Prijava na e-nasvete

5 vsakdanjih korakov do pozitive

Obstajajo številne aktivnosti in majhni koraki, ki jih lahko vpeljete v vaš vsakdan, da kljub vsemu ostanete pozitivni. Poiščite dejavnosti, ki vam dajejo občutek dosežka. Ne osredotočajte se na razpravo o oviri, ampak se pogovarjajte in misli preusmerite v rešitve vašega izziva.

1. IZRAŽAJTE HVALEŽNOST

Tako kot trening za maraton zahteva nabiranje kilometrov, tudi pozitivno razmišljanje zahteva vadbo in trud. Naš um je pogosto nagnjen k negativnosti, kar pomeni, da moramo vaditi, da namerno in pogosto vidimo dobro v svojem življenju. Nekateri načini, kako vaditi izražanje hvaležnosti, vključujejo vodenje »dnevnika hvaležnosti« ali pa si vsako jutro vzemite nekaj časa za razmišljanje in zapisovanje stvari, za katere ste hvaležni. Pozitivna čustva nam omogočajo, da preučimo vse priložnosti in jih kar najbolje izkoristimo.

2. IZVAJAJTE ČUJEČNOST IN PRELISIČITE MISLI

Ko npr. z meditacijo izvajamo čuječno zavedanje ter sprejemanje porajajočih se misli in občutkov – naj bodo ti prijetni ali neprijetni, je njihova moč nad nami manjša. Stvari lahko vidimo z večjo jasnostjo in perspektivo. Tako se naučite razmišljati o rešitvah, in ne težavah. Nesrečne okoliščine le redko tiho sedijo. Namesto tega običajno zahtevajo našo pozornost, dokler nam ne ukradejo pozitivnega odnosa.

Vaša samopodoba je neposredno odvisna od tega, kako s sabo ravnate in kaj o sebi mislite. Ko se ujamete v negativnem samogovoru, se za trenutek ustavite in ocenite svoje misli. Nato poskusite najti drug, pozitivnejši način ocene situacije, v kateri ste se znašli.

3. DNEVNE POZITIVNE TRDITVE

Glas v vaši glavi je lahko precej hudoben. Vadite izgovarjanje afirmacij. Pozitivne afirmacije oz. trditve so strogi opomniki in izjave o vaši vrednosti; so kot magnet, ki vleče vaše trditve k uresničevanju. Trditve si lahko nastavite tudi kot opomnik na telefonu, da vam čez dan večkrat skočijo pred oči. Zbudite se in si recite:

 • Danes zmorem.
 • Sem samozavesten in močan.
 • To je mogoče.
 • Želim si to.
 • Zaslužim si to.
 • Vidim priložnosti.
 • Zaslužim si, da si vzamem odmor.
 • Vse sem naredil po svojih najboljših močeh.
 • Moj podporni sistem je najboljši.
 • Vse bližje sem svojemu sanjskemu življenju.
 • Vse mi gre/mi bo šlo od rok.

Dovolite si pozitiven pogovor s seboj, če ga potrebujete! Če vas prevzemajo negativna občutja, si predstavljajte, kaj bi vam lahko rekel bližnji prijatelj, da bi vam dvignil razpoloženje, ali kaj bi sami rekli prijatelju, če bi šel skozi isto stvar.

4. OBDAJTE SE S POZITIVNOSTJO

Ne pozabite, da imajo vaši prijatelji, družina in sošolci velik vpliv na vas. Poskusite preživeti več časa z ljudmi, ki se osredotočajo na pozitivno plat. Če menite, da morate skleniti nova prijateljstva s pozitivnejšim pogledom, obiščite dogodke, ki se dogajajo v vaši okolici. Našli boste skupine za skoraj vsako dejavnost, ki si jo zamislite.

5. URAVNOTEŽITE VNOS VSEBIN MEDIJEV IN SOCIALNIH OMREŽIJ

V današnjem medijsko obremenjenem okolju je težko ostati pozitiven, ko se nenehno spominjamo na vse, kar se dogaja v svetu. Obveščenost je pomemben vidik angažiranega državljana, vendar si prizadevajte uravnotežiti medijski vnos tudi z nekaterimi pozitivnimi viri – to lahko vključuje ogled navdihujočega govora TED, poslušanje spodbudnega »podcasta« ali branje blog zapisov o osebnem razvoju.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ