Prijava na e-nasvete

Zdravstvena oskrba za študente

S tem, ko zapustimo domače okolje, izgubimo hiter dostop do svojega osebnega zdravnika. Kaj torej narediti, če zbolite v kraju študija, daleč od domače zdravstvene oskrbe? Prva izbira je zdravstveni dom za študente oziroma dispanzer za študente. In kako je s sistematskimi pregledi – so res obvezni? Ne pozabite – skrb za zdravje je predpogoj za uspešen študij! Vse potrebno pa uredite oz. se pozanimajte preden se zgodi kakšna nevšečnost.

Zdravstvena oskrba oz. osebni zdravnik v času študija

Ena izmed pravic, povezanih s statusom študenta, je tudi pravica do obveznega zdravstvenega zavarovanja. Študenti s študentskim statusom so zavarovani kot družinski člani, vse do konca študijskega leta (v katerem dopolnijo 26 let). Vse zavarovane osebe pa imajo pravico do izbire osebnega zdravnika. Splošnega zdravnika si praviloma izberemo ob prvem obisku pri zdravniku – s tem, ko se za krajše oz. daljše obdobje preselimo v drug kraj, pa lahko zdravnika tudi zamenjamo. V času študija to lahko tudi naredite, saj s tem postanemo upravičeni do rednih zdravstvenih storitev v kraju začasnega bivanja. Če se odločite za menjavo osebnega zdravnika, se je potrebno sprva pozanimati, kateri zdravniki so še na voljo, nato pa pri izbranem zdravniku podpisati izjavo o novi izbiri. Ko zamenjate osebnega zdravnika, je potrebno tudi zaprositi za prenos zdravstvene kartoteke.

Kakšna zdravstvena oskrba je nudena v univerzitetnih mestih

Poleg menjave osebnega zdravnika imate pravico zamenjati tudi zobozdravnika, študentke pa si lahko izberete tudi novega ginekologa. Ponekod delujejo tudi druge ambulante oz. zdravniki – npr. klinični psiholog, psihiater …  – za obisk le-teh pa je potrebno pridobiti napotnico osebnega zdravnika.

Koga obiskati, ko zbolite v kraju študija

V primeru, da gre za nujno oz. življenje ogrožajoče stanje, pokličite 112.

  • LJUBLJANA

Študenti se lahko za zdravstveno oskrbo obrnete na Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani (Aškerčeva c. 4, 1000 Ljubljana; tel. št. 01/200 74 25). Prav tako se lahko obrnete na Ambulanto splošne nujne medicinske pomoči, ki deluje 24 ur na dan v Urgentnem bloku UKC Ljubljana (tel. št. 01/522 84 08); pravico do pregleda v urgentni ambulanti imate le v nujnih stanjih.

  • MARIBOR

V Mariboru se lahko obrnete na Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor (Ulica talcev 9, 2000 Maribor; tel. št. 02/228 62 00) oz. v primeru nujne pomoči tudi na Ambulanto splošne nujne medicinske pomoči, ki deluje v Urgentnem centru UKC Maribor (tel. št. 02/321 10 00).

  • CELJE

V Celju se lahko študenti obrnete na Zdravstveni dom Celje (Gregorčičeva ul. 5, 3000 Celje; tel. št. 03/543 40 00) oz. za nujno pomoč na Urgentni center Celje, ki deluje v okviru Splošne bolnišnice Celje (tel. št. 03/423 30 00).

  • KOPER

Za medicinsko pomoč se lahko obrnete na Zdravstveni dom Koper (Dellavallejeva ul. 3, 6000 Koper; tel. št. 05/6647 100). V okviru tega delujejo tudi dežurne službe – Služba nujne medicinske pomoči, ki deluje od ponedeljka do petka od 7.00 do 20.00, ter Centralna urgentna služba, ki deluje v času dežurstva.

  • NOVA GORICA

V času študija se lahko obrnete na Zdravstveni dom Nova Gorica (Rejčeva ul. 4, 5000 Nova Gorica; tel. št. 05/338 32 00) oz. na enega izmed šolskih dispanzerjev oz. splošnih ambulant v Novi Gorici. Za nujno medicinsko pomoč se lahko obrnete na Službo nujne medicinske pomoči (tel. št. 05/330 11 17).

  • NOVO MESTO

V Novem mestu se lahko obrnete na Zdravstveni dom Novo mesto (Kandijska c. 4, Novo mesto; tel. št. 07/39 16 700) oz. na ambulanto Nujne medicinske pomoči.

Ocenite, ali je situacija res nujna.  Če nimate izbranega zdravnika v kraju, v katerem bivate, želeli pa bi zdravstveno pomoč, ki ni nujna, je namreč potrebno plačati celotno ceno vsake zdravstvene storitve.

Obvezen sistematski pregled

Sistematski pregled je pravica, ki vam pripada iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Gre za preventivni pregled, ki ga je potrebno ga je opraviti v 1. letniku dodiplomskega študijskega programa (na marsikateri fakulteti je opravljen sistematski pregled tudi pogoj za vpis v 2. letnik ali pa diplomiranje). Pregled traja približno eno uro, po končanem pregledu pa dobite potrdilo o opravljenem sistematskem pregledu. Potrdilo velja za fakulteto, praktična usposabljanja ter opravljanje študentskega dela. Za sistematski pregled potrebujete potrdilo o vpisu ter zdravstveno kartico. Povabilo oz. obvestilo o udeležbi na sistematskem pregledu dobite s strani fakultete. Pomembno je, da ste točni, pred samim pregledom pa lahko jeste. Navadno pa sistematski pregled lahko opravljajo tudi »zamudniki«.

Na sistematskem pregledu vam v laboratoriju odvzamejo kri, oddati morate tudi urin. Pregled pri zdravniku vključuje telesni pregled – izmeri se vašo telesno višino in težo, preveri pritisk in vid, zdravnik pretipa bezgavke, pogleda žrelo, posluša srce in pljuča, oceni držo in obliko hrbtenice, pregleda kožne spremembe in trebuh ter preveri ploskost stopal. Na podlagi izpolnjenega preventivnega zdravstvenega lista zdravnik ugotavlja vaš življenjski slog in vam po potrebi svetuje oz. vas usmeri k osebnemu zdravniku. V okviru sistematskega pregleda potekajo tudi vzgojna izobraževanja, ki se nanašajo na varovanje zdravja (mentalno zdravje, spolnost).

VIRI: Spletna stran ZZZS, dostopno na https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/ioz.Spletna stran ZD za študente UL, dostopno na https://www.zdstudenti.si/zdravnik/ambulanta-za-sistematske-preglede/. A. Avšič, Sistematski pregledi, elektronske prosojnice. Dostopno na https://prezi.com/view/2GWKCJr9jR9Ttc2m8N6W/. Spletne strani omenjenih zdravstvenih ustanov. https://www.gov.si/teme/preventivni-zdravstveni-pregledi/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ