Prijava na e-nasvete

Zakaj na študij v tujino?

 1. Priložnost, da najdete življenjske prijatelje. Na študiju v tujini ne boste le spoznavali novih kultur, temveč tudi veliko mednarodnih sošolcev, od katerih vsak prinese delček svoje kulture.
 2. Priložnost za učenje jezikov. Ni boljšega načina za učenje tujega jezika kot življeje v tujini. Tako učenje postane privlačno in atraktivno, prav tako pa ste primorani se truditi uporabljati jezik države, kjer ste nastanjeni v vsakdanjem življenju.
 3. Priložnost za širitev svojega obzorja. Ko študirate v tujini, se naučite stvari, na katere doma niti ne pomislite. Nekaj mesecev potem, ko se vrnete domov, razumete svet v veliko širši prespektivi in nanj gledate drugače. Drugače boste gledali na svoj študij, na prijatelje, na življenjske razmere in tudi na same sebe.
 4. Priložnost spoznati nove kulture. Kulturne razlike so veliko več kot le razlike v jeziku, hrani ali navadah. Prave razlike so na zunaj nevidne in vplivajo na način razumavanja sveta. Skozi knjigo ali televizijo se jih ne da razumeti. Drugo kulturo lahko spoznate le, če ste v njej prisotni daljše obdobje. In to vam omogoči študijska izmenjava.
 5. Priložnost spoznati samega sebe. Izkušnja študija v tujini vas izzove, da ponovno pretehtate svoja prepričanja in vrednote, ki jih ponavadi spremenite ali okrepite. Prav tako na tak način preizkusite samega sebe, saj se morate znajti v neznani situaciji, z neznanimi ljudmi. Nova samozavest je skoraj zagotovljena.
 6. Priložnost potovati. Študentske počitnice in vikendi so trenutki, katere izkoristite za spoznavanje države, v kateri študirate. Izlete lahko organizirate sami s pomočjo prijatelja ali pa se obrnete na študentsko organizacijo, ki vedno nudi dovolj razburljivih in atraktivnih popotovanj.
 7. Priložnost pridobiti življenjsko izkušnjo. Biti v nekem novem okolju popolnoma sam, je lahko v začetku nekoliko grozljiva misel. Vendar pa se v realnosti iz teh novih danosti veliko naučite; kako se odzivati, se prilagajati, odkrivati nove moči in sposobnosti, premagovati izzive in reševati probleme. To so sposobnosti, ki bodo v življenju vedno najbolj uporabne.
 8. Priložnost študirati ravno to, kar vas zanima. Študij v tujini vam ponudi možnosti izbire programov, ki na domači univerzi ne obstajajo. Tako si lahko izberete točno tiste predmete, ki vas močno zanimajo. Posledično pa je tudi opravljanje študijskih obveznosti lažje in hitrejše.
 9. Priložnost učiti se na način, ki ga še ne poznaš. Metode dela pri študiju v tujini se močno razlikujejo od študija na domačih fakultetah. In vsaka nova metoda je dobrodošla sprememba.
 10. Priložnost za pridobitev sanjske službe. Skozi oči delodajalca je nekdo, ki je študiral v tujini samostojen, neodvisen, motiviran, si želi novih izzivov in pripravljen na reševanje problemov. Izkušnja študija in življenja v tujini, poznavanja drugih kultur in znanje tujega jezika je vsekakor prednost pri iskanju sanjske službe.

Na kratko, zakaj študirati v tujini?

 • Naučiti se tujega jezika.
 • Postati neodvisen in samozavesten z jasno postavljenimi cilji.
 • Imeti večjo izbiro študijskih programov.
 • Ustvariti si mednarodno ozadje.
 • Doživeti svet.
 • Spoznati ljudi iz celega sveta.
 • Pridobiti mednarodno razsežnost in globalno perspektivo.
 • Povečati razumevanje drugih kultur.
 • Pridobiti drugačen pogled lastne kulture.
 • Uživati v novih dejavnostih, katerih doma ni prilike spoznati in doživeti.
 • Doseči komunikacijske spretnosti skozi interakcijo z ljudmi iz različnih okolij.
 • Ustvariti si boljše poklicne možnosti.

Povzeto po: Dream foundation

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ