Prijava na e-nasvete

Pravilno rekreativno kolesarjenje

Kolesarjenje je treba prilagoditi svojim zmožnostim. Pred začetkom daljšega kolesarjenja se je dobro ogreti z vajami za ogrevanje in raztezanje. Med kolesarjenjem je dobro narediti počitek za raztezanje mišic ter pitje tekočin. Kolesarjenje pa zaključite z desetminutno počasnejšo vožnjo ter ohlajanjem, ki vključuje raztezanje in sproščanje.

IZBIRA KOLESA

O izbiri kolesa in tem, na kaj vse moramo paziti, smo povprašali Saša Rupnika iz podjetja Msi-lab. Dobro je, da za pomoč pri izbiri vedno vprašate strokovnjaka, saj je pri izbiri kolesa treba upoštevati številne subjektivne anatomske lastnosti posameznika. Nekaj splošnih načel, ki jih je pri izbiri dobro upoštevati:
-Višina sedeža: v osnovi velja, da ko sedimo na sedežu in imamo peto na pedalu, je noga popolnoma iztegnjena.
-Naklon sedeža: sedež mora biti v vodoravni poziciji oziroma za stopinjo ali dve navzdol, nikakor pa ne navzgor.
-Višina krmila: je odvisna od naše gibljivosti. Če je pri predklonu naša gibljivost omejena (kot hrbta je večji od 15 stopinj) moramo to upoštevati pri višini krmila. Kakšna bo višina krmila, je odvisno tudi od tipa kolesa in od našega načina vožnje.
-Dolžina kolesa: tukaj se držite pravila, da krajše ni nujno vedno boljše. Dolžina celega kolesa se spreminja v skladu z višino krmila. Prav tako je dolžina povezana z bolečinami v predelu hrbta, ramenskega obroča.
-Pozicija rok: zapestje mora biti vedno sproščeno in v liniji podlaktnice, koželjnice.

Kot zanimivost pa lahko omenimo, da vam nekateri proizvajalci ponujajo možnost, da si izberete okvir ali pa določene komponente po lastnih željah. Razne poškodbe pa niso omejitev za kolesarjenje, saj lahko izbirate tudi med ročnimi ali pa ležečimi kolesi. Če želite v dvoje uživati v kolesarjenju, pa si omislite kolo za dve osebi.

OPREMA KOLESARJA

Najpomembnejša oprema kolesarja je čelada, saj ščiti pred poškodbami. Čelada nam mora, ne da bi zapeli varnostni trak, dokaj fiksno stati na glavi. Kolesarske rokavice bodo razporedile pritisk krmila po celotni dlani, zmanjšale žulje in ob padcu ščitile pred odrgninami. Rokavica vas ne sme vezati niti biti preohlapna. Priporočljive so tudi kolesarske hlače iz raztegljivih tkanin. Hlače omogočajo, da je drgnjenje kože s sedežem manj izrazito. Za daljše vožnje vam priporočamo hlače s peno. Kolesarska majica bo vpila vlago s telesa in pospešila izhlapevanje. Potem so tu še kolesarski čevlji, ki morajo biti ustrezne velikosti. Upoštevajte to, da vam bo noga pri dolgotrajnem kolesarjenju še malo otekla, zato ne kupujte pretesnih čevljev. Očala varujejo pred vetrom, prahom, žuželkami, peskom, bleščanjem in ultravijolično svetlobo. Izberite očala, ki popolnoma obdajo vidno polje in omogočajo dobro vidljivost na straneh. Za boljšo vidljivost ne pozabite tudi na oblačila svetlejših barv, ponoči pa tudi na odsevnike, da vas bodo ostali udeleženci v prometu opazili.

Viri: Dave Smith: Zdravi in aktivni: Kolesarjenje in Ulrike Schilling, Heike Huwald: Kolesarjenje: S kolesom do vrhunske forme.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ