Prijava na e-nasvete

Hormonski motilci

Hormonski motilci so preprosto povedano kemikalije, ki negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje ljudi. Ovirajo in motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem (ščitnica, spolne žleze, jetra), pripisuje se jim odgovornost za veliko število bolezni današnjega časa, tudi vse večjo neplodnost. Posredno povzročajo raka, predvsem na reproduktivnih organih. Onesnažujejo tudi okolje ter tako posledično najdejo pot v hrano in vodo.

Uporaba hormonskih motilcev

V industriji se uporablja na tisoče raznih kemikalij in dodatkov. Za nekatere je danes že znanstveno potrjeno, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. V kozmetičnih izdelkih je tudi dokazana prisotnost nekaterih hormonskih motilcev, vendar se jih še vedno lahko uporablja v nadzorovanih količinah. Hormonski motilci lahko povzročijo težave že v izredno majhnih količinah, ki jih niti ni mogoče odkriti z merjenji. Zaradi človekovega neodgovornega in škodljivega ravnanja o okoljem, so danes prisotni praktično povsod in se jim ni mogoče popolnoma izogniti. Nabirajo se po vsem telesu, še posebej v maščobnem tkivu.

Kje jih najdemo

Prisotni so povsod v okolju: v hrani, vodi, kozmetiki, izdelkih za osebno nego, predmetih za vsakdanjo uporabo (plastenke, plastična embalaža ipd.). Najpogostejši so:

– BPA (izdelki iz plastike, notranji premazi konzerv),

– dioksin (stranski produkt pri barvanju papirja in beljenju bombaža),

– ftalati (PVC) in PCB-ji (olja ter maziva),

– laki, težke kovine (svinec, živo srebro),

– kemična gnojila in pesticidi,

– perflorirane spojine – PFC (teflon posoda, vodoodporna plast na oblekah, pohištvu).

Ko v trgovini kupujete izdelke za čiščenje ter kozmetiko, obvezno preberite sestavine na izdelkih. Poskusite se izogniti izdelkom z naslednjimi sestavinami: propylparaben, butylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben, cyclotetrasiloxane, hydroxycinnamic acid (pca), butyl hydroxyanisole (bha), ethylhexyl methoxycinnamate, benzophenone-1, benzophenone-2, benzophenone-3, benzophenone-4, triklosan.

Preventiva

Da bi čim bolj omejili prehajanje hormonskih motilcev v telo, upoštevajte naslednje nasvete:

– Bodite pozorni, kakšno hrano kupujete. Najboljša izbira je ekološko pridelana z znanim izvorom porekla.

– Pridelujte hrano doma, seveda brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil.

– Pijte kakovostno vodo. Prečistite jo z ustrezno napravo (npr. filtri za čiščenje vode). Izogibajte se vodi v plastenkah.

– Zmanjšajte uporabo plastike in dajte prednost naravnim materialom (les, steklo) brez umetnih premazov. Hrane ne shranjujte v plastičnih posodah, izberite steklene. Če že plastične, pa uporabljajte tiste, ki imajo oznako 2, 4, 5, HDP, HDPE, LDPE ali PP.

– Uporabljajte ekološke izdelke za osebno nego, kozmetiko ter čistila preverjenih in certificiranih proizvajalcev.

– Pozorni bodite tudi pri nakupu oblačil in posteljnine, saj jih je večina beljenih ali obarvanih s kemikalijami (ftalati, PVC). Preden opravite nakup, poglejte od kod blago izvira, sestavo izdelka ter katera barvila so uporabili. Nova oblačila pred nošenjem vedno operite.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ