Prijava na e-nasvete

Ljubezen, zveza in kompromisi

Kako se z njimi soočiti in jih reševati, smo se pogovarjali s psihoterapevtko Ines Paravan.

Skupno življenje

Odselitev od staršev in začetek skupnega življenja s partnerjem je velik korak. Stres je pri tem neizogiben, vendar normalen, poudarja Paravanova. Prepirom zaradi nepomite posode in kupov umazanega perila ter neporavnanih položnic se izognemo z jasno začrtanimi in sporazumno sprejetimi pravili. Posodo pomijeva takoj po uporabi in pereva ob nedeljah, stroške deliva na pol. Prižgana luč pozno v noč, mir in tišina med učenjem, obiski – zavedati se moramo, da se naša svoboda konča tam, kjer posega v svobodo drugega, zato je sklepanje kompromisov neizbežno.

Zaupanje in zadovolj(e)nost

Ne zgodi se redko, da je fant ljubosumen na prijatelja, s katerim se druži njegova punca, hodi v kino ali vsak dan klepeta po telefonu. Tudi punca je lahko ljubosumna na druga dekleta, s katerimi si fant dopisuje na družabnih omrežjih in z njimi žura, ko nje ni zraven. Paravanova poudarja, da se ljubosumen človek sooča s strahom pred izgubo. Zaupanje kot nasprotje ljubosumja morata partnerja graditi preko stalnega pogovora o potrebah, željah in pričakovanjih, kar daje občutek varnosti in vero v drugega. Vse to pa je tudi predpogoj zdrave, varne in kakovostne spolnosti kot pomembnega dela vsakega odnosa. Tak odnos temelji na spoštovanju in usklajenih vrednotah ter jasnem izražanju potreb in želja, ki jih mladi v spolnosti šele odkrivajo, pravi Paravanova. Kdaj, koliko in kako – enoznačnih odgovorov in bližnjic v spolnosti ni.

Izkoristita proste trenutke

Izpiti, delo, obštudijske obveznosti – študentsko življenje je stresno in zahteva veliko časa. Kljub časovni stiski med napornim učenjem fant in dekle ne smeta pozabiti na sproščanje preko športa ali ukvarjanja z drugimi manj zahtevnimi aktivnostmi, svetuje strokovnjakinja. Pojdita na sprehod, na kavo s prijatelji, poglejta film ali se skupaj odpravita v fitnes. Izkoristita in cenita prav vse skupne trenutke, ki jih imata na voljo – vse od skupnega zajtrka do nakupovanja.

Ljubezen na daljavo

Študijske izmenjave, potovanja in delo v tujini kljub zvezi v sodobnem času niso redkost, res pa je njihovo vzdrževanje zahtevnejše. Fantu lahko na Erasmus izmenjavi na zabavi postane všeč dekle iz Italije, na katero se naveže. V tem primeru mora dobro premisliti, ali gre res za globlja čustva ali le potrebo po bližini. Med partnerjema je nujno stalno vzdrževanje stikov – video klici, sporočila, informiranje o dogajanju, čustvih, željah in potrebah. Čim pogosteje morata organizirati srečanja v živo, na primer v mestu, ki jima je na pol poti. Po določenem času je smiseln premislek o realnem stanju ter možnostih skupnega bivanja v bodoče.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ