Prijava na e-nasvete

Eko, bio ali kaj vmes?

»Ekološki proizvodi so tisti proizvodi, za katere je bil izdan certifikat, da so bili pridelani v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko kmetovanje. V Sloveniji se ekološki proizvodi označujejo z označbo ekološki, dovoljeni pa so tudi izrazi, kot so biološki, eko ali bio,« so povedali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Ta certifikat izda ena od treh za to pooblaščenih organizacij za kontrolo in certificiranje ekološke pridelave, nadzor nad eko živili v prometu pa izvaja še Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.

»V skladu s predpisi mora biti tudi trgovina, ki prodaja ekološka živila, vključena v kontrolo ekološke pridelave in predelave, certifikat pa mora biti vidno izpostavljen na prodajnem mestu, tudi na tržnici,« je povedala Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije.

OZNAČBE EKOLOŠKIH ŽIVIL

Obvezne označbe za ekološko živilo, ki veljajo v Sloveniji in EU:
– šifra kontrolnega organa,
– logotip EU in
– poreklo oz. kraj, kjer so bile pridelane surovine kmetijskega izvora.

Živilo pa je lahko še dodatno označeno z zasebnimi ali nacionalnimi znaki. Te označbe povedo, da gre za živilo ekološke pridelave oz. predelave, ki je bilo predelano brez gensko spremenjenih organizmov, vsebuje najmanj 95 % sestavin ekološkega kmetijskega izvora, ni bilo podvrženo ionizirajočemu sevanju, bilo je pridelano brez uporabe sintetičnih snovi, lahkotopnih ali mineralnih gnojil. Marjana Peterman dodaja, da lahko vsako ekološko živilo vsebuje tudi katerega od 45 aditivov, ki so navedeni v pravilniku.

Pri nas lahko najdemo naslednje oznake:
Slovenski logotip ekološke pridelave z napisom Ekološki RS MKGP
je nacionalni zaščitni znak za ekološko hrano. Pred 1. julijem 2010 je bil obvezen na vseh ekoloških izdelkih, danes pa je njegova uporaba prostovoljna, saj je po zakonodaji EU obvezen le logotip ekološke pridelave v EU.

Logotip ekološke pridelave v EU, poleg katerega morajo na vsakem ekoizdelku biti še šifra kontrolnega organa in poreklo oz. kraj, kjer so bile pridelane njegove surovine. Znak EU je imenovan tudi evro list, simbolizira pa zvezdice iz zastave EU in naravo.

Bivši logotip EU Ekološko kmetijstvo, ki ga ponekod še vedno zasledite na ekoizdelkih v trgovinah. S 1. julijem 2010 ga je zamenjal
zgornji logotip EU.

EKOTRŽNICE

Zaradi priljubljenosti ekohrane so po Sloveniji postale vse bolj pogoste ekotržnice:
– Ljubljana: Pogačarjev trg, Torek, četrtek, petek in sobota od 8. do 14. ure
– Celje: Celjska mestna tržnica, Sreda od 15. do 18. ure in sobota od 8. do 13. ure
– Maribor: Mariborska kmečka ekološka tržnica, Petek od 9. do 14. ure in sobota od 8. do 13. ure
– Kranj:Glavni trg, Četrtek od 17. do 19. ure
– Novo mesto, Petek in sobota od 8. do 13. ure

Vsako soboto je ekološka tržnica tudi v Kopru, najdete pa jih tudi drugod po Sloveniji.

Veliko ekokmetov pa kar na spletu ponuja, da si naročite ekozabojček sveže lokalne ekohrane. V zabojček vam po želji naložijo izbrano sadje in zelenjavo ter dostavijo na dom.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ