Prijava na e-nasvete

Hitri recepti za študentsko kuhinjo

Tunini kroketi

Sestavine za bešamel: 90 g masla, 3 žlice moke, 3 dl mleka

Ostale sestavine (za 4 osebe): 400 g tunine v pločevinki (100 g na osebo), 1 čebula, 1 jajce, peteršilj, sol poper, limonin sok; za pečenje: drobtine in olje

Priprava: Najprej je treba narediti bešamel omako (namig: bešamel omako lahko tudi kupite). Na olju raztopite maslo, v katerega dobro vmešate moko (pazite na grudice). Moka ne sme porumeneti. Mešanico zalijte z mlekom in grejte dokler se ne zgosti. Za alternativo bešamelu lahko uporabite tudi mešanico kisle smetane ali smetane za kuhanje z rumenjakom. Bešamel ohladite in ta čas pripravite mešanico iz tunine. Tunino pretlačite z vilicami, vanjo vmešajte narezano čebulo, jajce, peteršilj, sol, poper in limonin sok. Na koncu dodajte hladno bešamel omako, mešanico pa pustite nekaj ur v hladilniku. Z mokrimi rokami nato oblikujte krokete, ki jih povaljate v drobtinah in spečete v olju.

Pica po grško

Sestavine za omako: 1 čebula, 5 strokov česna, 3 žlice paradižnikove mezge, 1 pločevinka paradižnika v koščkih, origano, sol, poper

Sestavine za testo: 125 g manj mastne skute, 1 jajce, 250 g moke, sol, olivno olje

Ostale sestavine (za 4 osebe): črne olive, ovčji sir, 250 g tunine v pločevinki

Priprava: Na začetku se naredi omako. Na olivnem olju prepražite čebulo in česen, dodajte paradižnikovo mezgo in paradižnik iz pločevinke. Vse skupaj še začinite z origanom, soljo in poprov in kuhajte nekaj minut. Medtem, ko se omaka hladi, pripravite testo. V večji skledi skupaj zgnetite skuto, sol, dve žlice olivnega olja, jajce in moko. Gnetite toliko časa, da dobite gladko testo, ki ga pustite počivati cca. pol ure. Ko je testo gotovo, ga razvaljajte po pekaču, namažite z omako, obložite s tunino, olivami in razdrobljenim ovčjim sirom. Pico pecite približno 20 minut na 200 °C.

Bučkasto-tunini polpeti

Sestavine: 1-2 bučki (odvisno od velikosti), 1 korenček, 1 jajce, 1-2 konzervi tunine, drobtine, olje za pečenje, začimbe

Priprava: Bučke olupite in naribajte. Pustite jih stati nekaj časa, da spustijo vodo, saj potrebujete za polpete čim bolj suhe sestavine. Korenček prav tako naribajte. V posodi zmešajte naribane bučke, nariban korenček, tuno, jajce in začimbe. Dodate lahko tudi kakšno drugo zelenjavo (npr. koruzo, papriko itd.). Dobili boste mokro maso, ki jo oblikujete v polpete, te pa povaljajte v drobtinah. Pecite na olju v ponvi, dokler niso rumene barve.

Tunin namaz za študente brez časa

Sestavine: 1 konzerva tunine, 1 žlica kisle smetane, 1 žlica majoneze, 1 žlica ketchupa, 1 mala žlička gorčice, 1 strok česna, 2 kisli kumarici, nekaj zelenih oliv, 1 topljeni sir v trikotniku

Priprava: Tunino z vilico pretlačite, dodajte kislo smetano, majonezo, ketchup, gorčico in topljeni sir. Vse skupaj gladko zmešajte. Dodajte še nasekljan česen in kumarice, zelene olive in po okusu še koruzo. Vse skupaj dobro premešajte, po okusu začinite (peteršilj, drobnjak, bazilika, sol, poper) in za nekaj ur postavite v hladilnik, nato servirajte.

Pita s tunino

Sestavine: 250 g listnatega testa, 300 g tunine v pločevinki, 7 jajc, 1 kisla smetana, sol, poper

Priprava (za 4 osebe): Testo razvaljajte na velikost pekača na dva dela. Tunino pretlačite na manjše koščke, 4 jajca v trdo skuhajte. Ko so kuhana, jih razrežite in zmešajte s tuno. Dodajte še kislo smetano in rumenjake od preostalih jajc. Malo rumenjaka prihranite za konec. Preostale beljake stepite v trd sneg in ga narahlo vmešajte v jajčno mešanico. Pekač rahlo oplaknite z mrzlo vodo in položite vanj en del testa. Nanj namažite nadev in ga pokrijte z drugim delom testa. Ob robovih testo stisnite in ga po celotni površini prebodite z vilicami. Pred pečenjem ga premažite s preostankom rumenjaka in pecite na 200 °C, 35 minut. Pita je odlična tako topla kot tudi hladna.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM