Prijava na e-nasvete

Slabe sestavine v kozmetiki

Naš vir informacij je bila Tanja Matko, Planet Lepote, glavna in odgovorna urednica, ki nam je povedala katere so najpogostejše problematične sestavine v kozmetiki.

NARAVNO, NARAVNO … JE RES TAKO NARAVNO?

ObrazV zadnjem času lahko veliko slišimo in beremo o naravni kozmetiki. Večina pa se nas ne zaveda, da tudi naravne sestavine niso nujno koži koristne – ravno nasprotno, mnoge so zelo škodljive. »Sem sodijo med drugimi razni škodljivi rastlinski ekstrakti, ki imajo lahko citotoksično delovanje (povzročajo odmiranje kožnih celic), fototoksično delovanje (v kombinaciji z UV žarki dobijo toksičen učinek), fotomutageno delovanje (povzročajo maligne spremembe v celicah), lahko povzročijo alergijske reakcije, različne vrste dermatitisa ipd. ali kožo preprosto iritirajo, s čimer se ustvarja nepotreben dodatni stres, kar slabo vpliva na odpornost in zdravje kože in pospešuje staranje.« Tanja Matko, Planet Lepote, glavna in odgovorna urednica.

TUDI ETERIČNA OLJA SO KOŽI ŠKODLJIVA, PRIVEDEJO LAHKO DO DERMATITISA

A to še ni vse, kar je pri naravni kozmetiki spornega. Eterična olja in njihove komponente so prav tako koži škodljivi. »Pogosto zasledimo, kako se proizvajalci določenih kozmetik hvalijo s tem, da njihovi izdelki vsebujejo eterična olja ali naravne dišave – vendar so vse te dišave koži škodljive: delujejo lahko citotoksično, fototoksično, mutageno. Tudi aromaterapija, na katero se mnogi sklicujejo, se odvija skozi druga čutila, torej nos, in ne skozi kožo zato so kakršnekoli dišavne komponente v negovalnih izdelkih – še zlasti tistih, namenjenih negi obraza – povsem odveč. Škodljivost teh snovi so pokazale mnoge neodvisne raziskave in posledice so lahko dermatitis, razne alergije, ekcemi in podobne težave s kožo.«

Čeprav si želimo, da bi bil izdelek čim bolj naraven, pa se moramo zavedati po mnenju Tanje, da ne garantira tudi koristnosti za kožo. »Ni vse, kar je naravno, tudi zdravo – oz. če povem drugače: zelena mušnica ni nikomur koristna ali zdrava, četudi je naravna ali celo organska.«

VPLIV SESTAVIN NA NAŠO KOŽO

KremaNa embalaži kozmetičnih izdelkov je zapisano vse tako lepo in prepričujoče. A vendar ne smemo slepo zaupati napisom naravno in organsko kot garanciji za kakovosten in koži koristen izdelek. Preden kupimo kozmetične izdelke, se moramo pozanimati, kakšen vpliv imajo posamezne sestavine na kožo:

eterična olja ali naravne dišave (največkrat v naravni kozmetiki): lahko delujejo citotoksično (povzročajo odmiranje kožnih celic), fototoksično (v kombinaciji z UV žarki dobijo toksičen učinek), mutageno (povzročajo maligne spremembe v celicah). Tanja Matko, urednica lepotnega portala Planet lepote dodaja: »Škodljivost teh snovi so pokazale mnoge neodvisne raziskave in posledice so lahko dermatitis, razne alergije, ekcemi in podobne težave s kožo.«

UV filtri (nekateri so škodljivi, ne pa vsi), pri čemer Tanja Matko posebej izpostavlja octocrylene, Octyl methoxycinnamate, Oxybenzone, Benzophenone, Sulibenzone (benzophenone-4), ki povzročajo poškodbe DNA, kar lahko vodi v nastanek kožnega raka. »To seveda nikakor ne pomeni, da ni treba ali se ne sme uporabljati izdelkov z UV zaščito, saj so ti nujni za ohranjanje zdrave kože, vendar je treba preveriti, da izbrani izdelek ne vsebuje naštetih.«

slabi alkoholi: alcohol, alcohol denat, isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol SD. Ti alkoholi kožo izsušujejo, uničujejo zaščitni kislinski plašč, jo dražijo in lahko vodijo v pojav dermatitisa, ekcemov in ostalih kožnih težav, zato priporočamo, da se jim izogibate.

Triethanolamine (TEA), diethanolamine (DEA) in monoethanolamine-om (MEA) se uporabljajo kot topila, kot sredstva za uravnavanje pH vrednosti in za penjenje. V kombinaciji s konzervansi, ki sproščajo formaldehid (Quaternium-15, dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol) lahko tvorijo nitrozamine, ki pa so kancerogeni, zato se jim je priporočljivo izogibati.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se uporablja v čistilnih sredstvih. Sicer ni strupen ali nevaren, vendar je izjemno dražeč in lahko že v količini od 2 do 5 % povzroči draženje in alergijske reakcije.

Parabeni (Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben) se uporabljajo kot konzervansi kozmetiki in hrani ter imajo estrogeno delovanje. So veliko nevarnejši, če jih zaužijemo, kot če jih nanesemo na kožo.

NANO DELCI V KOMZETIKI

»Nano delci so relativno novo področje na področju kozmetike in žal premalo časa v uporabi in premalo preizkušeni in testirani, da bi bila njihova uporaba varna, dosedanje raziskave pa so pokazale negativen vpliv na naše zdravje. To so namreč izjemno majhni delci, ki lahko zaradi svoje majhnosti prodrejo globlje v kožo in krožijo po telesu oz. se nalagajo v organih, poleg tega lahko vdihovanje povzroči bolezni pljuč.«

NARAVNO BOLJŠE?

Glavna in odgovorna urednica Planet Lepote, Tanja Matko, nam za konec svetuje in poudarja, da v množici informacij, ki je vsem dostopna, a velikokrat zavajajoča, pristranska, hkrati pa si med različnimi viri tudi nasprotujoča, zelo težko ustvarimo pravo sliko. Navadno potrošnik nima časa, da bi iskal in zbiral informacijah o sestavi, kaj šele bolj natančno prebral, kaj piše na embalaži, navadno je dovolj, če nam piše, da je naravno. »Bodite skeptični in ne verjamete napisom na embalažah; ne verjemite, da boste z nakupom naravnega izdelka avtomatično dobili kakovosten izdelek, ki bo vaši koži koristil.« Čeprav mislimo, da je naravno tudi bolj zdravo, pa se moramo zavedati po mnenju Tanje Matko, da naravno ne garantira tudi koristnosti za kožo. »Ni vse, kar je naravno, tudi zdravo – oz. če povem drugače: zelena mušnica ni nikomur koristna ali zdrava, četudi je naravna ali celo organska.« Če že želite uporabljati naravno kozmetiko, naj vam bodo pri nakupu vodilo certifikati, kot so Bdih, Ecocert, Cosmebio, Soil Association, Natrue in Vegan, ne le napisi naravno in organsko, ki so lahko zavajajoči.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ