Kulturni dnevi

8. februar – vsako leto na državni kulturni praznik imate možnost, da se brezplačno sprehodite po večini muzejev in galerij, brezplačne pa so tudi vstopnine in ogledi nekaterih koncertov, gledaliških predstav, filmov itd. Določene knjižnice imajo ta dan tudi možnost vračila knjig brez stroška zamudnine in/ali brezplačen vpis.

18. maj – pozorni bodite tudi na Mednarodni dan muzejev, ko svoja vrata brezplačno odprejo muzeji in galerije po vsej Sloveniji.

Junij – poletna Muzejska noč, ki se poleg brezplačno odprtih muzejev pridružijo še galerije in drugi kulturni zavodi. Tako se lahko od poznega popoldneva pa do sredi noči udeležite katere od številnih brezplačnih delavnic, ogledov ali pa projekcij filmov.

3. december – Prešernov rojstni dan, ko praznujemo Ta veseli dan kulture. Udeležite se katere od številnih brezplačnih predstav v vseh večjih mestih.

Zastonj dnevi in ostali dogodki

– Preden se odločite za obisk katerega od muzejev, preverite, kakšne imajo popuste za študente, še bolje pa je, da preverite, ali imate prost vstop na točno določen dan. V večini muzejev je ta dan prva nedelja v mesecu, ponekod tudi zadnja. Zagotovo se vam obisk splača prilagoditi ”prostemu dnevu”.

V marcu že tradicionalno poteka Kulturni bazar, dogodek, ko se na enem mestu predstavi večina slovenskih kulturnih institucij. Na voljo so vam različne predstave, predavanja, lahko se sprehodite po zaodrju ipd. Program se letno spreminja, zato pred obiskom preverite celoten program.

– Študenti v Ljubljani se lahko v marcu udeležite tudi meseca kulture, ki poteka pod okriljem Študentske organizacije. Zvrstijo se različni kulturni dogodki, poteka pa tudi teden muzejev in galerij, ko imate študenti brezplačen vstop ob predložitvi študentske izkaznice.

– Primorski študenti imajo na podoben način organizirane v maju dneve kulture, ko se na različnih lokacijah odvijajo zanimive prireditve s poudarkom na gledališču, filmu, glasbi, literaturi in umetnosti.

– Medtem pa se mariborski študenti lahko smejete na Četrtkovih večerih komedije in Komičnih četrtkih. Za vas v marcu poskrbijo različni komiki s svojimi nastopi in predstavami.

– V maju prav tako mariborske študente razveseljujejo ”Predavanja na prostem”, kjer vsako leto gostijo številne znane osebnosti, da predstavijo svoje produkte ali svojo kariero (letošnja tema je inovativnost).

– Poleti bodite v Ljubljani pozorni na festival Junij v Ljubljani, ki postreže z brezplačnim kulturnim programom, ki obsega koncerte, opere, filme ipd. Vse pa se dogaja zunaj na Kongresnem trgu.

– V juniju v Ljubljani vabijo tudi na literarno-glasbeni festival Živa književnost, kjer se lahko brezplačno udeležite različnih literarnih branj na ulici, ki jih spremlja glasba.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR