Prijava na e-nasvete

Zaposlitev v tujini

Zaposlitev v tujini je vse bolj privlačna, saj svetovni trg omogoča delo poklicev, ki jih pri nas ni mogoče opravljati. Idejo pa lahko tudi realizirate in se aktivno lotite iskanja dela v tujini. Seveda pa le pod pogojem, da si selitve res želite. Zavedajte se, da boste v tem primeru zapustili domovino, družino in svoje najboljše prijatelje. Če je vaša osebna želja za delo čez mejo še vedno močnejša, začnite zbirati podatke o državah, ki bi bile za vas zanimive. Delodajalce lahko iščete že od doma preko različnih portalov posameznih držav. Ta pa vam bo lahko pri zaposlitvi in selitvi veliko pomagal.

Kako se prijaviti na zaposlitev v tujini?

Pripravite prepričljivo zaposlitveno pismo oz. načrt poklicnega razvoja za zaposlitev v tujini. V njega vključite:

 • svojo strokovno usposobljenost,
 • doseženo izobrazbo,
 • sposobnosti,
 • veščine in znanja ter
 • vaše želje in odgovornosti, ki ste jih pripravljeni sprejeti.

Na delovno mesto se lahko prijavite preko portalov zaposlovanja (npr. Eures, kjer vam nudijo tudi svetovanje). Najdete zaposlitev v lokalnem časopisu ali na spletni strani podjetja. Pri prijavi vam lahko pomaga tudi zasebna agencija (vedno preverite, da je ustrezno registrirana), ki pa vam bo zaračunala pristojbino. Vložite vlogo:

 • s spremnim dopisom (če to ni klasičen obrazec, potem jasno navedite vaš namen in obrazložite, zakaj vas določeno delovno mesto zanima),
 • življenjepisom (bolj je v uporabi Europass zaradi evropskega formata),
 • dodatnimi certifikati znanj ter priporočili preteklih delodajalcev in
 • osebni razgovor.

Znanje jezika države je prednost, ponekod tudi nuja. Pogosto si delodajalca izberite že prej in nato skupaj urejate potrebno dokumentacijo, s tem pa zagotovite, da prihajate z namenom dela. Če iščete delo v javni upravi, se običajno opravi testiranje ali preizkus znanja.

 Finančna podpora

Kot mladi iskalci zaposlitve lahko prek projekta Tvoja prva EURES zaposlitev dobimo povrnjene stroške za:

 • potne stroške za razgovor,
 • stroške za selitev,
 • stroške priznavanja izobrazbe,
 • stroške jezikovnega tečaja,
 • dodatno finančno podporo za mlade s posebnimi potrebami in dodatno finančno podporo za pripravništvo.

Glavni pogoji so:

 • starost od 18 do 35 let,
 • državljanstvo članic EU,
 • Norveške ali Islandije,
 • zaposlitev v drugi državi članici EU bo trajala najmanj 6 mesecev,
 • pogodba mora biti sklenjena za polni ali najmanj polovični delovni čas …

Finančna podpora ni združljiva s kakršno koli drugo podporo (npr. od delodajalca ali iz drugega projekta). Podrobnejši pogoji in roki za oddajo vloge (vsaj en dan pred razgovorom/selitvijo/podpisom pogodbe) so dosegljivi  na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje. Projekt traja do januarja 2019.

Iskani poklici za zaposlitev v tujini

Izbrali smo podatke o iskanih poklicih za nekaj držav, kjer lahko iščete zaposlitev, ter preverili, kako potekajo prijava, selitev in bivanje v tuji državi. Pri tem so nam pomagali Jasmina Čuk, Veleposlaništvo RS v Madridu, Leena Jerončič, Veleposlaništvo Finske v Ljubljani, Breda Sikens Turšič, Veleposlaništvo RS Haag, Nizozemska, Natalie Šeruga, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije, Nataša Shelley, direktorica podjetja AustraliaNeedsYou.com in Breda Popovič, Urad za javne zadeve, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Pri iskanju službe v tujini si lahko pomagate tudi z aplikacijami, npr.: Za Iskanje Zaposlitve, Wiinkz; LinkedIn Job Search; Job Search, Salaries & Reviews; JOB TODAY …

Zaposlitev v tujini po državah

NEMČIJA
Najbolj iskani poklici v državi MINT poklici: matematika, informatika, naravoslovne znanosti in tehnika (npr. inženirji), strokovnjaki s področja zdravstva (zdravniki, negovalno osebje), obrtniški poklici
Kam se obrniti po pomoč in informacije Bundesagentur für Arbeit (Zvezna agencija za delo), https://jobboerse.arbeitsagentur.de, iskalnik Evropske unije za delovna mesta EURES (http://ec.europa.eu/eures), večjezični portal www.make-it-in-germany.com, el. naslov svetovalne službe Zvezne agencije za delo: make-it-in-germany@arbeitsagentur.de, tel. št. za svetovanje o delu in življenju v Nemčiji: +49 30 1815 – 1111, lokalni časopisi in iskalniki za akademike, spletne strani podjetij (rubrike »kariera«, »prosta delovna mesta«)
Prijavni postopek in koliko stane Vloga s spremnim dopisom, življenjepisom, akademskimi, jezikovnimi ter drugimi certifikati ter priporočili nekdanjih delodajalcev. V nadaljnjem postopku se opravi osebni razgovor.
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Kot državljan/državljanka EU, s pravico prostega gibanja, imate neomejen dostop do nemškega trga dela in ne potrebujete, niti za vstop v državo niti za zaposlitev, vizuma ali dovoljenja za prebivanje. Več informacij:
– priročnik »Arbeiten in Deutschland« (delo v Nemčiji) na spletni strani www.make-it-in-germany.com
– Centralni urad za posredovanje pri zaposlovanju tujcev Zvezne agencije za delo
– spletna stran nemškega zunanjega ministrstva (oz. konzularni oddelek veleposlaništva)
Stroški bivanja v državiStroški za hrano, stanovanje, obleko in kulturno ponudbo so v evropskem povprečju, med velikimi mesti pa obstajajo precejšnje razlike v cenah. Stroški so odvisni tudi od drugih dejavnikov, npr. oblike nastanitve.
Zdravstveno zavarovanjeZakonska zdravstvena zavarovanja iz držav članic EU ter drugih držav, s katerimi je Nemčija sklenila Sporazum o socialni varnosti, veljajo tudi v Nemčiji. Z vašo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja imate zavarovanje urejeno tudi v Nemčiji. Pred prihodom v državo, se pri vaši zavarovalnici nujno pozanimajte, kako je z vašim zdravstvenim zavarovanjem.

ŠPANIJA

Najbolj iskani poklici v državi  Splošni zdravnik, skrbnik ključnih kupcev, investicijski analitik, inženir za planiranje in organizacijo, vodja prodaje z znanjem angleščine, vodja spletnega trženja, partner za področje človeških virov, vodja področja, izkušen razvijalec mobilnih aplikacij, vodja regulatornih zadev
Kam se obrniti po pomoč in informacije https://ec.europa.eu/eures, https://www.jobted.es/, www.empleate.gob.es, http://extranjeros.empleo.gob.es, www.infojobs.es, www.infoempleo.es, www.trabajando.es, www.indeed.es, www.tecnoempleo.es, www.monster.es, www.jobatus.es.
Prijavni postopek in koliko stane – prijava bivališča: padrón municipal de habitantes
– pridobitev številke tujca: NIE – número de identidad de extranjero (taksa 10,30 €)
– prijava v sistem socialnega varstva: Asignación de número de la Seguridad Social
– prijava na davčnem uradu (AEAT)
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Vizum ni potreben.
Stroški bivanja v državiStroški so odvisni od kraja bivanja in življenjskih navad (npr. najem enoposteljne sobe: 200-500 €/mesec), za eno osebo znašajo v povprečju 900-1200 € na mesec, za par do 1500 €. Obrok iz dnevnega menija v restavraciji stane od 10 € naprej.
Zdravstveno zavarovanjeVelja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Pred podpisom pogodbe o zaposlitvi se na izpostavah socialnega zavarovanja pridobi številko socialnega zavarovanja. Prispevke praviloma plačuje delodajalec.

VELIKA BRITANIJA

»Ker je Velika Britanija v Evropski uniji, velja prost pretok delavcev in ni nobenih omejitev glede zaposlovanja slovenskih državljanov v tej državi. Postopki so sorodni tem, ki jih imamo v Sloveniji,« so povedali na britanskem veleposlaništvu v Ljubljani. Veleposlaništvo v Londonu dodaja, da državljani Evropske unije za delo v Veliki Britaniji ne potrebujemo vizuma in delovnega dovoljenja: www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration in www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-commonwealth. Koristne informacije o pogojih zaposlitve v VB lahko najdete na naslednji spletni strani: www.prospects.ac.uk/work_in_the_uk.htm. Nekaj dodatnih informacij o življenju in delu državljanov EU pa je na razpolago na spletni strani veleposlaništva RS v Londonu: www.london.embassy.si/index.php?id=4380&L=0.

FINSKA

Najbolj iskani poklici v državi Zdravniki, medicinske sestre, zobozdravniki/zobozdravstvene sestre/zobni higieniki, laboratorijske sestre, praktične medicinske sestre, zdravstveni pomočniki, farmacevti, logopedi, socialni delavci, prodajni zastopniki, učitelji in učitelji v vrtcih, računovodje. Nekateri poklici (zdravstvo in poučevanje) so regulirani, zato predhodno preverite, na katerih področjih je potrebna kvalifikacija za opravljanje poklica.
Kam se obrniti po pomoč in informacije Employment and Economic Development Offices in The European Job Mobility Portal EURES http://ec.europa.eu/eures
Prijavni postopek in koliko stane www.te-services.fi/te/en/jobseekers/work_finland/
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Državljani EU lahko bivajo in delajo na Finskem obdobje do treh mesecev. Po preteku te dobe se morajo prijaviti na najbližji policijski postaji, vendar ne potrebujejo posebnega dovoljenja za bivanje. Več na www.finland.si, www.migri.fi/working_in_finland
Stroški bivanja v državiPovprečni mesečni življenjski stroški so približno 700-900 €. Več na www.studyinfinland.fi/living_in_finland
Zdravstveno zavarovanjeČe imate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, imate dostop do zdravstvenega varstva po isti ceni in enakimi pogoji kot živeči na Finskem. Več na www.migri.fi/studying_in_finland

NIZOZEMSKA

Najbolj iskani poklici v državi Vsi tehnični poklici, vse stopnje izobrazbe
Kam se obrniti po pomoč in informacije Za brošuro o življenju in delu na NL, lahko zaprosite na vhg@gov.si. Prosta delovna mesta www.undutchables.nl, http://jobfair.expatica.com, www.expatica.com/nl
Prijavni postopek in koliko stane Postopek je enak kot v Sloveniji, le da oglaševanje ni obvezno, velikokrat iščejo delodajalci preko LinkedIn in mreženja.
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Viza ni potrebna, za tehnične poklice je obvezen izpit za varnost pri delu (VCA).
Stroški bivanja v državiNajmanj 1200 € na mesec.
Zdravstveno zavarovanjeObvezno nizozemsko zdravstveno zavarovanje ob zaposlitvi, osnovno zavarovanje je 100 € na mesec, zobozdravnik od 10 €  naprej.

AVSTRALIJA

Najbolj iskani poklici v državi Inženirji, računalničarji, zdravstveno osebje, registrirane medicinske sestre in zdravniki, osebje, zobozdravstveno osebje, varilci, gradbeniki, kuharji … Predhodne delovne izkušnje (med 1-3 leta) so prednost. Za profesionalne poklice je potrebna univerzitetna oziroma visokošolska izobrazba, za obrtniške poklice pa primarna stopnja srednje šole za predviden poklic.
Kam se obrniti po pomoč in informacije Pomoč ponujajo v  Avstraliji registrirani migracijski agenti. Kontaktirajte Natašo Shelley, Australia Needs You.com Pty Ltd www.australianeedsyou.com.  Nudijo tudi nasvete glede vize za Novo Zelandijo.
Prijavni postopek in koliko stane Pri Australia Needs you.com vas lahko vpišejo na izobraževalno institucijo ter svetujejo glede primernosti vize.
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Potrebujete vizo, lahko je:
– študijska vize, ki dovoljuje študij ter polovični delovni čas (v primeru, vsaj dvoletnega dokončanega študija, za pridobitev izobrazbe na univerzitetni ravni ali magisteriju, pridobite pravico za nadaljnjo delovno vizo še za vsaj dve leti),
– t.i. ‘skilled visa’ ali
– delovna viza, ki je sponzorirana s strani delodajalca.
Pričakujemo, da bo v prihodnosti mogoča tudi t.i. working holiday visa, ki bo začasna viza in bo omogočala potovanje/delo/študij.
Stroški bivanja v državiNajpogostejši stroški so povezani z IELTS izpitom, šolnino, prevodi, pristojbinami za registrirane migracijske poklice (najmanj 1000 AUD oz. 716 EUR) in pristojbinami za pridobitev samega vizuma – to je plačilo na Department of Immigration and Border Protection (najmanj 535 AUD oz. 383 EUR). Življenje v Avstraliji stane na teden posameznika okoli 350 AUD oz. 250 EUR. Če opravljate registriran študij, lahko stroškom prištejete še šolnino 230-300 AUD oz. 165–215 EUR na teden. Stroški ostalih potrebščin okoli 100 AUD oz. 72 EUR na teden. Pridobitev zaposlitve je odvisna od posameznikovega znanja, usposobljenosti in preteklih izkušenj. Zaslužili boste okoli 23 AUD oz. 16,5 EUR na uro oziroma 460 AUD 330 EUR na teden.
Zdravstveno zavarovanjeUveljavljate zdravstveno zavarovanje v Avstraliji z zdravstveno kartico iz Slovenije. Za nekatere vizume (npr. študijske vize) boste potrebovali lokalno zavarovanje. Cena zavarovanja na mesec je vsaj 45 AUD oz. 32,2 EUR.

 

ZDA

Najbolj iskani poklici v državi 20 poklicev, ki imajo predviden največji porast delovnih mest najdete na www.bls.gov/ooh
Kam se obrniti po pomoč in informacije Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani
Prijavni postopek in koliko stane Za večino delovnih vizumov je potrebno, da si za delo naprej najdete delodajalca v ZDA. Delodajalec nato v vašem imenu vloži peticijo I-129- Petition for Nonimmigrant Worker na imigracijski urad (United States Citizenship and Immigration Service-USCIS). Peticija in navodila so na voljo na spletni strani www.uscis.gov. Ko je peticija odobrena, boste vi in vaš delodajalec obveščeni, in šele nato lahko nadaljujete z vlogo za izdajo vizuma. Informacije o postopku za pridobitev vizuma in pristojbinah najdete na spletni strani ameriškega veleposlaništva: http://slovenia.usembassy.gov/application_procedures_fees.html.
Vizum in koliko moramo zanj odšteti Vizum za turistična in poslovna potovanja do 90 dni ni potreben, kar slovenskim državljanom omogoča Visa Waiver Program (VWP), http://slovenia.usembassy.gov/visa_waiver_program.html. Potrebujete elektronsko avtorizacijo potovanja v programu ESTA (Electronic System for Travel Authorization), ki jo oddate na uradni spletni strani https://esta.cbp.dhs.gov. V primeru, da je ESTA zavrnjena, so informacije za pridobitev vizuma na spletni strani: http://slovenia.usembassy.gov/application_procedures_fees.html. Na voljo je študentski  in delovni vizum za daljše časovno obdobje (www.travel.state.gov oziroma na www.uscis.gov).
Stroški bivanja v državiStroške bivanja najdete na www.numbeo.com/cost-of-living.
Zdravstveno zavarovanjeVse o zavarovanju: www.census.gov/hhes/www/hlthins ali na  www.ncsl.org/research/health/health-insurance-premiums.aspx.
V skladu z določbami Zakona o prijavi prebivališča ste kot državljan RS, ki se namerava za stalno izseliti z območja Republike Slovenije, pred odselitvijo dolžni odjaviti stalno prebivališče pri pristojnem organu (upravni enoti oz. notranji organizacijski enoti za upravne notranje zadeve) in navesti točen naslov v tujini. Če tega podatka ob odjavi ne poznate v celoti, ga lahko sporočite naknadno.

Zaposlitev v tujini iz prve roke

Tabita Jovanović, software team leader, IBM, Bratislava, Slovaška

»Že dve leti in pol živim v Bratislavi, kjer delam za podjetje IBM kot vodja tima pri prodaji programske opreme za stranke iz Centralne in Vzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Leta 2014 so na enem izmed slovaških zaposlitvenih portalov iskali Slovenca z diplomo iz slovenščine. Prek spletne strani sem poslala vse potrebno: motivacijsko pismo, življenjepis, diplomo in prilogo. V nekaj dnevih sem že imela prvi razgovor, in sicer z agencijo, nekaj dni kasneje pa še z managerjem iz IBM-a. Razgovor je potekal preko telefona, obakrat so klic vnaprej napovedali. Ko so mi sporočili, da so me izbrali, sem se morala hitro preseliti in urediti vse potrebno (svetujem, da  si uredite finančno podporo prek projekta Tvoja prva EURES zaposlitev – dobila sem finančno podporo za selitev). Pri iskanju službe v tujini, morate biti pripravljeni za hitre spremembe, saj podjetje ne bo dolgo čakalo na vašo odločitev/selitev. Svetujem, da preverite, ali obstaja kakšen davčni sporazum med Slovenijo in državo odhoda. Preverite tudi, kolikšna bo vaša neto plača (dogovori potekajo v bruto zneskih), pozanimajte se o življenjskem standardu v državi, o cenah … Izredno bodite pazljivi pri iskanju stanovanja, saj se lahko kot tujcu zgodi, da bo za vas cena višja..«

Svetlana Budeš, enoletni intership program Front Office (recepcija), v eni svetovno najbolj priznanih verig hotelov, Hilton

»Študirala sem na Turistici, želela pa sem si delati v Ameriki, ker vem, da mi takšna referenca lahko zagotovi službo v prihodnje. Trenutno delam v hotelu na obrobju New Jerseya. Delam šele en mesec, delala pa bom najmanj eno leto. Prednosti dela v tujini so zagotovo nova znanja, saj se izobražujem na Hilton worldwide University, mreženje ter možnosti napredovanja in povečanja prihodka. Edina slabost je, da sem daleč od doma in je bolj nevarno, ker sem sama, vendar sem trenutno zaznala veliko več prednosti kot slabosti. Sicer sem trenutno nastanjena v hotelu, kjer delam dokler ne najdem ustrezne nastanitve v bližini hotela. Delam 8,5 ur na dan (pol ure je več zaradi malice in odmora, saj vsakemu pripada 30 min odmora). Svetujem, da ne poslušate okolice, ne poslušajte neumnosti in neutemeljenih strahov iz okolja. Če si to resnično želite, boste našli način in ustrezno rešitev za vas. Priporočam vsem mladim, ki ne najdejo ustreznih možnosti doma. Meni je žal samo, da nisem odšla prej, res je, da bom pogrešala dom in domače, a vedno se lahko vrnem nazaj domov.«

Službe dejansko čakajo na vas, če ste priložnost pripravljeni zgrabiti!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ