fbpx
Domov Oznake Bivanje

Oznaka: bivanje

Prijava v študentski dom

Na spletu je že dosegljiv Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2022/23. Kaj vse morate opraviti, priložiti in kako se sploh prijaviti v študentski dom ali pa najti zasebno sobo, v nadaljevanju.

Kam v študentski dom?

Pripravili smo seznam študentskih domov po celotni Sloveniji, skupaj z zasebnimi domovi in dijaškimi domovi, kjer sprejemajo tudi študente. Ponavadi svoje lokacije doma ne morete ravno izbirati, vseeno pa vam seznam koristi, če razmišljate o zamenjavi doma.

Kako do prvega stanovanja?

Prvi korak je, da si naredite seznam potreb, želja in možnosti. Pri nakupu boste morali sprejeti kar nekaj kompromisov glede želja in možnosti, zato naj bodo želje realne in primerne zmožnostim.

Subvencije stanovanj

Nosilec subvencije stanovanj je študent, namenjene pa so tistim, ki so zaradi zasedenosti študentskih domov primorani poiskati nastanitev pri zasebniku. Na tak način država prispeva k znižanju cen najema pri zasebnikih, ki imajo sklenjeno pogodbo s študentskimi domovi.

Pravne pasti najema in nakupa stanovanja

Ste doštudirali in se selite od doma, iz študentskega bloka, se boste preselili, morda vselili skupaj s partnerjem ali prijatelji? Tudi če ste že kdaj iskali stanovanje, vas čakajo pasti nakupa oz. najema stanovanja, ki vas pogosto presenetijo in se jim je priporočljivo izogniti.