Prijava na e-nasvete

Globalni premiki na področju zaposlovanja

V prihodnosti bodo aktualne morda danes še neznane službe, so ocenili v napovedih – premiki zaposlovanja na Zavodu za zaposlovanje. Nekatere pa sploh ne bodo obstajale več, pravi vodja službe razvoja kadrov v podjetju Ernst & Young Ekaterina Ukhova, ki je napovedala globalne premike na področju zaposlovanja že marca 2018.

10 zanimivih poklicev v 2025:

  1. urbani kmetovalci,
  2. specialisti socialnega izobraževanja,
  3. podatkovni znanstveniki,
  4. varnostni specialisti v kibernetiki,
  5. negovalci za odrasle,
  6. specialisti zdravstvene nege, medicinske sestre in fizikalni terapevti,
  7. upravljavci zasebnosti,
  8. specialisti za 3D spletno oblikovanje,
  9. oblikovalci izkušenj virtualne realnosti,
  10. neodvisni profesorji.

Premik v navedene poklice bo sprožila uporaba pametnih strojev in novih tehnoloških rešitev, ki bodo nadomestile do tri zaposlene.

Avtomatizacija bo nadomestila poklice, ki so plačani manj kot približno 20 evrov na uro. Po letu 2025 verjetno ne bomo več srečali toliko bančnih uradnikov, zavarovalniških zastopnikov, telefonskih prodajalcev, vnašalcev podatkov, strojepiscev in telefonistov, blagajnikov, nepremičninskih agentov, kontrolorjev in davkarjev, potovalnih agentov, športnih sodnikov in športnih uradnikov, arhivarjev, poštarjev, kurirjev in poklicev s področja osebne asistence. Popolnoma pa verjetno ne bodo še izginili.  

Predvideva se, da bo ustvarjenih dva milijona novih zaposlitev na področju računalništva, spletnega oblikovanja, matematike, arhitekture, inženiringa in sorodnih področij. To bo terjalo nova znanja in spretnosti prav pri mladih, ki se bodo sproti učili in s tem postajali konkurenčnejši. Četrta industrijska revolucija po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma ustvarja tehnološki napredek na področju umetne inteligence, avtomatizacije, znanosti o podatkih, robotike, naprednih materialih, biotehnologije in genomike in podobno.

Kratkoročni premiki zaposlovanja na slovenskem trgu

Po izvlečkih poročila Napovednik zaposlovanje ZRSZ, so delodajalci napovedali 2,8 % rast števila zaposlenih v prvi polovici leta 2022, ker pomeni da bodo iskali okoli 33.000 delavcev. Zaposlovali bodo zaradi nadomeščanj, upokojitev, porodniških dopustov, pa tudi zaradi večjih potreb in sezonskega vpliva na delo. Iskani bodo poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu, uradniki za prodajo in nabavo, elektroinštalaterji, skladiščniki, prodajalci, varilci, zidarji, delavci za preprosta dela ter vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev.

Napovedana rast števila zaposlenih po dejavnostih SKD je prikazana v %: 

Vir: ZRSZ, Napovednik zaposlovanja 2021/II

Glede na skupine poklicev je iz poročila razvidno, da bodo najbolj iskani poklici za neindustrijski način dela (strojni mehaniki, kovinarji, gradbinci), strokovnjaki matematično-naravoslovnih in tehnično–tehnoloških ved in strokovnjaki za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter poklici za osebne storitve in prodajalci.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ