Prijava na e-nasvete

Najpogostejši izzivi podjetnice

Takole se spominja svojih začetkov: »Pred 16 leti, ko sem razmišljala o lastni poslovni poti, nisem vedela, kako in s čim začeti, dokler nisem tri leta pozneje našla priložnost in tržno nišo. Kar, ta danes seveda ni več! Manjkalo mi je izkušenj, a sem sprejela odločitev, in se odločila, da jo uresničim. Svoje prednosti in slabosti sem spoznavala sproti z vzponi in padci. In dokler tega nisem spoznala, nisem bila dovolj perfektna. Tudi danes nisem, a vem, da je bolj kot perfekcionizem pomembna pozitivna samopodoba, pogum, pripadnost, strast, vztrajnost, motivacija, odnos do zaposlenih, strank, okolice in še mnogo tega, kar nas odlikuje.«

Stopiti na lastno poslovno pot je pogumna odločitev, pravi Vodončnikova in našteje naslednje pomembne elemente podjetnice:

1) Pozitivna samopodoba – ljudje z zdravo samopodobo opravljajo delo po svojih najboljših močeh, so samozavestni in imajo pozitiven odnos do drugih. Oseba s slabo samopodobo ima nizko stopnjo zaupanja, je slabše produktivna in nezadovoljna.

2) Predanost in strast do dela – bodite predane in stojte za svojimi idejami. Nihče ne bo bolj verjel v vašo idejo kot ve same, a poskušajte prenesti strast in predanost na zaposlene in stranke. Podjetništvo ni služba, je način življenja, ki pogosto traja 24 ur na dan. In za to sta potrebni dobra psihična in fizična pripravljenost.

3) Vztrajnost – problemi so naši izzivi poslovna ideja rešuje točno določene probleme skupine ljudi, večji je problem, ki ga ideja rešuje, več je ideja vredna. Podjetništvo nastaja iz reševanja in iskanja rešitev za probleme. Ne ustrašite se problemov, so naša stalnica ves čas.

4) Ne bojte se porazov obstajajo in mnogokrat se boste soočale z njimi, manj osebno jih boste vzele, manj prizadete boste. Bodite ponosne na uspehe in tudi na poraze, kajti iz njih se učite, so vaša šola za življenje ter naslednjič se boste znale izogniti porazu in odreagirati drugače.

5) Ambiciozna osebnost, kar seveda vodi tudi v perfekcijo. A s pravo mero ambicioznosti, ki se dopolnjuje s pozitivnim čutom do drugih in družbeno odgovornostjo, ste na pravi poti.

6) Motivacija – trdo in pametno delo prinaša najboljše rezultate. Z delom brez rezultatov boste kmalu izgubili motivacijo – vprašajte se, kdo oz. kaj vas bo motiviralo v tem trenutku.

7) Česar ne veste ali poznate, vprašajte to ne kaže vašega neznanja, ampak željo po učenju in vedenju vedeti še več.

8) Postavljajte si velike načrte in načrtujte male korake do cilja brez načrtovanja v manjših korakih lahko na poti izgubite fokus do cilja, prav tako lahko svoje načrte do cilja spreminjate, usmerjate in ste fleksibilni.

9) Bodite pogumne in pritisnite tudi gumb za odmor – bodite predane in strastne pri delu, a poskrbite, da se na poti ne boste ujele in pozabile vaših temeljnih vrednot: kdo ste in kaj je pomembno v vašem življenju. Ko ste v dvomih si vzemite odmor, vzemite si trenutek. Preverite vse možnosti, namene in sprejmite odločitev.

10) Bodite pozitivne, odprte za nova spoznanja in znanja, kajti ta bogatijo vaše življenje in poslovno uspešnost. Konkurenčnost je v znanjih, spretnostih in sposobnosti poiskati rešitve problemov in ovir. Zaposlene izobražujte najbolje, da vas bodo vedno lahko zapustili, a z njimi vzpostavite odnos, da nikoli ne bodo želeli oditi iz vašega podjetja. Tako kot ve skrbite za svoje zaposlene, tako bodo oni skrbeli za vaše stranke.

Po mnenju Alenke Blazinšek, strokovne vodje Zavoda Nefiks je ključno, da gledamo v podjetništvu na veliko – kako bo s.p. rastel, kako bo zaposloval več ljudi, kako se bo povezoval in da ne zapademo v stereotipe, pač pa razvijamo svojo idejo – ne glede na spol. Tudi na Zavodu Nefiks pomagajo mladim posameznicam tako, da omogočajo sodelovanje v projektu Kolegice, kjer mlade posameznice pridobijo za mentorico uspešno kolegico in z njeno pomočjo vzpostavijo svoj posel. Vzpostavijo se močne naveze, ki se lahko razvijejo tudi v poslovno sodelovanje. Sodelujejo pa tudi pri programu Ferfl, ki spodbuja koncept podjetništva z družbenim učinkom.

DejaSveža podjetnica – Ja-De Make up artist

Na podjetniško pot vizažistke – makeup artistke je stopila tudi Deja Suljkanović. Pravi, da je vedno delala za nekoga drugega, v gostinstvu ali za pisalno mizo in vsa dela so bila le začasna z malo ugodnosti. S tem ni bila zadovoljna, saj za nobeno delo ni mislila, da bi ga lahko opravljala vse življenje. Ko je pristopila k projektu Nefiksa, je začela razmišljati, da bi se podala v podjetniške vode. Pričela je razmišljati v čem je dobra in kaj jo veseli, začetnega strahu pa se je otresla s pomočjo mentorice Urše Žorž, zato meni, da naj mlade podjetnice izkoristijo mentorstvo, saj je to oblika, ki veliko pripomore pri začetnih korakih v svet podjetništva. Delavnik ima sedaj poln od jutra do večera in se zaveda, da je njen uspeh odvisen samo od nje in nobenega drugega.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ