Prijava na e-nasvete

Poskrbimo za varnost – kontracepcijska zaščita

Preden se boste s partnerjem odločili za katerokoli izmed razpoložljivih metod za preprečitev neželene nosečnosti, je priporočljivo, da se najprej seznanite o prednostih in pomanjkljivostih posamezne metode. Zelo pomembno je tudi, da pred uporabo katerekoli izbrane metode, natančno preberete in upoštevate priložena Navodila za uporabo.

V Sloveniji so na voljo kontracepcijske metode:

  1. Hormonske (kombinirane tablete, nožnični prstan, kontracepcijski obliž, kontracepcijska injekcija, progestagenske tablete);
  2. Intrauterine (znotrajmaternične) metode (intrauterini sistem, maternični vložek);
  3. Pregradne (moški kondom, diafragma in spermicid). Diafragma brez spermicida je le 60 do 70 % uspešna. Spermicidi na tržišču niso več na voljo, ker so jih umaknili zaradi zdravstvenih razlogov. Krema, ki je v Sloveniji na voljo kot spermicid, pravzaprav ne ustreza specifikacijam spermicida;
  4. Kirurške metode (sterilizacija ženske, sterilizacija moškega);
  5. Druge (naravno načrtovanje družine, metoda varnih dni, vzdržnost, prekinjen spolni odnos).

Z izjemo moškega kondoma in drugih metod, kamor sodita npr. naravno načrtovanje družine in prekinjen odnos, kontracepcijo v Sloveniji predpiše ginekolog (redko osebni zdravnik). Ta vas povpraša o vaši celotni zdravstveni zgodovini, saj vse metode niso enako primerne ali zdravstveno varne za katerokoli uporabnico.

Najbolj zanesljive so hormonske metode, kamor sodijo tudi kombinirane kontracepcijske tablete, ki so ob pravilni rabi 99,97 % zanesljive. Kombinirane kontracepcijske tablete vsebujejo dva hormona, estrogen in progestagen. Ta učinkovita in najbolj priljubljena vrsta kontracepcije je povsem odpravljiva, kar pomeni, da lahko ženska spet zanosi, ko jih neha jemati. Kontracepcijske tablete sodijo med najbolj preverjena zdravila, zdravniki pa jih ne predpisujejo le za uravnavanje rojstev, pač pa tudi zaradi drugih razlogov, kot npr. za zdravljenje aken (velja za točno določene vrste kontracepcijskih tablet) ali boleče, močne in neredne menstruacije. Kombinirane kontracepcijske tablete s telesu lastnim estrogenom, estradiolom vsebujejo tudi progestagen dienogest. Za te tablete je značilna shema dinamičnega odmerjanja, ki pomeni, da različni odmerki estradiola in dienogesta v različnih dneh ciklusa zagotavljajo pravi učinek ob pravem času in tako posnemajo hormonsko dogajanje, kot to poteka v naravnem ciklusu.

Ženski menstrualni ciklus v povprečju traja 28 dni (najmanj 21 dni in do največ 45 dni, še vedno štejemo kot normalni menstrualni ciklus). Novejše kontracepcijske tablete so lahko pakirane zelo različno, odvisno od države znotraj EU, lahko tudi za od 90 do 120-dnevne cikle. V Sloveniji prevladuje še klasičen način predpisovanja, ki posnema 28-dnevni ciklus, torej vsak dan ena tableta. Izjema so progestagenske tabletke, ki se jih jemlje brez prestanka in menstruacije praviloma ni. Glede na vrsto in pakiranje kombiniranih tablet obstajajo različni režimi jemanja tablet:

  • Režim 21/7: ženska jemlje 1 tableto vsak dan 21 dni, temu sledi 7-dnevni premor, v katerem nastopi odtegnitvena krvavitev; ta režim jemanja ima večina tablet v Sloveniji in po svetu.
  • Režim 24+4: ženska jemlje 1 tableto vsak dan vseh 28 dni ciklusa, od tega je 24 aktivnih tablet (tablete s hormoni) in 4 neaktivne tablete (tablete s placebom), ki so tudi drugačne barve; novejši režim jemanja ženski prinaša dodatne prednosti.
  • Režim 26+2: ženska jemlje 1 tableto vsak dan vseh 28 dni ciklusa, od tega je 26 aktivnih tablet (tablete z različno vsebnostjo hormonov) in 2 neaktivni tableti (tablete s placebom). Shema posnema hormonsko dogajanje, kot to poteka v naravnem ciklusu

Pri vseh režimih jemanja se približno tri dni po zadnji zaužiti aktivni tableti pojavi menstrualna krvavitev.

Med najpogostejše, za zdravje in življenje nenevarne, neželene učinke kombiniranih kontracepcijskih tablet, sodijo nihanje razpoloženja (zelo redko), glavoboli (zelo redko, lahko so prej posledica povišanega krvnega tlaka), medciklična napihnjenost (napetost v debelem črevesju le prve dva meseca po začetku rabe, ki z dolžino rabe izgine, razen, če ni ženska preobčutljiva na laktozo, ker imajo tabletke v svoji sestavi tudi slednjo) in posledičen dvig telesne teže (to je največji urbani mit, telesna teža normalno niha 1 kg v roku enega tedna), vmesni krvavi izcedki. Neželeni učinki so ponavadi prehodne narave, kar pomeni, da pri večini izginejo v prvih treh mesecih jemanja. Če so moteči ali trajajo dalj časa, se lahko z zdravnikom posvetujete tudi o zamenjavi. Za ženske, ki imajo hude težave z aknami, motnjami telesne teže, izpadanjem las, se ginekologi odločijo za antiandrogen, ki ima tudi kontraceptivni učinek, a to le kadar je medicinsko indicirano.

Poleg kombiniranih tablet imamo v Sloveniji tudi progestagenske tablete, znane tudi kot mini tablete. Te tablete vsebujejo le progestagen in se jemljejo vsak dan brez premora. Menstrualnih krvavitev ni, kar je povsem normalno. Primerne so za ženske, ki imajo katerokoli kronično bolezen, ne smejo pa jih predpisovati ženskam, ki so prebolele ali se trenutno zdravijo zaradi raka dojk ali raka jeter: Povzročijo lahko neredne krvavitve, ki se sčasoma ne pojavljajo več, medtem pa nekatere ženske med njihovim jemanjem krvavitev sploh nimajo. Uvodoma lahko izzovejo prehodne neželene učinke, npr. mozolje, občutljivost dojk, občutek napihnjenosti in glavobole.

Nožnični prstan tako kot kontracepcijske tablete vsebuje estrogen in progestagen. Ženska si ga v nožnico vstavi sama, nameščen pa ostane 3 tedne, čemur sledi 7-dnevni premor. V času premora nastopi menstrualna krvavitev. Po premoru si ženska vstavi nov nožnični prstan.

Kontracepcijski obliž vsebuje podobne hormone kot hormonske kontracepcijske tablete, le da hormone vnesemo v telo preko kože. Obliž je treba zamenjati enkrat na teden, in sicer tri zaporedne tedne, temu pa sledi enotedenski premor, v katerem nastopi menstrualna krvavitev.

Kontracepcijske injekcije so kot kontracepcijska metoda primerne zlasti za ženske, ki jim bodisi ne uspe redno uporabljati drugih metod kontracepcije ali teh metod ne smejo/ne želijo uporabljati. Ena injekcija je učinkovita tri mesece, njena slabost pa so pogoste vmesne krvavitve. Injekcij naj ne bi uporabljali dalj časa, saj zmanjšujejo kostno gostoto.

Tabletke za nujno kontracepcijo preprečijo nezaželeno nosečnost po nezaščitenem spolnem odnosu. Čimprej (najbolje v prvih 12 do 24 urah) po nezaščitenem spolnem odnosu vzamemo urgentno kontracepcijo v obliki tablet po navodilu. Če ste starejši od 16 let, jih lahko kupite brez recepta v lekarni, če pa ste mlajši, vam mora zanje recept napisati ginekolog ali osebni zdravnik. To je izhod v sili, ki sme biti uporabljen največ 2x na leto, sicer je bolje uporabiti hormonske tabletke!

Za ženske, ki si želijo dolgoročno zaščito, pa pride v poštev ena od intrauternih (znotrajmaterničnih) metod. Poznamo intrauterini sistem, ki sprošča hormon (IUS) in maternični vložek (MV) z bakrom. IUS ali MV vstavi ginekolog v maternično votlino. Oba nudita izjemno zanesljivo kontracepcijsko zaščito, a sta bolj primerna za ženske z majhno stopnjo tveganja spolno prenosljivih bolezni, za ženske, ki bi želele imeti med enim in drugim otrokom daljši časovni razmik ali za ženske, ki ne želijo več otrok. IUS s hormonom je učinkovit že takoj po vstavitvi v maternico in nosečnost preprečuje pet let. Na voljo so tudi maternični vložki s krajšim delovanjem (2 leti). IUS s hormonom deluje tudi terapevtsko, saj močno zmanjša krvavitve, zato ga zdravniki priporočajo tudi za zdravljenje močnejših krvavitev. Prve tri mesece po njegovi vstavitvi se lahko pojavijo neredne krvavitve, ki se kmalu uravnajo. MV z bakrom kontracepcijsko deluje od tri do sedem let (odvisno od količine bakra). Je manj primeren za ženske, ki še niso rodile, in neprimeren za ženske, ki imajo več spolnih partnerjev. Lahko povzroči močnejše krvavitve in krče med menstruacijo. Od januarja 2014 pa je na voljo tudi intrauterini sistem, ki je primeren za mlade ženske. Vložek je manjši, vsebuje hormon, ki deluje zgolj lokalno na sluznico maternice ter ne vpliva na sistemsko hormonsko ravnovesje. Ne vsebuje estrogena, zato ga lahko uporabljajo tudi tista mlada dekleta, ki se morda zdravijo zaradi kakšnih drugih bolezni. Hormon deluje 2 leti, kar pomeni, da je treba po dveh letih vložek zamenjati. Dobite ga brez doplačila, ob urejenem zdravstvenem zavarovanju.

Pregradne metode temeljijo na preprečevanju vstopa semenčic v ženske spolne organe višje od ustja maternice.  Poznamo več pregradnih metod. Ena izmed njih je kondom, ki ga uporablja moški. Ta mehansko prepreči izliv semena v nožnico. Primeren je za vse pare za stalno ali občasno uporabo. Je edina metoda, ki dobro varuje pred spolno prenosljivimi okužbami, zato je posebej priporočljiv za tiste, ki menjavajo spolne partnerje in za mlade na začetku spolnega življenja. Med pregradne metode sodi tudi diafragma. Podobna je gumijasti kapici, napeti na jeklenem obroču, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat. Ženska si jo vstavi pred spolnim odnosom in jo pusti vloženo še 8 ur po njem. Spada med manj zanesljive metode kontracepcije. Za večjo učinkovitost se uporablja skupaj s spermicidi (kemične snovi, ki ohromijo in uničijo semenčice). Sodijo med manj učinkovita kontracepcijska sredstva.

Trojna zaščita je zaščita pred neželeno nosečnostjo, spolno prenosljivimi okužbami in neplodnostjo. Dosežemo jo s hkratno uporabo zanesljive kontracepcije (npr. kontracepcijskih tablet) in kondoma.
Kontracepcija
Tabela je povzeta po izobraževali brošuri Vse o kontracepciji, ki jo Bayer Healthcare v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport vsako leto pripravi na svetovni dan kontracepcije 26. septembra in razdeli dijakom vseh 1. letnikov srednjih šol po Sloveniji in na aktivnostih v večjih slovenskih mestih.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ