, vam svetujemo, da se s predstavljeno metodo spoznate in tako sami ugotovite, ali njene prvine lahko izkoristite za doseganje svojih učnih ciljev.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ