Prijava na e-nasvete

Življenje s cimrom

Življenje s cimrom vam lahko polepša obdobje študija. Za študente je selitev v študentski dom ali stanovanje pogosto tudi prva izkušnja, samostojnega življenja, selitve v novi prostor, skrbi za samega sebe in deljenja prostora s cimri. Pogosto se zgodi, da cimri želijo živeti skupaj preko celega obdobja izobraževanja in postanejo življenjski prijatelji.

Kaj vas življenje s cimrom lahko nauči

Ne glede na to ali boste živeli s cimri, zaradi bližine nastanitve vaši izobraževalni ustanovi ali zaradi priročnosti oziroma lažjega usklajevanja vaših študijskih obveznosti, se ne boste mogli izogniti, da se ne bi naučili veliko življenjskih lekcij, predvsem o samostojnem življenju.

1. Komunikacije

Jasna komunikacija od samega začetka. S cimri boste morali deliti majhen prostor in souporabljati naprave. Pomembno je, da se zavedate svojih navad – imate radi vse čisto in pospravljeno na svojem mestu, ali ste med tistimi, ki zjutraj skočijo iz postelje ter se hitro in glasno pripravite na dan in zaloputnete z vrati, ko odbrzite na predavanje? Ali zjutraj potrebujete nekaj trenutkov v tišini, da se zberete in pripravite na dan? Zavedajte se, da vam cimri ne bodo brali misli – svoje potrebe, navade, želje in pričakovanja že na začetku jasno opredelite ter se o njih skupaj pogovorite. Vsak cimer naj izrazi svoje mnenje! Če se vaša pričakovanja ne ujemajo, sklenite kompromise. Ali določite preizkusno obdobje in obiščite pogovor ponovno čez 3 mesece. Začetni pogovor o skupnem življenju in poteku komunikacije, bo prebil led in lahko se med vama tudi že začne tkati pravo prijateljstvo.

2. Sklepanja kompromisov s cimrom

Nesporazumom se boste težko popolnoma izognili. Naslovite in rešite jih, ko so še majhni. Če vaš cimer dela nekaj, kar vas moti, a tega ne izrazite, vas bo to motilo še naprej, saj bo cimer to še vedno počel. Hkrati mu ne bo jasno, zakaj ga gledate postrani. Lažje vam bo, če boste pogovor začeli na umirjen in prijazen način. Skupaj se pogovorita in poiščita rešitev.

Življenje s cimrom

3. Odprtosti

Vaš cimer lahko prihaja iz popolnoma drugačnega okolja in vzgoje. Ima lahko popolnoma različen značaj, življenjski stil, ideologijo in pogled na življenje, kot vi. Bodite odprti in spoštujte razlike, saj se lahko od njih tudi veliko naučite. Po drugi strani, delite z njimi tudi vaše poglede in interese. Hitro lahko odkrijeta, kakšen skupni interes, ki vaju bo združil tudi zunaj sten vajine študentske sobe/stanovanja.

4. Organiziranosti

Življenje v študentskem domu/stanovanju potrebuje vsaj malo organizacije. Živite na majhni kvadraturi, a kljub temu se lahko hitro kaj založi ali pomotoma vrže stran. Po drugi srani živite s cimrom, ki si morda ne želi živeti v sobi polni umazanih skodelic in kozarcev, razmetanih oblačil ali listov papirja … Hkrati je pomembno, da se naučite tudi organizacije in usklajevanja študijskih obveznosti in prostega časa.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ