Prijava na e-nasvete

5 rešitev izzivov podjetnikov na začetku poti

Mladi in nadobudni generaciji podjetnikov je podjetništvo zaradi potrebe po aktivnem delu in kreativnem razmišljanju lahko pisano na kožo. Srečate se lahko s dilemami in trdim delom ter potrebo po prilaganju in sprejemanju težkih odločitev.

Seznam 5 izzivov podjetnikov, ko se odločajo za samostojno podjetniško pot

Vztrajnost podjetnikov

Prepoznali ste že, da je na trgu potreba po vašem izdelku ali storitvi za določeno ciljno skupino. Vaša ideja rešuje njihov problem. Z vztrajnostjo in razvojem pa utrjujete vašo poslovno zamisel. Podjetniki imajo na začetku izziv z razumevanjem njihovega trga, in potrebna je vztrajnost. A z razumevanjem ciljnega trga, preferenc strank in ugotavljanjem, ali je izdelek primeren za trg, postopoma dosežete cilj ali pa se izkaže, da bi morali cilj preoblikovati.

KAJ JE VAŠA EDINSTVENA VREDNOST? Opredelite in izrazite svojo edinstveno vrednost. Kaj razlikuje vaše podjetje od konkurence? V čem ste vi in vaše podjetje posebni? Kako naslavljate problem kupca? To poudarite pri oblikovanju blagovne znamke in trženju.

Oblikovanje ekipe

Vedno je lažje v dvoje, troje… Najsi bo to pri začetnem financiranju ali pri razporejanju delovnih nalog. Oblikovanje partnerstva ali ekipe kontinuiran proces. Za doseganje dolgoročnega uspeha in sodelovanja vložite čas in trud v negovanje odnosov, spodbujanje odprte komunikacije in ustvarjanje podpornega okolja. Ekipo in partnerje poiščite:

 • spletne platforme in skupnosti,
 • udeležujte se panožnih dogodkov in priložnosti za mreženje,
 • poiščite mentorja (na fakulteti v podjetniškem krožku / društvu / predmetu, v podjetjih, v različnih organizacijah),
 • izkoristite svojo mrežo poznanstev oz. si jo začnite aktivno graditi,
 • bodite pozorni pa prijatelje, kolege, sošolce, pri katerih ocenite skupne vrednote,
 • uporabite platforme, na katerih lahko poiščete digitalne nomade oz. osebe, ki se ukvarjajo s projektnim delom (npr: fiverr.com, upwork.com, freelancer.com)

Znanje različnih področij

Podjetnik je na začetkih svojih poti »mojster za vse«. Izkoristite obilico spletnih kanalov za pridobivanje znanj in vpogledov v posamezna področja:

 • raziščite ekosistem start-up podjetij: Preglejte zgodbe uspešnih start-up podjetij v vaši panogi ali regiji, študije primerov, ključne lekcije in izzive njihovih poti.
 • udeležite se podjetniških tečajev ali delavnic: Vpišite se v podjetniške tečaje ali se udeležite delavnic, ki jih ponujajo univerze, poslovne šole ali podjetniški inkubatorji. Ti programi zagotavljajo dragocen vpogled v različne vidike ustanavljanja in vodenja podjetja.
 • osvojite nova znanja na spletni tečaji: Vse priljubljenejši in učinkovitejši način učenja zaradi fleksibilnosti, priročnosti, pestre izbire tematik tečajev, nasvetov strokovnjakov, interaktivnosti, stroškovni in časovni učinkovitosti. S spletnimi tečaji lahko nenehno poglabljate svoje spretnosti in znanje. Potrebe po znanjih se hitro spreminjajo, zato spletne platforme ponujajo nove tečaje in posodobitve obstoječih, da ostanete na svojem področju aktualni. Preglejte platforme kot so: coursea.org, udemy.com, acloudguru.com, linkedinlearning.com, masterclass.com.
 • učite se iz podcastov in videoposnetkov: V podcastih in spletnih videoposnetkih lahko najdete dragocene informacije in izkušnje uspešnih podjetnikov iz prve roke.

Upravljanje s časom in motivacija

Čeprav so začetki zahtevni in vzpon počasen, si odgovorite na vprašanje: »Kaj vas bo motiviralo v obdobju brez vidnih rezultatov ali napredka?« Trdo delo prinaša rezultate, vendar se naučite tudi upravljati s svojim časom. Določite prednostne naloge, držite se urnika in določite, kako boste obvladovali odgovornosti.

Prepričanje podjetnikov vase

Krepitev samozavesti mladega podjetnika je lahko ključnega pomena za uspeh. Po eni strani se lahko obdate s samozavestnejšimi partnerji, kar se lahko odraža tudi v vas, ali aktivno pristopite k krepljenju svoje samozavesti in samopodobe:

 • izpopolnite svoje znanje – če veste točno, o če m govorite in kako to poteka, svoje ideje in potrebe samozavestneje predstavite;
 • začnite z majhnimi koraki – vsak manjši uspeh prispeva k vaši samozavesti, proslavite ga in se nato lotite naslednjega;
 • poiščite podporo – mentorji so lahko pravi naslov, podajo vam spodbudno besedo, potrditev vaše ideje ali načina dela, kar je lahko tisti »majhen« delček, ki ga potrebujete, da se premaknete stopničko višje;
 • miselna naravnanost usmerjena v rast – vsak izziv ali neuspeh je lahko priložnost za rast in učenje; so dragocene lekcije, ki jih le  uporabite za izboljšanje svojih strategij in pristopa;
 • pozitiven samogovor – zavestno bodite pozorni na svoj notranji dialog in uporabljajte pristop pozitivnega samogovora; dileme in negativne misli nadomestite s pozitivnimi afirmacijami in spodbudami;
 • vizualizirajte uspeh – uporabite tehniko vizualizacije (manifestacije), predstavljajte si sebe, kako dosegate sovje cilje in vodite uspešno podjetje; ta pristop vam pomaga, da ostanete osredotočeni na pričakovane rezultate.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ