Prijava na e-nasvete

Umetna sladila

Pri presnovi naše telo potrebuje veliko mineralov in oligoelementov (magnezij, kalcij, krom. molibden …), ki s svojo prisotnostjo aktivirajo razne ‘pomagače’, npr. encime. Sladila pridobljena po naravnih postopkih brez prečiščevanja in kemične obdelave vsebujejo vse te minerale in oligoelemente, ki si jih sladila v nasprotnem primeru kar prisvojijo iz telesa. S tem podrejo naš elektrolitski ravnotežni sistem, ki ima za posledico vrsto motenj v delovanju ‘pomagačev’, centralnem živčnem sistemu, osnovnem delovanju celic …

NARAVNA SLADILA

Najbolj pogosta naravna sladila, ki jih lahko uporabljamo v naših kuhinjah, najdemo v tekoči in suhi obliki javorjev sirup, različni sladi – pšenični, ječmenov, koruzni, rižev, kamutov, prosen, pirin, v zadnjem času čedalje bolj razširje agavin sirup ali nektar, grozdni sirup, surovi trsni sladkor (prvo stiskanje) in delno že industrijsko predelana fruktoza ter poliolni sladkorji (najdemo jih v sadju in zelenjavi) – manitol, sorbitol, ksilitol, malitol. Vsa ta naravna sladila se največkrat uporabljajo v izdelkih, katere surovine so iz kontrolirane ekološke pridelave.

UMETNA SLADILA

Sladkor je sinonim za saharozo, ki je disaharid, sestavljen iz dve enostavnih sladkorjev glukoze in fruktoze. Sladilo torej sestavljajo enostavni in kompleksni saharidi (ogljikovi hidrati), npr. škrob, celuloza … Odvisno od surovin v izdelku je odvisen njegov glikemični indeks (GI), ki pove kako hitro se ogljikovi hidrati, pretvorijo v nam znano glukozo (krvni sladkor). Več kot je glukoze oziroma jo nastane po zaužitju kakšnega izdelka, večji je GI izdelka.

V izogib različnim težavam pri uživanju sladkorja se na trgu pojavljajo razni nadomestki – umetna sladila, ki ne vsebujejo glukoze, ogljikovih hidratov, ampak so produkt moderne prehrambeno – kemične industrije. Sladila so bistveno slajša (100x in več), vendar imajo izredno nizko kalorično vrednost. Naše telo sprejme umetna sladila z veliko težavo, saj jih v naravi ne najdemo. Z njihovim vnosom dodatno obremenimo telo, saj jih telo lahko spozna večinoma kot tujek, kljub svoji nizki kalorični vrednosti; imajo nizek GI in jih želi čim prej izločiti.

Najbolj znana umetna sladila na trgu:
aspartam (E951), saharin (E954), ciklamat (E952), umetno pripravljena poliolna sladkorja sorbitol (E420) in manitol (E421).

Za zdravo in brezskrbno sladko življenje je priporočljivo spoštovati naravne zakone. S tem telo razbremenimo dodatne presnove in telo začne zopet delovati v harmoniji ter naravnem ritmu.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ