Prijava na e-nasvete

Študentsko kulturno popotovanje

Študenti, vsako leto se podajte na kulturno popotovanje. Da bi maksimalno izkoristili študentsko življenje in ugodnosti pri obisku kulturnih ustanov in aktivnosti, si zastavite letni načrt vašega študentskega popotovanja.

Kako zastaviti kulturno popotovanje

Naredite si letni načrt, ki se lahko začne tudi aprila, da se boste uresničili svoje kulturno popotovanje ali obiskali vsaj 1 kulturno znamenitost oz. dogodek na mesec. Sestavite si seznam kulturnih aktivnosti iz različnih področij kot prikazuje slika. Raznolik izbor vam bo pomagal, da poglobite vaše znanje in odkrijete nova področja zanimanja.

Kulturno popotovanje po Sloveniji

Oktober: SPOZNAJTE VAŠE UNIVERZITETNO MESTO  

V Ljubljani obiščite ljubljansko barje in Plečnikovo cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, sprehodite pa se lahko tudi do Rimskega zidu na Mirju.
V Mariboru se odpravite na Pekrsko gorco ali si ogledate dvorec Betnava in Muzej Nadškofije Maribor.
V Kopru vas čakata Taverna Koper, bivše skladišče soli, ter Škocjanski zatok.
V Novi Gorici si lahko ogledate grobnico zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov in se sprehodite po Erjavčevi ulici, ki z Alejo slavnih mož povezuje italijansko in slovensko stran mesta.
V Novem mestu lahko obiščete najstarejši narodni dom v Sloveniji, v Dolenjskem muzeju si ogledate arheološko razstavo, ali se sprehodite po Zupančičevem sprehajališču ob Krki in po Kettejev drevoredu.

November: OBISK MUZEJA DOMAČE IN KMEČKE OBRTI  

Obiščite zanimive zbirke in muzeje kmečke opreme, ki predstavljajo življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki so jih uporabljali. V marsikaterem muzeju pa so na voljo tudi predstavitve kmečkih obrti.  
– Muzej na prostem Rogatec
– Notranjski muzej Postojna
– Rokodelski center Ribnica
– Muzej kmečke opreme Podčetrtek
– Koroški pokrajinski muzej  

December: OBISK GLASBENEGA DOGODKA ALI BRANJA POEZIJE  

Udeležite se literarnega večera, na katerem se predstavijo pesniki in prozaisti, ki pogosto sami interpretirajo svoje zgodbe. Ne pozabite na predstave z več klasične glasbe, z obiskom opere ali baleta. Med poslušanjem opere se v možganih sproščajo večje količine hormona dopamina, zato ste srečnejši. Umirila se bo vaša srčna frekvenca in znižal krvni tlak. Ritmi tovrstne glasbe so podobni srčnemu ritmu, zato boste mirnejši in boljše razpoloženi.    Decembra pa se lahko na Prešernov rojstni dan, ko praznujemo Ta veseli dan kulture, udeležite še katere od številnih brezplačnih predstav v vseh večjih mestih.  

Januar: OBISK GLEDALIŠKE PREDSTAVE   

Ponudba gledaliških predstav je pestra in zagotovo boste našli temo, ki bi vas zanimala. Popularne so zgodbe v pesmi, muzikali, ki imajo poleg dramskega dogajanja vpletene še zabavne koreografije in pesmi, katerih uprizoritev vam lahko še mesece odzvanja v ušesih. Nekatera gledališča ponujajo t. i. nadaljevanke (pripravijo predstavo, ki se odvija čez več delov oziroma uprizoritev, ki se med seboj povezujejo, podobno, kot da bi gledali TV serijo).

Februar: KULTURNO POPOTOVANJE NA BREZPLAČNEM KULTURNEM DOGODKU  

Vsako leto na državni kulturni praznik imate možnost, da se brezplačno sprehodite po večini muzejev in galerij, brezplačne pa so tudi vstopnine in ogledi nekaterih koncertov, gledaliških predstav, filmov itd. Določene knjižnice imajo ta dan tudi možnost vračila knjig brez stroška zamudnine in/ali brezplačen vpis.    

Marec: OGLED DOKUMENTARNEGA FILMA  

Zasledite lahko različne stile dokumentarnega filma od razlagalnih, opazovalnih, poetičnih in refleksivnih do uprizoritvenih in participativnih. Ideje za dokumentarni film lahko poiščete tudi na Festivalu dokumentarnega filma, ali na različnih spletnih straneh (npr. topdocumentaryfilms.com, timeout.com, documentaryheaven.com). 

April: OGLED ROJSTNE HIŠE SLOVENSKEGA PESNIKA ALI PISATELJA  

Pridobite vpogled v odraščanje in življenje slovenskih pesnikov in pisateljev.  
– Velika Polana (bližina Lendave) – rojstna hiša pisatelja Miška Kranjca
– Vrhnika (blizu Ljubljane) – Cankarjeva spominska hiša
– Vrba (Žirovnica) – Prešernova rojstna hiša
– Kamnik – Rojstna hiša pesnika Rudolfa Maistra
– Mežiška dolina – Spominski muzej Prežihovega Voranca  

Maj: OBISK GALERIJE ALI MUZEJA  

Pozorni bodite na Mednarodni dan muzejev (18. maj), ko svoja vrata brezplačno odprejo muzeji in galerije po vsej Sloveniji.  
– Pokrajinski muzeji (Celje, Maribor, Ptuj, Koper, Koroški, Murska Sobota)
– Umetnostna galerija Maribor
– Gornjesavski muzej Jesenice
– Loški muzej Škofja Loka
– Kobariški muzej
– Mestna galerija Ljubljana
– Moderna galerija
– Muzej novejše zgodovine
– Muzej športa
– Slovenski etnografski muzej
– Vojaški muzej

Junij: OBISK RAZSTAVE  

Razstave se ponašajo s predajanjem unikatnih, vznemirljivih, sodobnih, privlačnih in navdihujočih umetnin, ki vzbujajo občutke in razmišljanje v opazovalcu. Tematike razstav so različne, lahko obiščete tradicionalne razstave v galerijah, izberete zanimive sodobne instalacije, lahko pa se udeležite potopisnih razstav, fotografsko razstavo, zbirka razglednic pesnika/pisatelja. Bodite med letom na preži tudi za Pop Up razstavami in instalacijami. Sprehodite se lahko tudi po parkih, npr. po Galeriji v parku Tivoli ali Krajinskih parkih po Sloveniji, ki med letom prav tako organizirajo razstavo v krajinskih parkih (npr. Rakova jelša, Goričko, Strunjan, Sečoveljske soline).

Julij: KULTURNO POPOTOVANJE NA FILMSKI VEČERI  

Po Sloveniji poleti kar mrgoli filmskih večerov na gradovih, v parkih, gledališč in drugih prizoriščih na prostem. Izberite novo destinacijo in se podajte na ogled filma. Pogosto so izbrani filmi, s katerimi želijo kulturne ustanove spodbuditi k drugačnemu pogledu na svet, motivirati in navdahniti vse generacije. 

Avgust: STAND-UP KOMEDIJE  

Tekom leta se zvrstijo številni dogodki stand-up komedije. Stand-up komedija izvira iz Velike Britanije, moč pa jo je bilo zaslediti že od 18. stoletja naprej na britanskih dvorih. Svoj zmagoviti pohod po odrih je začela v 70. letih, ki jih lahko označimo kot začetek moderne stand-up komedije. Na primer udeležite se lahko Festivala PANČ ali že med letom spremljate standupsi.com, kjer združujejo različne dogodke.

September: URBANO KULTURNO POPOTOVANJE  

Čeprav ima izraz urbana kultura tudi negativen prizvok, označuje predvsem umetniško izražanje subkultur, včasih poglejte tudi stran od tradicionalne kulture in opazite kakšen nov slog. Preživite sončno popoldne na sprehodu po mestu in opazujte spektakularne grafite in skulpture. Na vaših dopustniških popotovanjih in sprehajanju po mestih bodite pozorni, hitro boste opazili, kako se menjajo trendi in kako nasprotni so si umetniški izdelki, slogi oblačenja, glasba. Poskusite si ozavestiti in spoznavati drugačnost ljudi – v razmišljanju, umetnosti, izražanju.  

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ