Prijava na e-nasvete

5 osnovnih pravil pogovora s profesorji in asistenti

Komunikacija s profesorji je ključnega pomena za uspeh študentov, saj lahko pravilno vzpostavljeni odnosi prinesejo številne koristi, vključno z boljšim razumevanjem gradiva, dodatno pomočjo pri učenju in morebitnimi priložnostmi za nadaljnje sodelovanje ali mentorstvo. V vsakem študentskem življenju se pojavi trenutek, ko se morate obrniti na profesorje. Bodisi gre za pojasnilo snovi, pomoč pri razumevanju gradiva, ali pa zgolj želite vzpostaviti bolj oseben odnos s profesorjem.

1. V kontakt s profesorji stopite pravočasno

Pol poti tiči v pravočasnem dogovoru. Že pred izostankom ali pred rokom za oddajo naloge se pogovorite s profesorjem, ali lahko zamujeno kako nadoknadite. Na pustite teh dogovorov za konec semestra ali celo konec študijskega leta, takrat ne le da boste težje nadoknadili, so tudi zaradi natrpanega urnika in številnih prošenj študentov navadno profesorji manj naklonjeni odobravanju želja posameznih študentov. 

2. Naslovite jih s pravim nazivom

Nekaterim je to pomembno, drugim ne. Vendar dokler jih ne spoznate bolje, je vseeno rezerviran pristop spoštljivejši. Tudi »profesor« je običajno primerna naslovitev, razen če vam niso že npr. na uvodnem predavanju povedali drugače.

3. Povejte po resnici

Naj vas profesor ne ujame na laži. Navajeni so vsakršnih izgovorov in študente z leti začnejo jemati tudi z rezervo. Če profesor začuti, da ga skušate izigrati, se ne bo dobro odzval na vašo zahtevo, zato je bolje da ste že od začetka iskreni. Vendar bodite pripravljeni, da če ugodi vaši prošnji, bo postavil kratek rok za opravljanje naloge. Nalogo do tega roka tudi opravite..

4. Bodite pripravljeni na »ne«

Včasih profesor morda ne more storiti ničesar, da je še vedno pošten do ostalih svojih študentov. Študentje večkrat poskušajo opravljanje obveznosti prestaviti na kasnejši čas,  na koncu semestra ali študijskega leta pa želijo izsiliti, da bi nalogo vseeno izpolnili. Posamično dogovarjanje za opravljanje obveznosti ni vedno izvedljivo glede na njegov urnik.

5. Na konzultacije s profesorji se pripravite

Profesorji in asistenti imajo razpisane konzultacijske ure, v okviru katerih so na voljo za vprašanja in posvete študentov. Na nekaterih fakultetah so objavljene ure na spletni strani. Vendar preden se odpravite na konzultacije, preverite pri profesorju, ali bo tisti dan tudi na voljo. Za pogovor oz. konzultacije si pripravite seznam. Tudi občutek tesnobe pred pogovorom si lahko zmanjšate, če se boste že vnaprej organizirali. Zapišite si vsa vprašanja ali pomisleke. Med pogovorom si delajte zapiske, izogibajte  se uporabi zapisovanja v pametni telefon ali prenosni računalnik.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ