Prijava na e-nasvete

Izračun študentskega dohodka

Kako sploh opraviti izračun študentskega dohodka? Gre za različne oblike dohodkov, ki jih študenti pridobivajo med študijem, bodisi preko študentskega dela, honorarnega dela, praks, ali drugih oblik zaposlitve.

Primer: izračun študentskega dohodka za 140 € zaslužka

Izračun študentskega dohodka lahko opravite tudi s spletnimi kalkulatorji. Z njimi lahko preračunate bruto – neto znesek oz. izračun višine nakazila na vaš bančni račun. Pri višini zaslužka bodite pozorni, da če zaslužek presega 400 € prosite za razdelitev na več zneskov (plačil). Od zneskov višjih od 400 € se plača akontacija dohodnine v višini 22,5 % davčne osnove (torej se vaš zaslužek zmanjša za 10 %).

Bruto znesek:140 €
Tvoj prispevek za PIZ (15,5 %):21,70 €
Tvoj neto dohodek (dobiš na račun):118,30 €
Strošek delodajalca (brez DDV):187,24 €
Tvoja delovna doba:3-4 dni

Urne postavke, objavljene v oglasih za študentsko delo, so navadno neto zneski. Torej plačilo, ki ga dijak ali študent dobi nakazanega na bančni račun. Medtem ko bruto znesek vključuje še prispevke, ki jih mora plačati podjetje. Med njimi je 15,5 % prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje študenta. Preko tega prispevka se vam študentsko delo šteje v pokojninsko dobo (pogovorno delovno dobo, vendar bodite pozorni na razlikovanje)*. Ampak glede na znesek plačanega prispevka in ne glede na količino dela.

Kaj je pokojninska doba

Z opravljanjem dela preko študentske napotnice pridobite pokojninsko dobo, ki se vam bo upoštevala, ko se boste upokojili. Torej, ko se boste upokojevali, se vam bodo seštele vse pokojninske dobe, tako tiste pridobljene s študentskim delom kot tiste z redno zaposlitvijo. Torej, prispevki, ki se odvajajo dijakom oz. študentom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so le prispevki za pokojninsko dobo. 

Kaj je delovna doba

Pridobite jo z delom v rednem delovnem razmerju. Preverite še ključne informacije o pridobitvi izpisa delovne dobe.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ