Prijava na e-nasvete

Naj mesto za Erasmus izmenjavo

Na izmenjave se študenti odpravijo iz različnih razlogov – ker je to ugodnejši način spoznavanja novih dežel, zaradi kvalitete študija in širjenja poznanstev, zaradi dobrih žurov z mednarodnimi študenti … V vsakem primeru pa pridobimo nek nov pogled in izkušnje – kako živeti samostojno v tujem mestu, spoznavati nove ljudi, navade in kulture in vse to je prav gotovo pomembna izkušnja, ki jo lahko dopišemo tudi v življenjepis, saj kaže na to, da se ne bojimo novih izzivov, ki jih nudi delo ali študij v tujini.

Glede na Erasmus stran, ki ponuja ocene in preglede študija na različnih univerzah, v različnih državah, je trenutno naj Erasmus mesto Madrid v Španiji. Sledijo mu Oulu na Finskem, Lizbona na Portugalskem, Vilna v Litvi in Sevilla v Španiji. Ljubljana je trenutno na 21. mestu.

Odločitev o kraju študija je ponavadi pogojena s tem ali ponujajo program, ki ga študiramo doma, ter z uradnim jezikom študija. Predvsem za študente jezikov, je življenje v državi, kjer se vsakodnevno “družimo” in spoznavamo z jezikom, ki ga študiramo, izredno pomembno. Saj veste, pravega naglasa se ne boste nikoli naučili iz knjig! 

Največ ocen in zapisanih mnenj imajo države, ki so zaradi svoje klime in bližine morja izredno priljubljene – Lizbona, Valencia in Porto, kar ne preseneča, saj veliko študentov to enači z: malo študija = veliko sonca, morja in zabav. Kljub temu pa je dobro vedeti, da dobra žur scena ni samo ob morju, ampak tudi drugod, največkrat je omenjen Krakow.

Ker denarja ni nikoli dovolj oziroma veliko prehitro “izpuhti”, je dobro vedeti, katera mesta so ocenjena kot najcenejša za Erasmus izmenjavo. Po pričakovanjih je na seznamo veliko poljskih, čeških in slovaških mest, pa tudi mesto Besancon v Franciji. Med dražjimi mesti za izmenjavo pa so: Versailles v Franciji, Estoril na Portugalskem, Limerick na Irskem ter Bristol in Colchester v Veliki Britaniji, kjer lahko pričakujete zelo visok standard študentskih domov, prehrane, urejenosti mest, kvaliteto študija, kar za seboj potegne tudi višje cene.

Kaj pa izkušnje slovenskih študentov?

SLOVAŠKA (Bratislava)

Tjaša (25), je na izmenjavi v slovaški prestolnici za  polnih 10 mesecev. Cena študentskega doma je 63 EUR/mesečno, za javni prevoz pa pravi, da je cenejši kot v Ljubljani. Cene hrane so po njenih besedah primerljive s slovenskimi, presenetilo pa jo je, da so nekatere stvari občutno dražje kot doma. Kvaliteta študija je primerljiva z njeno matično fakulteto v Sloveniji – Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

NEMČIJA (Frankfurt-Oder)

Peter (22), je bil na izmenjavi v zimskem semestru 2010/2011, o izmenjavi pa je povedal: “Čeprav je v Nemčiji, mesto zgleda zelo socialistično, ogromno hiš in blokov je praznih. Vsako leto se iz mesta izseli nekaj tisoč prebivalcev, tako da je vzdušje kar depresivno. Berlin je blizu, ampak meni se ni zdel kaj dosti boljši.” Bival je v študentskem domu, kjer v stanovanju živi 3-5 študentov, vsak pa ima svojo sobo, cena je 200 EUR/mesečno. Sam je domu namenil oceno 3/5. O študiju tam pa: “So bistveno bolj zagreti za študij kot slovenski. Veliko več je tekmovalnosti, vsi se želijo dokazati in biti najboljši. V povprečju so starejši od slovenskih.”

POLJSKA (Krakov)

Polona (23), je bila na izmenjavi v zgoraj večkrat omenjenem Krakowu, med oktobrom 2008 in februarjem 2009. Kakšni so njeni vtisi?

“Krakow je mesto z dušo, kjer nikoli ni dolgčas, veliko kulturnih znamenitosti in pestro zgodovinsko ozadje. Pozimi so bivanjski stroški visoki, študentskega doma ne dobi vsak študent, javni prevoz je dobro organiziran; najemnina je od 200-250 € (pozimi sem plačala 300 €). Krakow ima veliko poceni kotičkov, sam center je dražji, hrana je cenejša kot v Sloveniji, bivanjski stroški pa višji. Uniwersytet Jagielloński je ena boljših univerz na Poljskem, večina predavanj je možna v angleščini, sama sem študirala poljski jezik (zelo zadovoljna z lektoratom). Študentov je veliko, še posebej Erasmusov, veliko kampusov raztresenih po mestu, imajo tudi Juwenalio- poljske majske igre. Toplo priporočam!”

ČEŠKA (Praga)

Ajda (24), je bila na eno semestrski izmenjavi v Pragi in o mestu ter študiju tam je povedala: “Praga je čudovito mesto, ki ga lahko neprestano odkrivaš na novo z drugim letnim časom. Podobno je tudi s Pražani, ki so bolj introvertirani in zaprti vase v mrzlih obdobjih in bolj odprti in komunikativni v toplejših, ko je v mestu več glasbenih festivalov na prostem.” Pohvalila je tudi praško fakulteto, kjer so vsa predavanja in vaje za študente na izmenjavi v angleščini, vendar je poudarila, da se tudi češčine hitro navadiš in jo razumeš.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ