Prijava na e-nasvete

Kaj naj naredi diplomant, ki težko dobi službo

Izdelajte načrt

Prva stvar, ki jo morate narediti, je, da si izdelate načrt iskanja dela in izkušenj po mesecih, torej kje, kdaj in zakaj boste iskali neko delo. Zapišite si, na katerih področjih ste močni in katera področja morate še okrepiti. Na primer, obvladate programiranje in bi radi delali v mednarodnem okolju, vendar pa vam preglavice delajo tuji jeziki, zato se vpišite na kakšen tečaj ali pa si kupite vadnico in DVD za učenje doma. Poleg tega po internetu poiščite tista podjetja, ki jih cenite in kjer bi si tudi sami želeli delati ter jim pošljite svojo ponudbo, čeprav uradno ne iščejo novega kadra. Osredotočite se predvsem na srednja, mala in mikro podjetja. V ponudbi napišite, kakšno dodano vrednost jim lahko prinesete ali pa jim ponudite svoje ideje in projekte, ki bi jih lahko realizirali pod njihovim okriljem. Bodite organizirani, vztrajni in uspelo vam bo! Spodaj poiščite le nekaj izmed cele množice alternativnih možnosti, ki vam bodo dolgoročno zagotovo pomagale najti tisto pravo službo.

Študentska društva

Najlažje boste do izkušenj prišli, če se včlanite v društvo študentov svoje študijske smeri. Študentska društva vam pomagajo, da znanje, ki ste ga pridobili v predavalnicah, tudi ustrezno uporabite in poglobite izven fakultetnih zidov ter spredete socialno mrežo. Tako na primer večina študentskih društev svoje člane spodbuja, naj pripravijo kakšen svoj projekt, študenti se udeležujejo različnih seminarjev, delavnic, sodelujejo na mednarodnih projektih in se povezujejo ter sodelujejo z ostalimi društvi.

Prostovoljne organizacije

Tudi to je eden izmed načinov, kako priti do želene zaposlitve, še posebej, če ste študenti različnih pedagoških in socialnih smeri. Svoji skupnosti lahko pomagate na različnih področjih: socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem in turističnem. Prostovoljstvo ne izboljšuje le kakovosti življenja v družbi, temveč tudi vaš življenjepis. S takšnim delom boste pridobili nova znanja in konkretne delovne izkušnje, poleg tega pa boste razširili svojo socialno mrežo poznanstev, ki je danes odločilnega pomena pri iskanju plačane zaposlitve. Na spletni strani www.prostovoljstvo.org lahko najdete različna prostovoljska dela v Sloveniji, več o opravljanju prostovoljnega dela v Evropski uniji pa najdete tu www.mss.si/evs.

Odprite svoje podjetje

Če ste precej inovativni in podjetni, je vsekakor dobra ideja, da odprete svoje podjetje. Seveda se morate pred tem dobro pozanimati, kakšno je stanje na trgu, na katerih področjih so največje potrebe po določenih storitvah ali izdelkih. Iščite predvsem tržne niše, ki bi jih lahko prav vi zapolnili, ter bodite pozorni na tiste dejavnosti, kjer ni prav veliko ponudnikov. Razmišljajte izven področja vašega študija, saj boste tako imeli veliko več možnosti, kaj vse bi lahko počeli. Pri tem pomislite predvsem na tiste stvari, ki so vas veselile kot otroka in ob katerih še danes čutite navdušenje. Razmislite o tem, da bi se morda lahko priučili še česa novega na področju, ki vas zanima kot hobi, a še nikoli niste razmišljali, da bi vaš hobi postal prava služba. Ljudje, ki svoj posel opravljajo s strastjo, so namreč veliko bolj uspešni kot pa tisti, ki počnejo nekaj, kar jih pravzaprav ne zanima najbolj.

Ko ste ugotovili, s čim bi se radi ukvarjali, je čas, da oprete svoje podjetje oz. s. p. Danes lahko vse opravite kar na internetu na vstopni točki. Svetujemo vam, da se pred tem na Zavodu za zaposlovanje pozanimate, ali vam pripada subvencija in kakšen je postopek, da jo pridobite. Aktualne podatke o tem najdete na strani www.ess.gov.si.

Praksa Erasmus v tujini

Podobno kot na študijske izmenjave Erasmus se lahko prijavite na študijske prakse Erasmus v državah Evropske unije ter v Turčiji, na Hrvaškem ali v Švici. S seznama  si izberete podjetje ali pa center izobraževanja, pri katerem boste vsaj naslednje 3 in največ 12 mesecev opravljali prakso. Seveda pa je osnovni pogoj ta, da imate status študenta. Nekatera podjetja in organizacije zahtevajo še, da se praksa navezuje na vašo študijsko smer, da znate jezik države, v katero odhajate in podobno. Vsem, ki se boste odločili za to možnost, pripada štipendija v višini 500 evrov na mesec. Za pridobitev slednje morate Službi za mednarodno sodelovanje posredovati prijavno dokumentacijo: podpisano izjavo podjetja o opravljanju študijske prakse; delovni plan in obvezo o zagotavljanju kakovosti, ki ju potrdi organizacija, ki zagotavlja prakso, matična fakulteta in študent oz. študentka; obrazec za pridobitev finančne pomoči; fotokopijo bančne izkaznice; potrdilo o šolanju in sliko za dokumente. Sicer pa boste lahko prav tako kot izmenjavo tudi prakso Erasmus opravljali le enkrat v času vašega študija.

Delo v tujini

Če jih doma nikakor ne dobite, si lahko delovne izkušnje pridobite tudi z opravljanjem različnih del v tujini. Preden se odpravite v izbrano državo, upoštevajte njen ekonomski standard in povprečno višino plač, da si boste lahko že vnaprej okvirno začrtali predvidene stroške, kot so nastanitev, prehrana in ostalo. Priporočljivo je, da se že pred odhodom prijavite in dogovorite za delo. Zaposlitvene oglase lahko poiščete na številnih spletnih straneh, kot so http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=sl, www.aboutjobs.com, http://jobs.com. Če se odpravljate izven meja Evropske unije, se pozanimajte o delovnih vizah in dovoljenjih za bivanje.

Sezonska dela doma in v tujini

Še ena izmed možnosti so sezonska dela tako doma kot tudi v tujini. Sem spadajo različna dela v gostinstvu in v turizmu, obiranje sadja in različna organizacijska dela. Več informacij o različnih vrstah sezonskega, še posebej poletnega dela najdete na spletni strani. Čeprav gre zgolj za sezonska dela, se vam vsekakor splača, da se izkažete; če boste pridno delali, vas bo delodajalec zagotovo opazil in vam morebiti ponudil tudi delo izven sezone. Če drugega ne, pa si boste s takšnim delom razširili socialno mrežo, kar je pri iskanju zaposlitve vedno dobrodošlo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ