Prijava na e-nasvete

Usposabljanje in izobraževanje za mlade

Preberite o informacije, ki predstavljajo usposabljanje in izobraževanje za mlade, ki jih nudi država. Ker v pripravi tudi nova finančna perspektiva (2023) spremljajte tudi spletno stran Zavoda za zaposlovanje.

Nacionalna poklicna kvalifikacija

Na različne načine pridobljenaznanja, izkušnje ali kompetence lahko mladi preverijo v formalnih postopkih vrednotenja in dokažejo usposobljenost za opravljanje določenega poklica. Z uspešno opravljenim vrednotenjem pridobijo javno veljavno potrdilo (Nacionalna poklicna kvalifikacija) ali spričevalo (Temeljna kvalifikacija).

Več info na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje (https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/programi-za-zaposlovanje/predstavitev-programov/preverjanje-in-potrjevanje-npk/

Karierna središča

V Kariernih središčih lahko mladi samostojno ali ob pomoči svetovalcev brezplačno dostopajo do pripomočkov za iskanje zaposlitve in razvoj kariere. Svetovalci v središčih nudijo hitro osebno svetovanje, pregled vloge za zaposlitev ali predstavijo druge aktivnosti, ki potekajo v okviru središč, kot so delavnice za krepitev veščin iskanja zaposlitve. Delavnice potekajo na temo priprave življenjepisa, treninga zaposlitvenega razgovora, idr. Prav tako so v okviru središč organizirane predstavitve prostih delovnih mest v sodelovanju z delodajalci. Karierna središča se nahajajo na uradih za delo po vsej Sloveniji in so odprta v času uradnih ur Zavoda.

E-pripomočki za načrtovanje kariere 

Mladi, ki raje individualno raziskujejo svoje možnosti na bodoči karierni poti, lahko preizkusijo on-line pripomočke za načrtovanje kariere, ki so dostopni preko spletne strani Zavoda. Na voljo so različni testi, vprašalniki in druga orodja, s katerimi lahko na zabaven način raziskujejo področja svojih interesov, osebnostne lastnosti in kompetence.

Povezava: Pripomočki za načrtovanje kariere – Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (gov.si)

NOVA FINANČNA PERSPEKTIVA

Poleg navedenih ukrepov lahko mladi v letošnjem letu pričakujete dodatne programe in storitve, saj je v pripravi nova finančna perspektiva, ki naslavlja vstop mladih na trg dela. V pretekli finančni perspektivi je Zavod za mlade izvajal nabor aktivnosti in ukrepov, ki so se izkazali kot zelo uspešni. V svojem odzivu na storitve Zavoda so mladi potrdili, da so jim storitve in programi pomembno pomagale pri iskanju prve zaposlitve. Mlade zato spodbujajo k vpisu v eno izmed evidenc Zavoda in koriščenje storitve, ki so vam na voljo.  

Več info in novosti na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje www.ess.gov.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM