Prijava na e-nasvete

Vse o recikliranju

Res pa je, da proizvajalci odkrivajo vedno nove možnosti embalaž in novih materialov, ki nam lahko hitro povzročijo preglavice, ko se znajdemo na ekološkem otoku (za tiste, ki ne veste: to ni otok sredi jezera, pač pa prostor, namenjem zabojnikom za ločeno zbiranje odpadkov) in ne vemo točno v kateri zabojnik gre kaj. Zato bomo danes osvežili znanje o recikliranju.

Kaj je recikliranje?

Recikliranje je predelava že uporabljenih, odpadnih snovi v proizvodnem procesu. Namen recikliranja je zmanjšanje trošenja uporabnih snovi, zmanjšanje porabe surovin (na primer: les) in obenem preprečevanje onesnaževanja zraka s sežigom odpadkov, onesnaževanje vode in zemlje z odlaganjem odpadkov na divjih odlagališčih (divja odlagališča so skriti kotički, ponavadi v naravi, kamor ljudje nepravilno odlagajo odpadke in tako nevarno onesnažujejo naravo). Recikliranje je tako izredno pomemben del sodobnega ravnanja z odpadki, kjer lahko prav vsakdo izmed nas doda kamenček v mozaik. S tem ne dobimo samo novih izdelkov, temveč na tak način prihranimo naravne vire.

Z recikliranjem 1 tone papirja npr. prihranimo 17 dreves, z nadaljnjo predelavo plastenk porabimo manj nafte itd.

Poleg papirja, stekla in embalaže v Sloveniji ločeno zbiramo tudi druge vrste odpadkov – odpadno električno in elektronsko opremo, izrabljene baterije, odpadna zdravila in gume. Te vrste odpadkov ne sodijo na ekološki otok, temveč jih moramo odnesti v zbirni center, nekatere pa lahko oddamo v trgovinah s tehničnim blagom, v lekarnah ali pri vulkanizerju ob menjavi gum.

Kaj lahko recikliramo?

Recikliramo lahko steklo, papir, tkanine, kovine, elektroniko in plastiko. Za lažje in hitrejše recikliranje pa je izredno pomembno, da vemo v kateri zabojnik gre katera stvar, potem pa lahko v zbirnem centru snovi očistijo in predelajo v material, primeren za nove izdelke.

  • ZABOJNIKI ZA STEKLO IN RECIKLIRANJE STEKLA: 

Zabojniki z zelenim pokrovom so namenjeni: stekleni embalaži, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila.

Zabojniki z zelenim pokrovom niso namenjeni: zamaškom in pokrovčkom steklenic in steklene embalaže, žarnicam, pleksi steklu,ogledalom, porcelanu.

Steklo v postopku recikliranja ločijo po barvah, potem pa ga zdrobijo in stalijo ter ga tako pripravijo za ponovno uporabo, saj je steklo idealen material za recikliranje.

  • ZABOJNIKI ZA PLASTIKO IN RECIKLIRANJE PLASTIKE

OPOZORILO! Ponekod stojijo ločeni zabojniki plastika in pločevina. Če sta oba zabojnika, potem odpadke ločimo glede na material. Če se na ekološkem otoku nahaja samo zabojnik “embalaža”, potem plastične in pločevinaste odpadke odlagamo skupaj.

V skupne zabojnike za embalažo (rumen pokrov) spadajo: Vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki. Pred oddajo je priporočljivo embalažo očistiti (izprazniti) in stisniti. Ena najpogostejših napak, ki jih naredimo in na katere moramo biti pozorni, je, da v zabojnik odvržemo embalažo, ki ni izpraznjena. Ostanki hrane tako onesnažijo celoten zabojnik, to pa prispeva k večjemu smradu. Prav tako ne smemo pozabiti stisniti embalaže, saj ta zavzema precej prostora. Zabojnik je tako prej poln, s pogostejšimi odvozi pa dodatno obremenjujemo okolje.

V skupne zabojnike za embalažo ne spadajo: Plastenke in pločevinke neživil, ki so vsebovale nevarne kemikalije, kot so barve, laki, motorna olja, kosovni odpadki.

V zabojnike za plastiko spadajo: plastenke pijač in živil, plastični kozarci in lončki, plastične vrečke in folije, embalaža za tekoča živila, embalažna plastika živil in čistil, plastična posoda, gajbice za sadje in zelenjavo, pločevinke živil in pijač

V zabojnike za plastiko ne spadajo: onesnažena plastika, plastika, kombinirana z drugimi materiali, plastična embalaža nevarnih snovi ali njihovi ostanki (motorna in druge vrste mineralnih olj, sredstva za zaščito rastlin – pesticidi, barve laki, redčila ipd.), kosovni plastični predmeti (otroške igrače, polomljeni plastični stoli ipd.)

Iz odpadne plastike naredijo plastiko nižje kakovosti za industrijsko uporabo. Tako prihranimo nafto. Pravilno recikliranje plastike je izjemnega pomena, saj plastični predmeti, odvrženi v naravi predstavljajo grožnjo naravnemu okolju.

  • ZABOJNIKI ZA PAPIR IN RECIKLIRANJE PAPIRJA

Zabojniki z modrim pokrovom so namenjeni: Papirnatim izdelkom, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir. Pred oddajo je priporočljivo kartonsko embalažo razstaviti in sploščiti.

Zabojniki z modrim pokrovom niso namenjeni: Robčkom, papirnatim brisačam, toaletnemu papirju, celofanu, tetrapakom in njim podobni embalaži, papirju z ostanki živil.

Papirante odpadke reciklirajo tako, da jih namakajo, potem pa iz ocejenih ostankov izdelajo karton ali papir nižje kakovosti. Dandanes je uporaba recikliranih zvezkov, wc papirja ali darilne embalaže izredno priljubljena, saj je privlačnega videza in kaže na to, da skrbite za okolje.

Nevarni odpadki

Posebno pozornost pa je potrebno nameniti nevarnim odpadkom, ki lahko ob napačnem odlaganju povzročijo ogromno škode. Med nevarne odpadke spadajo: baterije, kartuše, tonerji, akomulatorji, pesticidi, zdravila, laki in barve, odpadna motorna olja in kemikalije, ki jih lahko pustite v zbirnih centrih izvajalcev lokalne javne službe ravnanja z odpadki, v zbiralnicah nevarnih frakcij, premični zbiralnici nevarnih odpadkov ali v zbirnih centrih, če so urejeni kot zbiralnice nevarnih frakcij. Nekatere od teh odpadkov zbirajo tudi v določenih trgovinah, npr. zabojčke ob blagajni za rabljene baterije.

Kam postaviti različne koše?

Najbolj praktično je, da se postavijo koši tja, kjer jih največkrat uporabljamo. Koš za biorazgradljive odpadke naj tako stoji v kuhinji, saj tam nastaja največ tovrstnih odpadkov. Lahko pa se namesto koša uporablja samo biorazgradljiva vrečka za bioodpadke, ki jo odnesemo skupaj z odpadki v temu namenjen zabojnik. V študentski sobi nastaja največ odpadkov iz papirja in embalaže. Pametno je, da imamo v sobi nameščena dva koša, enega za papir, drugega za embalažo. Te lahko izdelamo tudi sami.

Ideje za zabavno recikliranje

Ločevanje in recikliranje lahko iz muke spremenimo tudi v nekaj koristnega in ustvarjalnega. Na koš ali nad koš lahko namestimo slogane z zanimivimi podatki, ki nas vsakodnevno opozarjajo, k čemu pripomoremo z ločevanjem. Koše lahko izdelamo sami – potrebujemo škatle, ki jih pobarvamo, polepimo s časopisnim papirjem in/ali potiskamo z želenim besedilom. Če se v sobi spotikamo ob zamaške, lahko tudi te smiselno uporabimo – za družabno igro, katere pravila, navodila in naslov si lahko izmislimo sami. Lahko pa jih shranjujete; ko se jih nekaj nabere, pobrskajte po internetu, kje jih oddate, saj obstaja več organizacij in društev, ki na tak način pomagajo različnim posameznikom. Da ne pozabimo na izpite in ostale pomembne dogodke, ki se bližajo, lahko izdelamo svoj koledar – uporabimo razgradljiv papir in ga poslikamo ter opremimo s svojimi mislimi. S pomočjo odpadne embalaže lahko ustvarimo tudi škatlico za shranjevanje nakita ali pa kar nakit sam.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ