Prijava na e-nasvete

Kulturne skrivnosti Slovenije

Forma Viva Portorož s Sečoveljskimi solinami

Gre za edinstveno zbirko kamnitih skulptur, ki se nahajajo v mediteranskem parku polotoka Seča pri Portorožu. Nastala je v okviru kiparskih simpozijev, ki potekajo vsaki dve leti že od leta 1961. Na hrib se lahko odpravimo iz Portoroža ali Lucije. Po drugi strani hriba se nato spustimo do Sečoveljskih solin, kjer si lahko ogledamo muzej solinarstva.

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Omenjena cerkev velja za eno najlepših srednjeveških cerkva na Slovenskem, nahaja pa se v vasi Crngrob, 4 km od Škofje Loke. Glavna znamenitost cerkve je rebro, ki naj bi po legendi pripadalo ajdovski deklici, velikanki, ki je tlačanom pomagala zgraditi cerkev. Ogledamo si še Škofjo Loko, kjer je še posebno vredna ogleda Kašča, v kateri se nahaja galerija slikarja Franceta Miheliča z obsežnim opusom njegovih del.

Antonijev rov

Opuščen rudnik živega srebra je spomenik 500-letni tradiciji rudarjenja v Idriji. Ime je dobil po svetniku Antonu Padovanskem, po krožni poti po rudniku pa nas popelje vodnik. V rovu se nahaja tudi edini podzemni sakralni objekt v Sloveniji, kapela sv. Trojice. Sprehodimo se še skozi Idrijo, kjer si ogledamo Mestni muzej Idrija v gradu Gewerkenegg. Izlet zaključimo v partizanski bolnišnici Franja.

Lendava z okolico

V bližini Lendave si lahko v Veliki Polani ogledamo rojstno hišo pisatelja Miška Kranjca, v kateri so muzej s spominsko sobo pisateljeve knjižnice, galerija s pisateljevimi oljnimi platni in fotografijami ter soba, ki predstavlja zgodovino vasi. Postanek naredimo v Lendavi, kjer si lahko ogledamo judovsko sinagogo. Za zaključek dneva se odpravimo na stolp Vinarium, se na vrhu prepustimo čudovitemu razgledu in se nato v pritličju okrepčamo z lokalno kulinarično ponudbo.

Muzej na prostem Rogatec

V Rogatcu, ki se nahaja tik ob hrvaški meji ob reki Sotli, se nahaja največji slovenski muzej na prostem. Najprej so želeli ohraniti le rojstno hišo pesnika Jožeta Šmita, vendar je ideja z leti prerasla v muzej na prostem. Dogovorimo se lahko za organizirano vodenje ter demonstracije domačih obrti in kmečkih obrti. Odpravimo se še do Rogaške Slatine, kjer se sprehodimo po čudovito urejeni okolici zdravilišča ali pa se prepustimo termalnim užitkom.

Cerkev sv. Trojice

V Hrastovljah se nahaja cerkev sv. Trojice, zgrajena na začetku 12. stoletja. Znana je predvsem po freskah, ki se uvrščajo v vrh slovenskega srednjeveškega stenskega slikarstva, med njimi pa je najbolj znana Mrtvaški ples. Nato se lahko odpravimo še na Kraški rob, kjer si lahko ogledamo še istrsko vasico Osp in se povzpnemo še na grad Socerb.

V študijskem mestu

V Ljubljani lahko obiščemo ljubljansko barje in Plečnikovo cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, sprehodimo pa se lahko tudi do Rimskega zidu na Mirju. V Mariboru se lahko odpravimo na Pekrsko gorco ali pa si ogledamo dvorec Betnava in Muzej Nadškofije Maribor. V Kopru na nas čakata Taverna Koper, bivše skladišče soli, ter Škocjanski zatok, v Novi Gorici pa si lahko ogledamo grobnico zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov in se sprehodimo po Erjavčevi ulici, ki z Alejo slavnih mož povezuje italijansko in slovensko stran mesta.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ