Prijava na e-nasvete

15 knjižnih priporočil za na plažo

Frédéric Beigbeder – 2.999 SIT

2999 SIT je mešanica avtobiografije in dodane zgodbe francoskega kreativnega direktorja oglaševalske agencije. Predvsem govori o potrošništvu. “Mmm, tako fino je prodirati v vaše možgane. Uf, kako uživam v vaši desni polovici. Vaša želja ni več samo vaša: vsiljujem vam svojo. Prepovedujem vam, da bi si želeli kaj kar tako, po naključju. Vaša želja je rezultat investicije, ki se meri v milijardah evrov. Jaz danes odločam, kaj si boste vi želeli jutri.”

Zoran Milivojević: Formule ljubezni

Avtor Zoran Milivojević pronicljivo in natančno pojasni vse najpogostejše zmote pri odnosih med partnerji, zakonci in družinskimi člani. S to knjigo boste ugotovili, da ljubezen ni takšna, kot smo si jo zamislili, ni romantična in ni takšna, kot nam jo prikazujejo mediji. Ljubezen morate odkriti sami in ugotoviti, kaj vam pomeni. Svojo predstavo morate predrugačiti, kar Milivojević tudi nazorno prikaže in opiše.

Vitomil Zupan: Igra s hudičevim repom

Zelo provokativen roman za katerega je kar težko verjeti, da je bil napisan leta 1978. Govori o idealizirani podobi zdolgočasenega zakonskega para, ki pravzaprav ne bi smel biti več skupaj, pa vendar kar vztraja, dokler se ne zaplete v sprevržen ljubezenski trikotnik. Roman, ki ima vse, kar imajo veliki in ob branju se bralec veliko krat vpraša, ali je to zares roman izpod peresa slovenskega avtorja. A vendarle, Vitomil Zupan je bil že od nekdaj znan kot kontroverzni pisatelj.

Patrick Süskind: Parfum

Prav tako kontroverzna knjiga, ki je pred leti dobila tudi upodobitev v filmu. Zgodba o podrejenosti eni sami življenjski obsesiji – vonju – na katerega izmed vseh čutov pogosto pozabimo, tukaj pa je seciran do potankosti in pretresljivega zaključka. Zgodbo je vredno prebrati, ne glede na to, ali ste si že ogledali film ali pa ne, v vsakem primeru boste presenečeni.

Svetlana Makarovič: Prekleti kadilci

Iz vsebine: “Kadilci so brezobzirna drhal. Treba je samo pogledati gruče bolnikov v zanikrnih bolniških haljah in oguljenih natikačih, ki se kar naprej zbirajo pred vhodom v Klinični center in vlečejo svoje smrdljive cigarete v ledenem zimskem vetru. Nalašč se potrudijo in zapuščajo svoje bolniške postelje, nalašč krevljajo iz najvišjih nadstropij izzivat mimoidoče nekadilce in jih okuževat s slabim zgledom. Res je, da zmeraj huje kašljajo in prav je tako, ampak umirajo pa še zdaleč ne tako hitro, kot bi bilo pričakovati in želeti.”

Jean Giono: Mož, ki je sadil drevesa

Zgodba Jeana Gionoja o možu, ki je sadil drevesa, ima sicer preprost naslov, a prinaša zelo globoko sporočilo. Pripoveduje nam o življenju v pokrajini, ki nima več gozda; o razdiralni moči vetra, ki je drevesa ne blažijo; o puščobnosti te pokrajine, v kateri so presahnili za človeka tako pomembni studenci; o prav tako puščobnih odnosih med ljudmi, ki še živijo v tej opusteli deželi – njihovo življenje je trdo in boj za preživetje izjemno krut.

Dušan Čater: Džehenem

Odnos Slovencev do prišlekov je že pregovorno vse prej kot prijazen, zato se junaki zbirke spoprijemajo s svojo eksistencialno krizo in z novim okoljem. Junaki Džehenema, ki so prišli vsak iz svojega kraja sveta, so se po nekem sosledju naključij že srečali, kar pa je v majhni Sloveniji povsem normalen pojav. Njihove zgodbe pa so zgodbe, ki jih piše življenje samo. Temu primerno smešne, žalostne, vesele in tragične.

Marko Zorko: Knjiga mrtvih

Knjiga mrtvih je kuharska knjiga. Brez pretiravanj. Vendar Zorkov sočen, nostalgičen in edinstven besedni slog navadno kuharsko knjigo postavi na stran prave male ekspedicije v preteklost. Od prvoosebnih prigod, do slišanih mitov ljubljanskih ulic, vam bo Knjiga mrtvih servirala veliko odličnih receptov in še več zabavnih prihod in zgodb.

William S. Burroughs: Goli obed

Goli obed je knjiga, ki je masikoga pripeljala do spoznanja, da obstajajo knjige. Tiste, drugačne. Nore. A vendarle tako posebne in unikatne. Rdeče niti zgodbe ni, zato se jo niti ne da opisati. Je pa knjiga skupek fragmentov avtorja, v treh življenskih obdobjih; ko se je spopadal z odvajanjem od heroinske odvisnosti, ko je bil heroinski odvisnik in ko je bil čist te rjave nesnage. V isti sapi nekaj najlepšega in najbolj sprevrženega kar boste v življenju prebrali.

William Sutcliffe: Si izkušen?

Potujete v Indijo? S prijateljico, do katere nekaj čutite in upate, da vaju bo potovanje zbližalo? Potem nikakor ne berite te knjige. V nasprotnem primeru, pa odpotujte v drugačno kulturo skozi oči dveh razvajenih zahodnjakov in njunih naivnih idej o tej deželi. Kako in v katero smer se jima življenji zasukata vam ne izdamo, in navkljub temu, da knjiga ni nekakšen velikanski literarni presežek, je zanimiva ravno zaradi svojega zanimivega pogleda. Zahodnjak na vzhodu. Ne, razvajen zahodnjak, ki misli, da si vzhod lasti. Pa prijetno potovanje po Indiji!

Dan Brown: Digitalna trdnjava

Brown

Kratka vsebina: Ko v agenciji naletijo na nerešljivo šifro, pokličejo na pomoč svojo glavno kriptografinjo, bistro lepotico Susan Fletcher. Pretresljiva odkritja jo potegnejo v vrtinec nevarnih skrivnosti in laži. Komu sploh še lahko zaupa? Susan nenadoma spozna, da se ne bori le za varnost domovine, temveč tudi za svoje življenje in za moškega, ki ga ljubi. Zgodba je napisana na osnovi resničnih dejstev in sproža vprašanja o pravici posameznika do zasebnosti v času vsesplošnega nadzora.
Nekaj za pokušino: »Ne razumem,« se je zmedla. »Kdo nas bo varoval pred varuhi?« »Ja. Če smo mi varuhi družbe, kdo bo potem varoval nas in poskrbel, da ne bomo prav mi nevarni?«

KAMASUTRA – priročnik: dober seks je več kot pol zdravja

KamasutraKratka vsebina: Opisi bodo iz vašega spolnega življenja naredili nepozabno pustolovščino. Tisočletja izkušenj – zagotovilo za to, da vama bo v dvoje še lepše: 100 in več različnih ljubezenskih položajev, prijemi za popoln užitek, nasveti zanjo in zanj, šola poljubljanja, erogene cone, predigra, globoko prodiranje, vroči pogledi, gola telesa, znoj, napetost, akcija, povrhu pa še ščepec teorije. Nekaj za pokušino: »Ona: Bodite poredni. Če ne boste nikdar poredni, morda ne boste nikoli izvedeli, ali vam je všeč, če vas ljubeče in nežno našeška.« »On: Ustrezite ji. Vzemite si čas, posvetite se ji, sprehodite se s prsti čeznjo. Samo, če bo zadovoljna ona, se boste tudi vi do konca nasitili.«

C. S. Lewis : Zgodbe iz Narnije  lev, čarovnica in omara

NarnijaKratka vsebina: Štirje otroci v stari vili odkrijejo skrivnostno omaro, skozi katero vstopijo v pravljično deželo Narnijo. Pravljično – a nevarno. Deželi namreč vlada zlobna Ledena čarovnica, ki je deželo vkovala v večni sneg in led, neposlušne podložnike pa spreminja v kipe. Toda v Narniji stojijo štirje prestoli, ki čakajo otroke človeškega rodu. In tu je še starodavna prerokba, zaradi katere jih hoče čarovnica za vsako ceno ujeti. V deželo se vrača še pravi kralj, mogočni lev Aslan.

Donna Leon: Beneški obračun

Beneški obračunKratka vsebina: Ljudje govorijo o človečnosti in zločinih proti človečnosti. Časopisi so polni razlag, politiki pa samo govorijo in govorijo. In nihče ničesar ne naredi. Polni smo plemenitih nazorov in besed o dobroti, v naši bližini pa se dogajajo grozovite reči, pred katerimi si raje zatiskamo oči in mašimo ušesa. Komisar Brunetti, ki si vztrajno prizadeva odkrivati resnico, se mora tokrat soočiti z neusmiljenim svetom prostitucije in pornografije. Kdo so ljudje, ki stojijo za vsem tem, kaj jih lahko ustavi? Ključ do razvejane kriminalne mreže skriva zakotna beznica v Benetkah. Nekaj za pokušino: »Vihar se je približal iznenada, s seboj so ga prinesli težki oblaki, ki so prihrumeli od nikoder in brez opozorila. V pol ure so bile ceste na prelazu nad Trbižem spolzke in smrtonosne.«

Mireille Guiliano: Zakaj so pa francozinje lahko vitke

FrancozinjeKratka vsebina: Avtorica je podala priporočila tako tistim, ki bi radi shujšali, kakor tistim, ki bi radi jedli bolje in bolj zdravo. Knjiga vsebuje tudi nekaj čudovitih receptov – od porove juhe, prav primerne za hujšanje, do francoskih rogljičkov in omlete z bučnimi cvetovi. Nekaj za pokušino: »Nikakršnih strogih diet – jesti kot Francozinje pomeni jesti z glavo, ne z želodcem, in ob tem kar najbolj uživati.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ