Prijava na e-nasvete

Kontaktne leče za ostrejši vid in večje udobje

Sodobne kontaktne leče so preprost in udoben medicinski pripomoček. Ker je današnja tehnologija sunkovito napredovala, so tudi sodobne leče mehke, prožne in tanke ter kar je najpomembneje, zaradi ohranjanja vode tudi udobnejše. Poleg udobja je ena izmed poglavitnih prednosti kontaktnih leč pred očali to, da boste videli jasneje. Leče so nameščene neposredno na roženico, zato vid popravljajo neposredno na očesu in vam zagotavljajo širše vidno polje in periferni vid kot pa očala, ki so od roženice oddaljena okoli 1-2 cm.

PRED ODLOČITVIJO OBIŠČITE OČESNEGA SPECIALISTA

Prvi korak pri odločitvi kakšne leče izbrati je vsekakor obisk očesnega strokovnjaka, ki ga danes najdete v vsaki malo večji optiki. Specialist vam bo prvo zastavil par vprašanj in opravil nekaj preiskav in tako glede na vaš način življenja povedal, katera izbira bi bila za vas najboljša.

MEHKE LEČE IZPODRINILE KLASIČNE TRDE LEČE

Obstaja več tipov kontaktnih leč, ki se delijo glede na material, iz katerega so izdelane (mehke ali trde) ter glede na to, kako dolgo jih lahko nosite (enodnevne, tedenske …). Danes je večina leč mehkih oz. hidrofilnih in so posledično tudi bolj udobne za nošenje. Mehke leče so tanke in narejene iz materialov, ki omogočajo, da do očesa prehaja dovolj kisika. Poznamo tri tipe mehkih kontaktnih leč: za korekcijo kratkovidnosti in daljnovidnosti so leče sferične; za korekcijo astigmatizma so torične, za korekcijo presbiopije (nezmožnost ohranjanja ostrega vida pri približevanju predmeta) pa so bifoklane ali multifokalne.

NAJLAŽJA REŠITEV: LEČE ZA ENKRATNO UPORABO

Poleg tega pa se leče delijo še na dve vrsti, in sicer na tiste, ki se nosijo le čez dan – kontaktne leče in pa na takšne, ki jih lahko nosite tudi ponoči – leče za podaljšano nošenje. Kontaktne leče je potrebno vsak večer pred spanjem odstraniti. Po določenem času pa jih ali odvržete ali pa zamenjate z novim parom. Pri tem je pomembno poudariti, da čim manjši je čas menjave leč, tem manj je možnosti za zaplete, ki so povezani z nošenjem kontaktnih leč. Strokovnjaki vsem tistim, ki leč ne nosite vsak dan, tistim, ki trpite za alergijami ter tistim, ki se vam leč ne ljubi čistiti vsak dan, priporočajo dnevne leče za enkratno uporabo, saj je to najlažji in najbolj priročen način nošenja leč.

ZA ZDRAVJE OČI JE BISTVENA PRIMERNA NEGA

Vsi tisti, ki boste izbrali leče, ki se nosijo dlje kot en dan, boste morali skrbno upoštevati navodila, ki vam jih dal strokovnjak. Najpogostejši vzrok za okužbe, ki jih povzročajo patogeni mikrobi na površju umazanih leč, je namreč prav pomanjkanje ustrezne higiene in napačna uporaba leč. Za zdravje vaših oči so namreč odločilnega pomena urniki nošenja in menjave leč ter pravilna nega in vzdrževanje. Pri tem se držite pravila, da je potrebno pred odstranjevanjem, čiščenjem ali vstavljanjem leč najprej dobro umiti roke, temeljito sprati milo in roke osušiti z brisačo, ki ne pušča vlaken. Vsako lečo, ki ste jo že nosili, morate pred vstavljanjem nazaj v oko očistiti in razkužiti kar je danes s poenostavljenimi in večnamenskimi tekočinami precej enostavno. Mehke kontaktne leče očistite tako, da jih namestite v čisto, suho dlan ene roke in nanje kanete nekaj kapljic tekočine za čiščenje, z mezincem pa nežno podrgnete sprednjo in zadnjo površino leč. Temeljito sperite s čistilno tekočino in leče postavite v posodico za leče. Vsakega od predelkov posode napolnite s čistilno tekočino, zaprite pokrovček in pustite, da se leče namakajo, dokler jih ne uporabite ponovno. Poskrbite tudi za higieno vaše posodice za leče, ki jo zamenjajte enkrat mesečno. Po razkužitvi vzemite leče iz posodice, zlijte staro tekočino ven, posodico splaknite z svežo večnamensko tekočino in jo zaprite.

Vir: Johnson & Johnson: Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o kontaktnih lečah.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ