Prijava na e-nasvete

Couchsurfing – surfanje kavča?

Poslanstvo couchsurfinga je povezati ljudi mednarodno, izmenjati izkušnje in poglede na socialni, izobraževalni ter popotniški ravni, povečati kolektivno zavest in kulturno razumevanje, razširiti strpnost ter graditi na zaupanju kot takem.

Registriraš se lahko zastonj ter ustvariš profil s potrebnimi informacijami. Priporočamo www.couchsurfing.org. Prenočišče lahko ponujaš ali pa ga iščeš, vedno pa lahko izbiraš med mnogimi različnimi profili couchsurferjev – glede na lokacijo, starost, spol, interese itd. Ponujanje prenočišča ali koristenje le-tega je brezplačno, tvoj gostitelj pa ti lahko da veliko uporabnih informacij in nasvetov o mestu v katerega si pripotoval ter ti pokaže naokoli. Da si lahko mirne vesti, obstaja več načinov verifikacije članov ter njihovih lokacij, zelo aktivni in verificirani člani pa so izvoljeni v ambasadorje. Vodstvo Couchsurfinga ter aktivnni člani pa se redno dobivajo ter organizirajo tudi veliko dogodkov kot so srečanja, seminarji, športni dogodki, praznovanje novega leta itd.

Pridobili pa smo tudi mnenje popotnice Nike, ki je couchsurfing izkoristila na enem od svojih potovanj:

»Couchsurfing je super in enostavna zadeva, mladim zelo prijazna. Enostavno se prijaviš, odpreš profil in že lahko iščeš osebe, ki bi ti lahko nudile družbo ali prenočišče na drugem koncu sveta. Na mail se javiš s potrebno in zainteresirani ti javijo, če je obisk tisti termin možen, običajno na koncu pustijo telefonsko, da jih kontaktiraš ko prideš. Dobro je poslati pošto večim hkrati, saj niso vedno takrat prosti. Couchsurfala sem z dvema kolegicama po Avstraliji, pri štirih različnih gostiteljih. Enih mlajših, drugih starejših, vsi te lepo sprejmejo, ti pomagajo osvajati nove kraje s koristnimi nasveti. Nekateri se ti tudi bolj posvetijo in te vozijo okoli, razkažejo mesto, te peljejo na zabave svojih prijateljev itd. kot nas je Gabi v Sydneju, njemu gre velika zahvala. Druženje je sicer zelo odvisno od njihovega časa, pri študentih je lažje, če pa domuješ s starejšimi, ki hodijo v službo, pa je to nekoliko bolj omejeno. Ko smo bile pri Johnu v Cairnsu, ki je imel dve hčerki, nas je za vikend povabil zraven na čoln in smo šli na koralni greben, medtem ko čez teden ni imel časa za druženje, saj je delal. Izlet je bil božanski, prespali smo na enem otočku, kar na plaži, lovili ribe in snorklali – barvito kot bi plaval v akvariju. Seveda pa so tudi taki, ki ti dajo le ključ in jih v vseh dnevih bivanja niti ne srečaš, mi je razlagal so-couchsurfer iz Švedske, ki je prav tako potoval po Avstraliji in smo se srečali v Brisbaneu. Pri iskanju je dobro biti pozoren na komentarje drugih gostov pri določenem gostitelju, saj tako lahko vidiš kako je bivati tam in kako so se imeli drugi. Pomembno je prebrati vse zahteve, ki jih gostitelj ima, saj se moraš kot gost prilagoditi stanju, ki je na voljo. Običajno že v profilu napišejo ali so bolj žurerski ali bolj mirni, želijo preživeti veliko časa z obiski ali ne, imajo prosto sobo, samo kavč ali je potrebno prinesti spalno vrečo s seboj itd. Mladim predstavlja prednost tudi to, da je zastonj, spodobi pa se, da se gostiteljem kaj prinese, morda kakšen večer skuha večerjo ali kam povabi v zahvalo. Couchsurfing priporočam vsem, ki želite spoznati veliko mladih iz različnih koncev sveta, se z njimi zabavati in direktno vključiti v kulturo države v katero potujete, saj boste to dosegli veliko bolj intenzivno, kot če koristite hostle ali campe.«

Odzivi samih Couchsurferjev do zdaj so bili  zelo pozitivni, saj pravijo, da ne spreminja samo načina potovanja, ampak tudi način gledanja na svet! Torej pojdi v svet in ga sprejmi, ko ta pride v tvoje domače mesto!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ