Prijava na e-nasvete

Strategija iskanja prve službe

Na začetku si moramo zastaviti vprašanje »kakšno zaposlitev si želim?«, pregledati lastne interese in na podlagi tega, oblikovati osebni načrt, ki bo naš vodnik na poti do iskanja prve zaposlitve. Izdelave načrta se moramo lotiti sistematično:

  • Izdelava življenjepisa: Življenjepis je avtorsko delo, popis dosedanjega življenja in vir pomembnih informacij – dosedanjih delovnih izkušenj in znanja. Mnenja o zapisovanju vseh izkušenj so deljena, vendar vam vseeno priporočamo, da popišete vse. Osredotočite se na že zgoraj omenjene izkušnje, saj lahko iz (po vašem mnenju) nerelevantnih informacij, vaš morebitni bodoči delodajalec razbere še kakšne vaše druge vrline, ki jih sami niste omenili.
  • Aktivno iskanje dela: Ključ je, da zaposlitev iščete aktivno, kar pomeni: spremljanje medijev z zaposlitveni oglasi (primerne si sproti izpisujte!), obiskovanje kariernih in zaposlitvenih sejmov (spoznavanje različnih delodajalcev), prebiranje zaposlitvenih portalov (npr. www.careerjet.si, kjer z enim iskanjem najdete vse zaposlitve v Sloveniji), pomoč pa vam nudijo tudi številne kadrovske agencije in Centri za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS). Ko imate narejen izbor zanimivih oglasov in ponudb, o podjetjih poiščite dodatne informacije, iz katerih boste razbrali, ali vam delovne naloge in vizija podjetja sploh ustrezajo.
  • Pletenje socialne mreže: Socialna mreža je pomemben dejavnik, ki lahko znatno vpliva na iskanje vaše prve zaposlitve. Pletli ste jo lahko skozi celotno študijsko obdobje tako z akademskega kot družabnega vidika. Širša mreža vam omogoča (ne)posredno spoznavanje potencialnih delodajalcev.

Kontakti

  • Ustrezno napisana prošnja: Prošnja naj bo prilagojena podjetju, kateremu je namenjena. Sestavljajo naj jo kratki osebni podatki, primarno pa utemeljitev zakaj se prijavljate na določeno delovno mesto in kaj lahko podjetju doprinesete. V njej navedite svoja znanja, izkušnje in spretnosti (vendar pazite, da se pokrijejo z zahtevami podjetja) ter priložite vaše kontaktne podatke. Dobromerennasvet je, da v prošnji ne uporabljate presežnikov in pretiranega hvalisanja, saj zna to delodajalce odbiti. Raje navedite, da ste hitro učljivi in pripravljeni na nadaljnje izobraževanje. Smisel vsega je, da si s kratkim, a prepričljivim besedilom, priborite razgovor z delodajalcem. Pri pošiljanju prošenj se lahko poslužite tudi nekonvencionalnega načina »pošiljanje na slepo«, kjer podjetjem posredujete svojo prošnjo kljub temu, da nimajo razpisanih novih delovnih mest. Morda jih vaša inovativno napisana prošnja in dober življenjepis prepričata, da vas povabijo na zaposlitveni razgovor.
  • Zavrnitev? Vztrajajte! V primeru negativnega ali celo nesprejetega odgovora, ne smete obupati. Zavrnitve so sestavni del življenja in jemati jih morate kot eno izkušnjo več. To je tudi razlog, zakaj je smiselno oblikovati dober življenjepis in še boljšo prošnjo ter službo iskati aktivno.

Nacrt2

  • Tujina: Če vas vodi želja po mednarodni karieri, je potrebno izpolnjevati določene kriterije: delovno dovoljenje, priznanje dosežene izobrazbe, preverjanje usposobljenosti, dokazovanje pridobljenih strokovnih izkušenj ter seveda, izpolnjevanje ustrezne stopnje znanja jezika države, v kateri bi želeli delati. Pri iskanju zaposlitve v tujini so vam na pomoč agencije za zaposlovanje, medmrežje, ki ponuja malo morje zaposlitvenih portalov, sami pa se lahko vpišete v bazo iskalcev zaposlitve v tujini. Ena izmed teh je EURES (Evropske službe za zaposlovanje) – mreža partnerskih služb za spodbujanje prostega pretoka delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora in Švice, njen koordinator pa je Evropska komisija. EURES navaja različne načine iskanja informacij glede zaposlitve v tujini: obisk javnega zavoda za zaposlovanje (po možnosti z Euresovim svetovalcem), pregled spletnih strani mednarodnih institucij ter udeležbo delavnic in zaposlitvenih sejmov EURES-a. Svetovalci EURES-a (tudi v Sloveniji) med drugim pomagajo pri informiranju, svetovanju in usmerjanju vsem tistim, ki bi se bili pripravljeni preseliti izven meja Slovenije, glede zaposlitvenih priložnostih ter pogojih življenja in dela v Evropskem gospodarskem prostoru.

Da pa boste lažje začeli, pa uporabite pripomoček, Moj načrt iskanja zaposlitve. Pripomoček si natisnite in začnite z iskanjem službe že danes.

MOJ OSEBNI NAČRT ISKANJA ZAPOSLITVE

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ