Prijava na e-nasvete

Na absolventa v lastni režiji

SPLOŠNI OGRANIZACIJSKI NASVETI

  • Organizirajmo se okrog skupne teme/aktivnosti. Večje skupine imajo tudi več želja. Skupna tema nam omogoči, da postavimo temelje potovanja in hkrati dopuščamo prostor za interes posameznikov. Tema je lahko vezana na skupen študijski program (npr. študentje zgodovine gredo lahko na izlet po antični Grčiji), lahko pa najdemo skupni interes, kot na primer: športna aktivnost, podoben okus za glasbo ali zgolj dobra večerja.
  • Ne bodimo preveč ambiciozni. Pester program na raznolikih lokacijah se v teoriji sliši čudovito, vendar kaj kmalu ugotovimo, da večino časa preživljamo na prevozih in lovimo urnik. V mislih imejmo geslo »kvaliteta nad kvantiteto« in se raje prepustimo spontanosti, kot pa strogemu urniku.
  • Upoštevajmo velikost skupine. Manjše skupine so bolj mobilne in prilagodljive, medtem ko moramo večje bolj natančno organizirati. Za lažjo organizacijo večjih skupin lahko uporabimo spletne platforme, kot so Triporama.com, TripIt.com ali GroupTravel.com.
  • Kontaktirajmo svoje društvo na fakulteti. Prek tega lahko dobimo kontakte od absolventskih študentov, ki jih še ne poznamo in naredimo skupino bolj raznoliko. Društvo lahko prosimo za pomoč pri organizaciji in morda celo finančno pomoč.

Ključ za uspešen absolventski izlet je konstruktiven dialog s skupino, sprejemanje kompromisov in deljenje svojega znanja (morda je kdo iz skupine že potoval na izbrano destinacijo ali ima izkušnje z organiziranjem večjih skupin).

IDEJE ZA ABSOLVENTSKI IZLET

Obisk evropskih mest

Ljubiteljem muzejev ali gradov priporočamo izlet do čeških gradov in španske ali grške Unesco dediščine; za privržence naravnih lepot je blizu Jadranska obala, renesančna Provansa, pa tudi obisk skandinavskih klifov in fjordov zares ni daleč; s skupinami, ki jih mika pestro nočno življenje, pojdimo doživeti slavno berlinsko nočno življenje, barcelonsko La Ramblo ali lizbonsko Bairro Alto. Preko strani kot so Hostelbookers.com, Booking.com ali Trivago.com primerjamo različne cene nastanitev in najdemo ustrezno prenočišče. Prevoz iščemo preko nizkocenovnih letalskih in avtobusnih podjetij. Uporabimo lahko tudi železniški prevoz, kjer po navadi prejmemo skupinski popust. Vedno pa preverimo, če se nam namesto javnega prevoza splača najeti kombi ali avtodom; tudi če letimo v drugo državo preverimo, če se nam tam bolj splača najeti avtomobil. Tak prevoz se lahko izkaže na najbolj varčnega, hkrati pa se lahko ustavljamo na lokacijah, ki bi jih z uporabo javnega prevoza preskočili.

Izlet na glasbeni festival

V poletnem času staro celino preplavijo glasbeni festivali, ki imajo po navadi organiziran prevoz in prenočišče (v kampu). Festivali poleg glasbe ponujajo tudi pestro kulinarično ponudbo, različne jutranje in popoldanske aktivnosti, organiziramo pa lahko tudi izlet v bližnji kraj. Bližnji festivali: splitski Ultra ter zagrebški InMusic, za ljubitelje elektronskih ritmov Sonus v Novalji, Dimensions in Outlook v Puli, Hard Island Zrče na Pagu ali Barcelonin Sonar festival; kitarskim privržencem je poleg slovenskega MetalDays in Punk Rock Holidays na voljo tudi nemški Rock am Ring itd.

Aktivni absolvent

Absolventski izlet preživimo tudi ob raznih aktivnostih, bolj specifičnih (npr. surfanje) ali malo manj (npr. vodni športi). S skupino se dogovorimo, da bi se določenega športa priučili in za celotno skupino najamemo inštruktorja ali pa zgolj najamemo prenočišče, kjer imamo v bližini pester nabor aktivnosti. V bližnjih državah in doma najdemo ogromno aktivnosti: hribolazenje, trekking in plezanje v Slovenskem triglavskem narodnem parku ali zahodni Nemčiji (Rhineland), kanujanje v norveškem Färnebofjärden parku ali po slovaški reki Dunajec; kolesarjenje po Pagu ali ob reki Ren, surfanje na portugalski obali ali Madeiri itd.

Najem koče ali turistične kmetije

Če dajemo prednost skupnemu druženju, počitnice pa razumemo kot odklop in počitek, lahko najdemo ugodno kočo ali kmetijo. Koče po navadi ponujajo tudi različne aktivnosti: v Alpah najdemo koče, ki ponujajo savne, masaže in gorske športe, dolenjske zidanice ponujajo čudovite sprehode in oglede vinskih kleti, lahko pa gremo na turistično kmetijo v Logarsko dolino, kjer se udejstvujemo v kmečkem življenju ali odpravimo v naravo ipd. Dobro je, da se že prej dogovorimo, kdo bo odgovoren za različne naloge (kuhanje, pospravljanje, priprava družabnih večerov, priprava glasbe ipd.) ter organiziramo skupinska druženja.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ