Prijava na e-nasvete

Kaj se zgodi s sobo v študentskem domu, če se prepišete

Prepis med študijskimi programi ali institucijami je pogost pojav med študenti, ki iščejo boljše priložnosti za svoj izobraževalni in karierni razvoj. Ta proces omogoča študentom, da prilagodijo svoje študijske potrebe, interese in cilje. Kaj pa se zgodi s sobo v študentskem domu, če se prepišete?

Morate dom samo podaljšati ali zaprositi na novo

Ob prepisu se študentje izpišejo iz starega programa in ob tem izgubijo status študenta. S tem izgubijo tudi pravico do subvencioniranega bivanja (velja za ŠDL in ŠDM).

Pravila v primeru, če se prepišete

  • ŠDL: prepisovalcem se iz študentskega doma ni treba izseliti. Za obdobje od izpisa oziroma izgube statusa morajo do 1. oktobra plačevati ekonomsko ceno. Od 1. oktobra do ponovnega podpisa pogodbe po subvencionirani ceni, pa morajo plačevati ceno bivanja. Študenti, ki so se prepisali, morajo za prihodnje študijsko leto vložiti prošnjo za sprejem. Počakati morajo na napotitev na podpis pogodbe za subvencionirano bivanje.
  • ŠDM: prepisovalcem se iz študentskega doma ni treba izseliti. Za obdobje od izpisa oziroma izgube statusa do ponovne uveljavitve subvencije morajo plačevati subvencionirano ceno + nadomestilo subvencije (21,50 €). Študenti, ki so se prepisali, morajo za prihodnje študijsko leto vložiti prošnjo za sprejem. Ta je obravnavana enako kot pri vseh novincih. Ko prejmejo napotitev na vselitev, v referatu podpišejo pogodbo o subvencioniranem bivanju.  
  • V Kranju in na Primorskem je dovolj, da vložite prošnjo za podaljšanje.

Na ŠDL razlagajo, da načeloma velja, da lahko bivate v študentskem domu, dokler imate urejen status študenta. To velja tudi v primeru prepisa. Enako velja tudi v zaključnem letu študija, po tem, ko diplomirate in se vpišete na višjo stopnjo študija.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ