Prijava na e-nasvete

Trend flašk za vodo

Toda kakšne so ključne razlike in na katere oznake morate biti pozorni, ko si kupujete svojo?

O plastenkah za vodo smo se pogovarjali z Viviano Golja z Inštituta za varovanje zdravja RS, ki pravi, da morajo biti te narejene po pravilih, ki veljajo za materiale v stiku z živili, kar pomeni, da se lahko uporabijo samo določene, preverjene surovine, pri proizvodnji pa je treba ravnati v skladu s specifičnimi pravili. Po končani izdelavi morajo proizvajalci izdelke preskušati in se tako prepričati, da pri določenem načinu uporabe (za določena živila, temperature, površine) iz materialov ne prihaja do sproščanja kemikalij v živila v koncentracijah, ki bi bile zdravju škodljive ali bi vplivale na nesprejemljiv okus, vonj in videz živila. Označevanje plastike se po določitvi sistema navaja s številkami od 1 do 19. BPA free pa pomeni, da plastenka ne vsebuje bisfenola A (ki ga s kratico imenujemo BPA in je monomer za izdelavo polikarbonatne plastike (PC)). So pa bile plastenke in steklenice za vodo tudi v Sloveniji že večkrat raziskane za potrebe uradnega nadzora in zaradi zahtev uvoznikov ali uporabnikov.

Pri nas lahko dobite različne »flaške«

– Steklene »flaške« so narejene iz različnih vrst stekla, od takšnih iz stekla brez svinca in kemikalij, do takšnega programiranega, ki izboljša strukturo vode in njen okus. Te so po navadi zaščitene z nogavico, ki steklenico varuje pred udarci in vročino. Imajo tudi različne zamaške, od plutovinastih do plastičnih, narejenih iz biorazgradljive plastike.

– Plastične »flaške« so narejene iz kakovostne plastike, zato pri reciklaži oz. sežigu ne spuščajo toksičnih plinov v okolje. Po večini imajo oznako BPA free, primerne pa so tako za vodo kot tudi za hladne in tople napitke. Trgovci jih ponujajo z mnogimi privlačnimi potiski, ob nakupu pa preverite njihovo vodotesnost, da vas kasneje ne bo presenetila mokra torba.

– »Flaške« s filtrom očistijo vodo vseh mehanskih nečistoč. Ti filtri se med seboj precej razlikujejo, lahko so takšni, ki nimajo življenjske dobe in jih ni treba nikoli zamenjati, drugi pa so omejeni na število napolnitev plastenke. Poznana sta predvsem dva sistema filtracije, obema je skupno, da iz vode ostranita slab okus, viruse, bakterije, težke kovine, klor in organske spojine, v njej pa ostanejo rudnine in minerali.

– Aluminijaste in jeklene »flaške« so prav tako okolju prijazne, saj imajo visoko stopnjo recikliranja, so tudi brez BPA-ja. Morate pa jih paziti, saj so hitro opraskane, ob padcu lahko zaradi lahke kovine spremenijo obliko, lahko pa jih opremite z zaščitno termo torbico. Priljubljene so predvsem med pohodniki.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ