Prijava na e-nasvete

Najbolj zanimivi in odbiti glasbeni festivali

V kolikor ste kakšnega izmed naštetih že obiskali ali pa poznte še kakšen zanimiv koncept festivala, pa le pripišite v komentarje spodaj, da izvemo še kakšnega novega. Pa novim festivalom naproti!

Coachella

Je ameriški festival, ki se odvija v osrčju kalifornijske puščave, kot že samo ime pove, v predelu Coachella. Festival, ki, kot pravijo v Združenih državah, otvarja poletno festivalsko sezono, vse svoje čare na ogled postavi vsako leto v tretjem tednu aprila. Na njem nastopajo največja imena glasbene scene, tako so na festivalu do sedaj nastopili že Muse, Kings of Leon, Coldplay in drugi. Je pa zaradi bližine Hollywooda velika verjetnost, da tam ugledate tudi kakšno veliko ime s filmskih platen.

LOKACIJA: Dolina Coachella, Kalifornija, ZDA

ŠT. OBISKOVALCEV: 60.000 – 225.000

PLUSI: Verjetnost da opazite znan obraz Hollywooda = velika!

MINUSI: Temperature čez dan = krepko čez 40 stopinj!

________________________________

Rock in Rio

RockinRioZagotovo eden največjih glasbenih festivalov na svetu je Rock in Rio. Z največjo udeležbo ob svoji prvi ediciji festivala, ko se je sredi največjega brazilskega mesta zbralo kar neverjetnih milijon in pol obiskovalcev, visoke številke obiskanosti drži vse do danes. Je pa festival, ki se je pričel leta 1985 in na katerem so do danes igrale zasedbe kot so Iron Maiden, AC/DC, Queen in ostali velikani rock glasbe, do danes malce spremenil in lokacijsko razširil tudi v Evropo.

LOKACIJA: Rio de Janerio, Brazilija (kasneje tudi Lizbona, Portugalska, Buenos Aires, Argentina …)

ŠT. OBISKOVALCEV: leta 1985 kar 1.500.000!

PLUSI: Biti del mega nacije ljubiteljev rocka

MINUSI: Pri milijon in pol obiskovalcih biti v zadnji vrsti :/ (ampak, nekdo je moral biti)

________________________________

Woodstock

WoodstockKo govorimo o kultnih festivalih, seveda ne moremo mimo očeta vseh festivalov. Hippie meke in svetišča glasbe. Joe Cocker, Janis Joplin, Jimmi Hendrix in ostala druščina “miru in glasbe”, ki je bilo osrednje vodilo festivala, so originalnega leta 1969 postavljali temelje za vse naslednje festivale. Po prvem in edinem pravem Woodstocku je bilo še nekaj ponovitev, tudi v zelo moderni zgodovini (leta 1999), vendar pa nobena izmed njih, ni imela ali doživela takšnega odziva in uspeha kot prva izvedba.

LOKACIJA: White Lake, New York

ŠT. OBISKOVALCEV: 500.000+

PLUSI: Bil je eden najpomembnejših festivalov za razvoj glasbe na splošno!

MINUSI: Odvil se je zgolj eden! Pravi!

________________________________

Electric ZOO

Elektronski živalski vrt, je zagotovo eden večjih elektronskih festivalov našega okroglega planeta. Odvija se v osrčju velikega jabolka oz. New York-a. V treh dneh se vsako leto, od krstnega 2009-ga, na različnih odrih zvrsti preko 30, tisto leto najbolj vročih DJ-jev.

LOKACIJA: New York, ZDA

ŠT. OBISKOVALCEV: 85.000 (leta 2011)

PLUSI: Testiranje vaših sposobnosti tridnevnega žuranja.

MINUSI: V kolikor ste elektronski navdušenci, minusov ni. Razen premalo spanca in morda velikega števila ljudi.

________________________________

South By Southwest

South By Southwest je več kot klasičen glasbeni festival, saj je v bistvu bolj semenj, kjer se v desetih dneh odvijajo najrazličnejše konference, predavanja, razstave, trgovine in seveda filmske projekcije in koncerti. Festival – razstavišče se je prvič pričel v letu 1987 in do danes postal eden vodilnih tovrstnih razstavišč, ki povezujejo najrazličnejše kultrune in informacijske ustvarjalce z vsega sveta. Festival je poznan tudi pod imenom SXSW!

LOKACIJA: Austin, Texas, ZDA

ŠT. OBISKOVALCEV: Točnega podatka, zaradi specifike festivala ni, zagotovo pa lahko govorimo o desetinah tisoč obiskovalcev.

PLUSI: Ni zgolj glasbeni festival vendar je pravo sejmišče tudi o knjigah, filmih, glasbi in sodobnih tehnologijah.

MINUSI: Lokacija festivala je ogromna in bolj kot vaša ušesa bodo trpele noge.

________________________________

Tomorrowland

Eden izmed največjih evropskih festivalov elektronske glasbe. Njegovi začetki segajo v leto 2005, zato je eden izmed mlajših festivalov. Njegova značilnost je omejenost vstopnic, saj so te v enem dnevu v celoti razprodane. Vstopnic je na voljo več kot 180 tisoč, medtem pa vsako leto ostane še, dobesedno milijon ljudi na čakalni listi. Lista nastopajočih DJ-ev se vsako leto veča in veča (v letu 2013 več kot 400 DJ-ev), na festivalu pa nastopajo najbolj znani.

LOKACIJA: De Schorre in Boom, Belgija

ŠTEVILO OBISKOVALCEV: 180.000

PLUSI: Must festival za ljubitelje elektronike.

MINUSI: Omejenost vstopnic, ki so prodane v enem dnevu, zato je treba vstopnice pred nakupom rezervirati.

________________________________

Glastonbury

GlastonburyLegendarni festival, ki se odvija že od leta 1970, izvira pa iz hippie kulture. Odvija se v juniju, vsako leto v bližini Piltona v Angliji. Na njem nastopajo svetovno znani glasbeniki, prizorišče pa je ogromno, saj na festivalu nastopajo tudi različni ostali umetniki (gledališče, kabareti, humoristi, cirkus itd.).

Zanimivosti: večina zaslužka festivala je donirana v človekoljubne organizacije, organizatorji pa so večinoma prostovoljci. Festival je zelo ekološko naravnan, združuje pa različne organizacije.

________________________________

NE SPREGLEJTE TUDI

Priporočamo tudi obisk festivala Lollapalooza, za vse ljubitelje alternativnega rocka, heavy metala, punk rocka in hip hopa. Odvija se v različnih svetovnih mestih. Ljubitelji elektronske glasbe ste zagotovo že slišali za Ultra Music Festival, ki poteka vsako leto v Miamiju. Na severno ameriški celini, bolj natančno v Texasu, je zanimiv tudi festival South by Southwest, bolj poznan po končnicah SXSW. Festival združuje glasbo, film in interaktivne medije, dogodki pa so v obliki predavanj, konferenc, razstav itd. Največji evropski festival pa je zagotovo Donauinselfest na Dunaju, v Evropi pa ne moremo tudi mimo Szigeta in nam kulturno najbližjega Exita.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ