Prijava na e-nasvete

Kam na izlet v Mariboru?

Kam na izlet v Mariboru? Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, je prava zakladnica naravnih lepot, zgodovinskih spomenikov in bogate kulturne dediščine. Nahaja se ob reki Dravi in ponuja edinstveno mešanico urbanih doživetij in podeželskega čara. Znano po svoji prijaznosti, gostoljubnosti in raznolikih možnostih za aktivnosti, Maribor privablja obiskovalce iz vseh koncev sveta.

12 idej, kam na izlet v Mariboru

Mariborski grad

Mariborski grad obdajajo Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, v njem pa je Pokrajinski muzej.

Mestni vrh

Mestni vrh je 348 m visok griček, ki se dviga nad jasami mariborskega Mestnega parka. Z vinsko trto bogat grič, je še posebej lepo obiskati v jesenskih mesecih. Mestni vrh z vzhodne in zahodne strani obdajata še dva mestna hriba, Piramida in Kalvarija, ki sta med Mariborčani priljubljeni točki za sprostitev in rekreacijo.

Piramida

Piramida je 386 metrov visok grič, na katerega se povzpnete iz Mestnega parka. Z nje je lep pogled na pobočja vinskih trt in na celotno mesto. Pot, ki se dviga nad Mestnim parkom po južnem pobočju griča, se bohoti z vinsko trto. Navzdol lahko uberete drugo pot ali pa pot nadaljujete po grebenu proti zahodu in sprehod razširite v nekoliko daljši rekreativni pohod.

Kalvarija

Kalvarija se nahaja na griču na severni strani mesta. S 375 metrov visokega griča je prelep pogled na vinograde in na mesto.

Pekrska gorca

Pekrska gorca je 351 m visok grič, na vrhu stoji cerkvica, do katere vas z vzhodne strani vodi križev pot s štirimi lepo obnovljenimi kapelicami. Z vrha griča se ponuja enkraten razgled na severno pohorsko pobočje in mariborsko ravnino. Več pohodnih poti na www.maribor-pohorje.si/pohodne-poti.aspx.

Dravsko nabrežje

Dravsko nabrežje je primerno za krajši ali daljši sprehod. Lahko se odpravite po poti, ki vodi po levem bregu reke Drave od Lenta, najstarejšega dela mesta s Staro trto (najstarejšo trto na svetu), mimo mostička Studenška brv ter pod Koroškim mostom vse do Koblarjevega zaliva, od koder imate le še malo do Mariborskega otoka, ene od naravnih znamenitosti Maribora.  Z Mariborskega otoka se odpravite nazaj do Koroškega mostu, ga prečkajte in se spustite k reki. Približno 20 minut hoje ob desnem nabrežju vas bo mimo Jožefovega vodnjaka in nekoliko na hribčku cerkve sv. Jožefa pripeljalo v središče mesta, do Starega mostu. Razprostrl se vam bo čudovit panoramski razgled na celoten Lent.

Kolesarska pot

S kolesom se lahko odpravite na potep ob reki Dravi, po vinorodnih gričih in Kozjaku, po gozdnih poteh Pohorja, po mestu Maribor ali pa morda vse do Pomurja, Koroške in naprej v Avstrijo.

Pohorje

Pohorje je 1543 metrov visoka naravna oaza s širnimi gozdovi, jasami, pašniki, slapovi, šotnimi barji z jezerci. Raziščite pohorski pragozd, Lovrenško, Črno in Ribniško šotno barje z jezerci, mogočne slapove Veliki in Mali Šumik in bistro Lobnico.

Črno jezero

Črno jezero leži med Osankarico in Velikim vrhom na nadmorski višini 1200 m. Jezero je obraščeno s smrekovjem in šotnim mahom. Na dnu jezera so se leta in leta nabirali organski odpadki odmrlih rastlin in živali ter sčasoma ustvarili debelo plast mulja, ki je temne, tako rekoč črne barve. Jezero je zato na pogled, kot bi bilo polno črnila, čeprav je voda kristalno čista. S svojo gozdnato okolico je Črno jezero zavarovano kot gozdni rezervat.

Lovrenško barje

Največje pohorsko barje Lovrenško barje (ali Lovrenška jezera) leži na kopastem slemenu Planike na povirju pohorskih potokov Radoljne, Mislinje in Velke. Barje sestavljajo večja in manjša jezerca, skupno jih je 20. Lovrenška jezera so zanimiva tudi v zimskem času.

Ribniško jezero in šotno barje

Ribniško jezero in šotno barje ležita na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha. Poleg 84 metrov dolgega Ribniškega jezera je tukaj še šest manjših jezerc oz. barjanskih oken. Vsa imajo okoli meter globine in dno vseh se nadaljuje v šoto.

Pohorski pragozd

Pohorski pragozd: Ob potoku Lobnica se razprostira pohorski pragozd. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

S pomočjo tematskih poti boste podrobneje spoznali bogastvo naravne in kulturne dediščine Maribora in okoliških krajev! www.maribor-pohorje.si/tematske-poti.aspx.

Pri nastajanju članka se zahvaljujemo TIC Maribor. Vir: www.maribor-pohorje.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ