Prijava na e-nasvete

Ko zbolim v študijskem mestu

Kaj narediti v primeru nesreče ali bolezni med študijskim letom, se sprašuje mnogo študentov, ki bivajo izven svojega stalnega bivališča in s tem tudi daleč proč od svojega osebnega zdravnika. Nekaj nasvetov, kaj storiti v takšnem primeru, je podala mag. Irena Kirar Fazarinc z Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje.

Zdravstveni dom za študente

Prva izbira je zagotovo zdravstveni dom za študente oziroma dispanzer za študente. Namenjen je rednim in izrednim študentom dodiplomskega in tudi podiplomskega študija ter tistim, ki študij začasno prekinejo ali začasno ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev statusa študenta (pavzerji). Pravica do zdravstvenega varstva se namreč ne veže na študentski status, pač pa na urejenost zdravstvenega zavarovanja, torej sklenjeno osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje.

Izbira študentovega zdravnika zdravstvenega doma za študente poteka prosto, kar pomeni, da si vsak sam izbere osebnega zdravnika (zobozdravnika, ginekologa) na način, da ob prvem obisku v ambulanti pri želenem zdravniku podpiše tudi obrazec o izbiri (izjava o izbiri osebnega zdravnika). Večina se vas bo prvič srečala z zdravstvenim domom v svojem študijskem kraju na sistematskem pregledu, ki je obvezen za vse bruce. Sistematski pregledi se izvajajo v prvem letniku dodiplomskega in prvem letniku podiplomskega študija.

Kirar Fazarinčeva študentom svetuje, da si od svojega prejšnjega zdravnika zagotovite prenos medicinske dokumentacije. Ta se ne prenaša osebno, pač pa se pri prejšnjem zdravniku navede ime zdravnika, ki si ga študent izbere v zdravstvenem domu za študente in kartoteko pošljejo po pošti. Način prenosa medicinske dokumentacije je pravno predpisan, osebno prenašanje ni dovoljeno.

Pravila obveznega zavarovanja

Večina študentov ni dobro podučena s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja ZZZS in ne pozna svojih zdravstvenih pravic in tudi dolžnosti v našem zdravstvenem sistemu. Težava nastopi, kadar želite samo »nujni« zdravstveni pregled in ne želite izbrati osebnega zdravnika v zdravstvenem domu za študente. To ni možno, saj sistem tega ne dopušča, zato je treba opozoriti, da ste v takšnem primeru za opravljene zdravstvene storitve samoplačnik, še zlasti, če zdravnik ugotovi, da zdravstvena storitev ni bila nujna. Nujna zdravljenja opravljajo v zdravstvenem domu za študente, tistim, ki si pri njih izberejo osebnega zdravnika, vsi ostali pa morajo na Splošno nujno medicinsko pomoč. Potrebno je naročanje, o načinu naročanja pa so študenti podučeni ob svojem prvem obisku. Brez naročanja je študent sprejet le v nujnih primerih (samo, če ima že podpisano izjavo o izbiri osebnega zdravnika oziroma jo bo podpisal ob pregledu).

Po končanem študiju in brez statusa

Ob zaključku študija se študent običajno vrne v domač kraj in si tam ponovno izbere osebnega zdravnika. Pravila so torej postavljena tako, da po končanem študiju zavarovana oseba zopet menja zdravnika, glede na kraj prebivanja. V zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani izjemoma dopuščajo, da imajo študenti, ki živijo v ali blizu Ljubljane, tudi po končanju študija pri njih izbranega osebnega zdravnika. Seveda pa samo ob prostih mestih. O izgubi študentskega statusa ali začasno prekinjenem statusu Irena Kirar Fazarinc pravi, da mora študent v tem primeru imeti urejen status zavarovane osebe (osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje), saj se s tem krijejo preventivni pregledi ter različni deleži kurativnih storitev.

Obvezno ste lahko zavarovani preko svojih staršev do konca šolanja oziroma do dopolnjenega 26. leta starosti. Oddajanje potrdila o vpisu ni potrebno, saj pridobi ZZZS te podatke sam. Prek staršev imate urejeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če pa med študijem pavzirate, si morate obe zavarovanji urediti sami.

Zdravstveni dom za študente

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ