fbpx
Domov Oznake Voda

Oznaka: voda

Ali pijemo dovolj?

Poleti je potrebno piti velike količine tekočine, da se izognemo dehidraciji. Katere so te tekočine, ki jih vnašamo v telo je odvisno od osebe do osebe, vendar je tista prava, ki jo telo najbolj potrebuje prav voda.

Trend flašk za vodo

Slovenijo je zajel trend uporabe »flašk« za vodo. Te so različne, od plastičnih do steklenih, v ovitku ali brez, s filtrom, so pisane ali prozorne ter različnih velikosti. Vsem je skupna ekološka nota, saj so namenjene večkratni uporabi, iz materialov, primernih za recikliranje, spodbujajo pitje vode iz pipe, so tudi vodotesne.

Kakšno vodo piti, kdaj in koliko

Vsak odrasel človek naj bi na dan zaužil od dva do tri litre tekočin, saj so nujno potrebne za delovanje našega telesa. Zakaj je voda najboljša rešitev in kakšne so njene lastnosti, smo povprašali Roka Poličnika, specialista klinične dietetike, koordinatorja zdravstvene vzgoje in promocije zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj, ki nam je podal tudi kar nekaj zanimivih dejstev.

Recepti za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov

V zadnjem času so zaradi lažje cenovne dostopnosti t. i. centrifugalnih sokovnikov vse bolj priljubljeni sveži zelenjavni in sadni sokovi, ki vsebujejo veliko telesu potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg njih pa na zdravje blagodejno vplivajo tudi kašasti zelenjavni in sadni sokovi, ki jih lahko pripravimo kar z običajnim električnim mešalnikom.

Čista voda, zdravo telo

Za dolgo in zdravo življenje obstoja pet najpomembnejših faktorjev: čist zrak, čista in naravno pridelana hrana, sončna svetloba, zadostno vsakodnevno gibanje in popolnoma čista voda, brez anorganskih mineralov in kemičnih snovi – prav voda pa je od vseh najvažnejša.

Poznate vse oznake na plastenkah?

Plastične mase, ki ne oddajajo kemikalij v vodo, so označene s trikotnikom, v katerem je zapisana številka 2, 4, 5 ali z oznakami HDP, HDPE, LDPE ali PP. Katera koli posoda iz teh vrst plastike je boljša rešitev od uporabe PET-plastike. Najboljše pa je, če vodo prenašamo v steklu.