Prijava na e-nasvete

Doza kulture v času študija

Abonma – zakaj pa ne?

Na univerzi v Arkansasu so ugotovili, da imajo študentje, ki redno obiskujejo kulturne prireditve boljše literarno znanje, toleranco in empatijo do drugih ljudi. Dosegajo tudi boljše rezultate na testih in hitreje prepoznajo, kaj drugi ljudje razmišljajo, občutijo ali jim želijo sporočiti. Odločite se za vpis v abonma v gledališču ali operi, tako na dan predstave ne boste imeli izgovorov, da ne bi šli. Na ta način boste prihranili tudi nekaj denarja, kot če bi vsako predstavo plačevali posebej, poleg tega pa boste imeli tudi zagotovljen sedež. Večina organizacij za vas ponuja različico po študentski ceni. S prijatelji se dogovorite za nakup abonmaja, tako bo vsaka predstava tudi priložnost za druženje.

Smešni prizori vas bodo razvedrili, ob resnejših pa premišljujete o pomembnih življenjskih vprašanjih, ki vam lahko razkrijejo tudi del lastne identitete. Morda boste kakšno lekcijo prenesli v lastno življenje, odnose ali način razmišljanja. Sodobne predstave tudi spodbujajo razmišljanje o samem sebi, o vašem življenju in o svetu. V srednji šoli so predstave za vas izbirali profesorji (navadno po knjigah, ki so vam jih predpisali za domače branje), zdaj pa imate priložnost, da sami izberete, kaj boste gledali – zakaj ne bi izbrali zabavno in smešno uprizoritev?

Ogled razstave za umetniški vsakdan

Z ogledovanjem umetniških del se boste naučili kaj novega in spoznali, kakšen slog je trenutno popularen. Spodbudili boste svojo ustvarjalnost in morda dobili tudi kakšno novo idejo. V Sloveniji imajo 8. februarja, na praznik kulture, po muzejih in galerijah prost vstop. V Narodni galeriji je ogled stalne zbirke vsako 1. nedeljo v mesecu brezplačen. V pokrajinskem muzeju v Mariboru organizirajo brezplačne koncerte mladih glasbenikov, ki se pripravljajo na maturo, 18. maja pa imajo dan odprtih vrat, takrat je vstop v muzej prost za vse. Pokrajinski muzej Koper vrata brezplačno odpira: 8. 2., 15. 5., 18. 5., 3. soboto v juniju, 3. 12.. Ustanove organizirajo tudi srečanja z umetniki – na začetku ali na koncu predstave. Preverite urnik in se udeležite katere izmed njih.

Ustvarjajte tudi sami

Lokalne skupnosti navadno nekajkrat letno uprizorijo svojo igro. Lahko se jim pridružite v vlogi igralca, pomočnika pri izvedbi predstave, postavljavca scene. Vstopnina je zelo skromna, navadno namenjena stroškom kostumov ali pa pobirajo le prostovoljne prispevke. To je tudi odlična priložnost, da srečate prijatelje iz lokalnega okolja.

Pridružite se lokalni gledališki skupini. Tako se boste lahko bolj povezali s sokrajani, razvijali svojo samozavest in ustvarjalnost. Naučili se boste novih veščin: kako nastopati pred občinstvom ali kako igrati vlogo drugega lika. Morda boste v predstavo dodali elemente plesa, kratko pesem, inštrumentalno skladbo ali celo odlomek iz opere. Igranje v predstavi je lahko odlična priložnost, da preizkusite, kako bi se počutili v koži nekoga drugega in občutili različne življenjske trenutke, četudi skozi igro.

Gledališče malo drugače

Zgodbe v pesmi, mjuzikli, imajo poleg dramskega dogajanja vpletene še zabavne koreografije in pesmi, katerih uprizoritev vam lahko še mesece odzvanja v ušesih. Nekatera gledališča ponujajo t. i. nadaljevanke. Pripravijo predstavo, ki se odvija čez več delov oziroma uprizoritev, ki se med seboj povezujejo, zelo podobno, kot da bi gledali TV serijo, samo da je uprizorjena, kot gledališka predstava. Če želite večer poln smeha, se udeležite katere izmed »stand-up« predstav: na primer organizacija Študentski dom Ljubljana skoraj vsak mesec organizira komedijo za študente. Zabavne prireditve v uvajalnem tednu za študente organizira tudi Univerza v Mariboru, med letom pa študentska društva posameznih fakultet. Na univerzi na Primorskem pa študentska organizacija ponuja ugodnosti za študentske vstopnice.

Glasba, ki sprošča hormon sreče

Ne pozabite na predstave z več klasične glasbe, z obiskom opere ali baleta. Med poslušanjem opere se v možganih sproščajo večje količine hormona dopamina, zato ste srečnejši. Umirila se bo vaša srčna frekvenca in znižal krvni tlak. Ritmi tovrstne glasbe so podobni srčnemu ritmu, zato boste mirnejši in boljše razpoloženi. Poslušanje klasične glasbe izboljša spomin, ker glasba vpliva na večjo aktivnost možganov. Opazovanje plesnih koreografij je zabavno, zmanjšuje stres, spotoma pa se boste naučili še kakšnega plesnega koraka in morda našli nov talent za ples v sebi.

Razgibana urbana kultura

Čeprav ima izraz urbana kultura lahko tudi negativen prizvok, saj označuje predvsem umetniško izražanje subkultur, včasih poglejte tudi stran od tradicionalne kulture in opazite kakšen nov slog. Preživite sončno popoldne na sprehodu po mestu in opazujte spektakularne grafite in skulpture. Če boste pozorni, boste opazili, kako hitro se menjajo trendi in kako nasprotni so si umetniški izdelki, slogi oblačenja, glasba. Poskusite si ozavestiti in spoznavati drugačnost ljudi – v razmišljanju, umetnosti, izražanju.  

Knjiga – najboljša prijateljica

Redno branje knjig spodbuja razvoj empatije in čustvene inteligence. Na univerzi Yale so dokazali, da redni bralci živijo 2 leti dlje in tudi, da so njihovi možgani bolj aktivni. Izboljšali boste besedišče in način izražanja svojih misli. Poskusite pisati tudi sami. Preizkusite se v pisanju izmišljenih zgodb, proze ali dnevnika. Prelivanje misli na papir vam bo pomagalo spoznati, kakšno življenje živite, vas povezalo s preteklostjo in lahko boste odkrili motivacijo za prihodnost. Morda pa je vaš stil pisanja bolj priročniški in lahko pripravite e-knjigo iz področja, ki ga dobro poznate (javno nastopanje, minimalizem, organizacija, postavljanje ciljev, recepti). Knjigo pa lahko začnete tudi prodajati v samozaložbi.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ