Prijava na e-nasvete

Vegetarijanstvo – DA ali NE?

Laktovegetarijanska dieta poleg živil rastlinskega izvora dopušča uživanje mlečnih izdelkov, ovovegetarijanstvo pa poleg hrane rastlinskega izvora, dovoljuje uživanje jajc. Strokovno mnenje je, da je lakto-ovo-vegetarijanski način prehranjevanja sprejemljiv in da, če je tovrstna prehrana skrbno načrtovana, posamezniku nudi zdrav način prehranjevanja.

PREDNOSTI, SLABOSTI IN NASVETI GLEDE VEGETARIJANSKE PREHRANE

Prednost vegetarijanske prehrane je manjše tveganje za nastanek civilizacijskih bolezni (sladkorna bolezen tipa 2, debelost, srčno žilne bolezni in rak). Vzrok za manjše pojavnosti tovrstnih bolezni ne leži zgolj v prehrani, pač pa tudi v načinu življenja, saj vegetarijanci v povprečju živijo bolj zdravo – zaužijejo manj alkohola in manj kadijo.

Površna vegetarijanska prehrana lahko vodi do prenizkega vnosa esencialnih in ostalih hranil živalskega izvora ter do previsokega vnosa prehranskih vlaknin in maščob. Če se izogibate uživanju živalskih beljakovin, vam med drugim grozijo proteinsko-energijska podhranjenost, pomanjkanje železa, kalcija, cinka in vitaminov D in B12. Omenjen vitamin lahko najdemo predvsem v jajcih, mleku, siru in jogurtih. Tisti lakto-ovo-vegetarijanci, ki uživajo tudi živila živalskega izvora (mlečni izdelki in jajca), zaužijejo dovolj beljakovin visoke biološke vrednosti, ostali (npr. vegani) pa se lahko soočajo s pomanjkanjem beljakovin.

Kalcij je med drugim zelo pomemben za krčenje mišic ter strjevanje krvi, prisoten pa je v mlečnih izdelkih, zeleni listnati zelenjavi, mandljih, v suhem sadju, tofuju, stročnicah in sojinem mleku. Vegetarijanska prehrana v osnovi vsebuje manj železa kot navadna, nezadosten vnos omenjenega pa vpliva na fizično zmogljivost, imunski sistem ter na termoregulacijo telesa. Vegetarijanci lahko železo dobijo z uživanjem stročnic, tofuja, oreščkov, suhega sadja in zelene listnate zelenjave.

Pomanjkanje vitamina D, s posledicami zmanjšane moči mišic in mišičnega tonusa, je značilno za prehrano, ki ne vsebuje mleka in mlečnih izdelkov, zato je treba to obliko vitamina nadomestiti z živili, ki so z njim obogatena – sojino mleko ter obogatena žita. Hudo pomanjkanje cinka med drugim vodi do, na primer, zmanjšanja možnosti okušanja ter do motenj pri moškem spolnem razvoju in reprodukcijskih funkcijah, vegetarijanci pa ga lahko zaužijejo z bučnimi semeni, stročnicami, sezamom in zeleno zelenjavo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ