Prijava na e-nasvete

Resnice in zmote o negi las

Lahko vsakodnevno umivanje las povzroči izpadanje?

Lidija Ficko pravi, da prepogosto umivanje las lahko povzroči njihovo prekomerno izpadanje in ovira rast novih las, pri čemer je to odvisno tudi od genetske predispozicije. To se lahko zgodi v primeru prekomerne uporabe šamponov, ki izsušijo lasišče. Kot posledica se nato običajno pojavi prhljaj, ki zapre pore, iz katerih zrastejo novi lasje. Če se pogosto kopate v bazenih, potem je nujno, da klor, ki se nabere na laseh, čim prej izperete. Za to obstajajo posebni čistilni šamponi. Pomembno je, da lasišča in las ne drgnete pregrobo, ampak jih s krožnimi gibi premasirate, pravi Anita Boškin. Šampon vedno sperite z mlačno in ne vročo vodo. Po končanem pranju las ne drgnite z brisačo, ampak jih samo ovijte, da jim odvzamete odvečno vodo.

Je res, da regeneratorji lasje zmastijo in obtežijo?

Enega od temeljev nege las predstavlja uporaba regeneratorja, katerega glavna naloga je krepitev las, dodaja Lidija Ficko. Ko lase zmočite, ti nabreknejo, kot spužva, ki jo namočite v vodo, pravi Anita Boškin. Zaradi alkalnosti šampon odpre vrhnjo plast lasu. Ko šampon sperete, povrhnjica ostane odprta, zaradi česar so lasje dovzetnejši za vse zunanje vplive (umazanija, veter, sonce, mraz …). Regeneratorji s svojim kislim pH-jem ponovno zaprejo povrhnjico. Zelo pomembno pa je, da ga temeljito sperete. Nanašate jih samo na lase in ne na lasišče (izjema so regeneratorji, namenjeni nanosu na lasišče).

Se maska uporablja po vsakem umivanju las?

Pri vsakem umivanju las Lidija Ficko svetuje uporabo negovalnih krem in balzamov. Maske so namenjene globinski negi las, zato je njena uporaba priporočena po potrebi. Če mask ne uporabljate pravilno, ne služijo namenu. Masko pustite delovati vsaj 5 ali celo 10 minut (odvisno od proizvajalca). Boljši učinek boste dosegli, če po nanosu maske lase zavijete v toplo brisačo, dodaja Anita Boškin.

Je res, da pogosto striženje okrepi lase in jih naredi bolj goste?

Na hitrost rasti las in njihovo debelino ne vplivamo s striženjem, zato pogosto striženje ne okrepi las. Res pa je, da določena bolezenska stanja lahko poslabšajo stanje las. Nadalje lahko lase uničimo z agresivnimi barvanji, ki niso strokovno izvedena, ter nepravilno nego las. Z določenimi tehnikami striženja lahko dosežemo optično gostoto las. Vsekakor pa drži, da se postriženi lasje ne lomijo, kar nam daje občutek, da rastejo hitreje.

Barvanje las

Barvanje, tihi ubijalec las?

Res je, vsi kemični procesi vplivajo na strukturo las. Zato odsvetujemo barvanje doma. Priporočamo, da barvanje las zaupate strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo in poznajo strukturo las ter vpliv kemičnih postopkov nanjo, kar jim omogoča izbiro primernih izdelkov za barvanje ter svetovanje, kako pravilno negovati kemično obdelane lase. Imejte v mislih tudi to, da so nekatere snovi (npr. hidrogen peroksid, ki iz las odstrani lasten pigment, amonijev in kalijev persulfat, ki uničujeta lasni keratin.) v barvah škodljive za zdravje. Če že, izberite raje naravne barve za lase (večinoma vsebujejo kano, ki pa lahko lase izsuši, zato uporabite tudi kvaliteten balzam za lase), na policah v trgovini pa dobro preverite napise, da gre res za naravni izdelek.

Domači šampon

Kar doma si naredite šampon, ki vam ne more škoditi, pa še cenejši je. Potrebujete en rumenjak (za suhe lase) oziroma beljak (za mastne lase), žlico vinjaka (naravna žgana pijača iz vina) in žlico medu. Pred pranjem vse sestavine dobro zmešajte v kremasto maso, nanesite na lase in pustite delovati eno minuto ter sperite s hladno vodo. Lasje bodo postali svetleči in nahranjeni, lepi na otip in videz.

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ