Prijava na e-nasvete

Telesna vnetja

Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor mikrobiologije in imunologije

KAJ SO TELESNA VNETJA

Vnetje je lokalizirano fizično stanje in se pojavi kot imunski odgovor na poškodbo ali infekcijo. Je mehanizem, s katerim se organizem spopade s škodljivimi dejavniki z namenom odstraniti ali uničiti te dejavnike, če ne pa vsaj preprečiti njihovo širjenje. Vnetje samo po sebi ni bolezen, ampak del naravne telesne obrambe z zdravilnim učinkom. Vnet del prejme veliko količino krvi, ki vsebuje bele krvničke. Te služijo boju proti infekciji ali pa začnejo zdravilni proces. Večinoma ta sistem dobro deluje, če vnetje doseže možgane, je lahko izid fatalen.

KAKO JIH PREPOZNAMO

Ko se del telesa vname, postane rdeč, zatekel, vroč in tudi boleč. Pogosto je prisoten samo eden od simptomov. Vnetja lahko spremljajo tudi podobni simptomi kot pri gripi: vročina, mrzlica, utrujenost, glavobol, izguba apetita, bolečine v mišicah.

POSLEDICE TELESNIH VNETIJ

Skoraj vsaka moderna bolezen se prične s skritim vnetjem – srčne bolezni, rak, prekomerna teža, demenca, artritis, avtoimunske bolezni, alergije, prebavne motnje, sladkorne bolezni. Nekateri strokovnjaki telesna vnetja povezujejo tudi s duševnimi boleznimi, kot so agresivne motnje ter depresija. Prav tako pa naj bi telesna vnetja poslabšala simptome Alzheimerjeve bolezni.

KAKO SE IZOGNITI TELESNIM VNETJEM

Vnetje je samodejna akcija telesa za popravljanje škode, ki je nastala v tkivih. Nam je opozorilo, da odkrijemo vzrok poškodb – vidni in opazni znaki vnetja so vedno bolezenski in obisk zdravnika je nujen, saj pri mnogih vzrokih vnetja (okužbe, avtoimunske bolezni, mehanske, kemijske in druge poškodbe) odlašanje zdravljenja dolgoročno poslabša zdravje. Dolgoročno so nevarna tudi manjša telesna vnetja, ki jih ne opazimo po značilnih znakih, vendar njihovo kronično delovanje slabi tkiva, maši krvne žile (aterosklerzoza) in pospešuje procese staranja (demenca). Kronična vnetja zmanjšujemo z izogibanjem škodljivim vplivom (kajenje, stres, alkohol, droge) in tudi s pravilno prehrano. Telesna vnetja so po mnenju strokovnjakov povezana s prehrano, ki vsebuje veliko nezdravih maščob, sladkorja in predelane hrane. Tako veliko dosežete že, če se izogibate sodobne, industrijsko predelane hrane, in se začnete prehranjevati z bolj svežo in živo hrano. Bodite pozorni na to, kakšno hrano izbirate ter kako se po zaužitju počutite. Telo zna zelo dobro poročati o tem, kaj mu ustreza in kaj ne.

 

ŽIVILA, KI PREPREČUJEJO VNETJA

Ribe – predvsem polne omega-3 maščob, kot so losos, tuna in sardine. Treba jih je zaužiti večkrat na teden.

Polnozrnata žita – vsebujejo več vlaknin in manj dodanih sladkorjev.

Špinača in brokoli – zelenjava, ki je bolj temno zeleno obarvana, vsebuje večjo količino vitaminov in mineralov.

Avokado – vsebuje veliko antioksidantov in omega-3 maščob.

Oreščki – predvsem mandlji, saj so bogati z vlakninami, kalcijem, vitaminom E in antioksidanti.

Kefir in jogurt – vsebujeta probiotike, ki blagodejno vplivajo na prebavo in lahko preprečujejo vnetja.

Rdeča pesa – je polna antioksidantov, vlaknin in vitamina C.

Čebula in česen – vsebujeta protivnetne snovi.

Olivno olje – ekstra deviško hladno stiskano olje vsebuje antioksidante (polifenole).

Maline, borovnice in jagode – vsebujejo malo maščob ter veliko antioksidantov.

 

 

Dobra prehrana v povezavi s fizično aktivnostjo in zdravim družbenim življenjem pa bodo za vaše dobro počutje naredili čudeže.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ