fbpx
Domov Oznake Pitje

Oznaka: pitje

Pravi čaji

Predstavljamo vam, katere prave čaje poznamo, v čem se razlikujejo in kako jih lahko pripravite sami doma. Ali ste vedeli, da se kakovost čajev razlikuje glede na čas obiranja, vrsto izbranih lističev, območja nabiranja ter skrbnost pridelave? Še več o čajih sta nam povedala Ema Golob iz prodajalne Cha in Miha Hönn iz spletne prodajalne Feng Cha.

Zeleni smoothieji

Vsi poznate smoothieje, ki jih lahko kupite že pripravljene, lahko pa si jih sami zmešate doma. Mi pa vam bomo predstavili zelene smoothieje, ki jih sestavljajo zeleni deli užitnih rastlin (npr. listi korenja, pese, repe, koprive, zelišča) oziroma na kratko, zelenje.

Kako alkohol vpliva na tvoje telo?

Z dr. Mirjano Radovanovič, specialistko psihiatrije smo se pogovarjali o vplivih alkohola na telo, od manjših vplivov do hudih bolezni, ki jih povzroča prekomerno pitje alkohola. Preverite ali ste odvisni od alkohola, dr. Mirjana Radovanovič pa razlaga tudi zakaj je za mlad organizem opijanje toliko bolj škodljivo.

Psihične spremembe pri čezmernem pitju alkohola

Poglejte kaj lahko povzroči alkohol, kakšne so psihične spremembe in ugotovite, kakšne nezavedne posledice ima alkohol na vas.

Trend flašk za vodo

Slovenijo je zajel trend uporabe »flašk« za vodo. Te so različne, od plastičnih do steklenih, v ovitku ali brez, s filtrom, so pisane ali prozorne ter različnih velikosti. Vsem je skupna ekološka nota, saj so namenjene večkratni uporabi, iz materialov, primernih za recikliranje, spodbujajo pitje vode iz pipe, so tudi vodotesne.

Kakšno vodo piti, kdaj in koliko

Vsak odrasel človek naj bi na dan zaužil od dva do tri litre tekočin, saj so nujno potrebne za delovanje našega telesa. Zakaj je voda najboljša rešitev in kakšne so njene lastnosti, smo povprašali Roka Poličnika, specialista klinične dietetike, koordinatorja zdravstvene vzgoje in promocije zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj, ki nam je podal tudi kar nekaj zanimivih dejstev.

Beli čaji

Beli čaj je bil vrsto stoletij luksuzna pijača višjega sloja na Kitajskem, danes pa je poznana najkakovostnejša vrsta čaja, ki s svojim nežnim okusom in zdravilnimi učinkovinami navdušuje vse po vrsti.

Šumeče tablete

Šumeče tablete so po definiciji vse tablete, ki se v vodi raztopijo ob sproščanju ogljikovega dioksida. Ker na tržišču obstaja prava poplava različnih šumečih tablet, smo za mnenje povprašali mag. farmacije Alenko Šmid z ljubljanske Fakultete za farmacijo.

Recepti za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov

V zadnjem času so zaradi lažje cenovne dostopnosti t. i. centrifugalnih sokovnikov vse bolj priljubljeni sveži zelenjavni in sadni sokovi, ki vsebujejo veliko telesu potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg njih pa na zdravje blagodejno vplivajo tudi kašasti zelenjavni in sadni sokovi, ki jih lahko pripravimo kar z običajnim električnim mešalnikom.

Čista voda, zdravo telo

Za dolgo in zdravo življenje obstoja pet najpomembnejših faktorjev: čist zrak, čista in naravno pridelana hrana, sončna svetloba, zadostno vsakodnevno gibanje in popolnoma čista voda, brez anorganskih mineralov in kemičnih snovi – prav voda pa je od vseh najvažnejša.