Prijava na e-nasvete

DIY ideje za študentsko stanovanje


Popestrite kosilo s svežimi začimbami

V študentskem stanovanju vzgajajte zelišča, ki bodo popestrila vaš vsakodnevni jedilnik.

Tudi v študentskem domu je lahko enostavno vzgajati baziliko, rožmarin, meto ali meliso, peteršilj in tudi kalčke. Z malo nege in pozornosti bodo popestrili vaše hitro doma pripravljene jedi ali osvežilne pijače. Kupite že vzgojene rastline. Izkoristite okensko polico in lahko tudi v en lonec posadite različna zelišča. Lahko jih obesite na neizkoriščeno steno v kuhinji. Ali jih postavite v kovinske okrasne lončke ter jih z magnetom pritrdite na steno, na katero obesite ali kovinsko palico ali desko. Polico lahko pritrdite tudi na stekleno steno s kljukami, ki se prisesajo na steklene površine.

Izkoristite vrata omaric

Na vrata zgornje omarice v kuhinji obesite »clipboard«, na katerega lahko zapišete, kaj je v omarici, česa je zmanjkalo in je potrebno kupiti. Če si omarico delite s cimrom zapišite, če ste si izposodili kaj njegovega. Lahko je tudi priročen način pisanja nakupovalnega seznama. Obesite pripomočke za merjenje živil ali škatlo, v katero shranjujete manjše predmete (da vam ne uidejo v temne predele omarice). Vrata spodnjih omaric uporabite tako, da na njih obesite pokrovke ali pa škatlo, v kateri shranjujete vrečke za smeti, vrečke za trgovino ali kuhinjske krpe.

Podobno lahko izkoristite tudi druga vrata omar; v kopalnici na njih namestite robčke, vate za obraz in ščetke. V garderobni omari pa šale, modne dodatke, sončna očala.

Za obešanje lažjih stvari lahko uporabite preproste majhne kovinske kljukice ali jih prilepite z obojestranskim lepilnim trakom. Medtem ko za težje, lahko uporabite kljuke in obešalnike za brisače ali kuhinjske krpe. Če so vrata kovinska, pa lahko uporabite magnete. V kolikor niso, pritrdite v izrezljane odprtine na vrata tudi magnetno desko.

Doma pripravljena univerzalna in naravna čistila

Celotno stanovanje bi lahko očistili z limono, kisom in sodo bikarbono ter destilirano vodo. Uporabite mokro krpo iz mikrovlaken.

  • Za pripravo univerzalnega čistila za najrazličnejše površine (kuhinjski pult, police, mize) uporabite destilirano vodo in destiliran kis (1 skodelica vode in 1 skodelica kisa) in esencialno olje, ki bo zamaskiralo vonj kisa. Najboljša esencialna olja so olje čajevca (tea tree), mete in rožmarina, ki imajo tudi antibakterijski učinek.
  • Pripravite dezinfekcijsko čistilo, tako da skupaj zmešate 1 skodelico vode, 3 jedilne žlice kastiljskega mila in 10–15 kapljic olja čajevca.
  • Čistilo za tla pripravite iz vroče destilirane vode, 1 skodelice kisa, nekaj kapljic čistila za posodo ali kastiljskega mila in 8–10 kapljic esencialnega olja.
  • Pečico očistite s pasto iz sode bikarbone (¼ skodelice), 1 čajne žličke soli in vode (dodajajte jo po občutku, da med mešanjem oblikujete pasto). Pasto razmažite po pečici in pustite nekaj ur ter nato pobrišite z vlažno krpo.
  • Prerežite limono na pol in z njo premažite desko za rezanje. Desko pustite namazano z limono nekaj ur in jo nato očistite z vodo.
  • Iz kastiljskega mila in vode lahko naredite milo za roke – ¼ kastiljskega mila in ¾ destilirane vode zmešajte v posodi za milo.
  • Osvežilec zraka pripravite tako da v manjši kozarec za vlaganje natresete sodo bikarbono (¼ kozarca) in 5–7 kapljic esencialnega olja ter dobro premešate. Vrha ne zaprete, ampak iz kartonastega papirja izrežete krog, v katerega naredite nekaj luknjic in s tem krogom zaprete kozarec.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM